| Stara Gwardia
  | 2017-02-02 12:43:36 odstająca stójka - czy macie fajne sposoby na stójkę ładnie przylegajacą do podkroju szyi? | 
| Moi drodzy mam nadzieje ze nie dubluje wątku. Szyję albę komunijna i zrobiłam stójkę po najmniejszej linii oporu czyli z prostokąta o długości pokroju szyi plus dwa cm i szerokości 7cm -  tak zrobiona stójka po wszyciu odstaje od szyi czy macie może fajny sposób na konstrukcie stójki która ładnie przylegałaby do szyi?  --- Ostatnio edytowane 2017-02-02 12:46:05 przez A. N. --- | |
| Mistrzyni Krawiectwa
  | 2017-02-02 17:08:47 Re: odstająca stójka - czy macie fajne sposoby na stójkę ładnie przylegajacą do podkroju szyi? | 
| Aniu stójka koniecznie musi być krojona po łuku. | |
| Stara Gwardia
  | 2017-02-02 21:14:04 Re: odstająca stójka - czy macie fajne sposoby na stójkę ładnie przylegajacą do podkroju szyi? | 
| Podkrój szyi jest dobry, prawda? Wymodeluj górę stójki do szyi. Na górze stójki zrób zaszewki/zakładki (można porozcinać) aż do podkroju szyi i założyć na siebie rozcięcia. Sprawdzić jak wygląda stójka, uszyć ponownie na próbę. | |
| Stały Bywalec
  | 2017-02-03 00:14:29 Re: odstająca stójka - czy macie fajne sposoby na stójkę ładnie przylegajacą do podkroju szyi? | 
| Niedawno rysowałam stójkę tak "z palca" .
 Dolna krawędź w łuk ,zmierzyć długość wg. podkroju ,żądaną wysokość stójki odmierzyć od dolnej krawędzi, brzegi zaokrąglić i ... gotowe.Nie musi wtedy być ze skosu, ważne aby była w łuku .Układa się w podkroju i nie odstaje. | |
| Stara Gwardia
  | 2017-02-03 08:53:14 Re: odstająca stójka - czy macie fajne sposoby na stójkę ładnie przylegajacą do podkroju szyi? | 
| Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi    Teraz wygląda to tak jak na zdjęciu. Fides podkrój jest dobry tutaj zdjęcie na manekinie ale na dziecku wygląda to bardzo podobnie tylko manekin ma szyje dłuższa   kilka zakładek na stójce daje dużo ładniejszy efekt- drugie zdjęcie. Warmijko nie jestem pewna czy dobrze rozumiem, chodzi o to by dolną krawędź w łuk narysować wg pokroju szyi alby czyli połowę przodu i tyłu odrysować na papier i dodać do niej wysokość stójki? na papavero znalazłam taka instrukcje konstrukcji stójki https://papavero.pl/konstrukcja/829-829 | |
| Stara Gwardia
 | 2017-02-03 09:43:20 Re: odstająca stójka - czy macie fajne sposoby na stójkę ładnie przylegajacą do podkroju szyi? | 
| Jeśli teraz odprujesz stójkę i nie ruszając zrobionych zakładek odrysujesz ją na materiale, to będziesz miała ładnie układającą się stójkę. Będzie po łuku przez te złożenia.  ________________________________________________________ | |
| Stara Gwardia
  | 2017-02-03 10:56:16 Re: odstająca stójka - czy macie fajne sposoby na stójkę ładnie przylegajacą do podkroju szyi? | 
| Aire i Fides dzięki waszym radom poprawie wygląd tej stójki  dziękuję  ale jeszcze szukam jakiegoś punktu zaczepienia w konstrukcji, żeby przy następnym razie obeszło się bez prucia już uszytej stójki    | |
| Stały Bywalec
  | 2017-02-03 12:07:30 Re: odstająca stójka - czy macie fajne sposoby na stójkę ładnie przylegajacą do podkroju szyi? | 
| 
 Może nie do końca dokładnie odrysować ale coś podobnego .
 Zresztą jak teraz zobaczysz jak wygląda wypruta stójka z zakładkami to będzie właśnie to o co mi chodziło. Pozdrawiam. | |
| Stara Gwardia
  | 2017-02-03 14:12:32 Re: odstająca stójka - czy macie fajne sposoby na stójkę ładnie przylegajacą do podkroju szyi? | 
| Tu jest opisana konstrukcja https://papavero.pl/konstrukcja/829-829, ale potraktuj to raczej jak wskazówki, a nie przepis na sukces, bo są różne szyje, różne podkroje i czasem trzeba coś od siebie dodać, odjąć, przesunąć.
 Mam nadzieję, że pomogłam  --- Ostatnio edytowane 2017-02-03 14:12:57 przez GoraLove Szycie --- ________________________________________________________ | |
| Stara Gwardia
 | 2017-02-03 15:10:26 Re: odstająca stójka - czy macie fajne sposoby na stójkę ładnie przylegajacą do podkroju szyi? | 
| 
 To następnym razem wytnij pasek papieru i też go tak poukładaj w zakładki, potem je wytnij i sklej resztę bez nich. Na koniec wystarczy zaokrąglić łuk, żeby nie miał kantów powstałych po złożeniach. To jest jedna z metod konstrukcji (czy tam modelowania) wbrew pozorom    ________________________________________________________ | 
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.

acebook
acebook