Stara Gwardia
![]() |
2017-02-02 12:43:36 odstająca stójka - czy macie fajne sposoby na stójkę ładnie przylegajacą do podkroju szyi?
|
Moi drodzy mam nadzieje ze nie dubluje wątku. Szyję albę komunijna i zrobiłam stójkę po najmniejszej linii oporu czyli z prostokąta o długości pokroju szyi plus dwa cm i szerokości 7cm - tak zrobiona stójka po wszyciu odstaje od szyi czy macie może fajny sposób na konstrukcie stójki która ładnie przylegałaby do szyi?
--- Ostatnio edytowane 2017-02-02 12:46:05 przez A. N. --- |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
2017-02-02 17:08:47 Re: odstająca stójka - czy macie fajne sposoby na stójkę ładnie przylegajacą do podkroju szyi?
|
Aniu stójka koniecznie musi być krojona po łuku.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
2017-02-02 21:14:04 Re: odstająca stójka - czy macie fajne sposoby na stójkę ładnie przylegajacą do podkroju szyi?
|
Podkrój szyi jest dobry, prawda? Wymodeluj górę stójki do szyi. Na górze stójki zrób zaszewki/zakładki (można porozcinać) aż do podkroju szyi i założyć na siebie rozcięcia. Sprawdzić jak wygląda stójka, uszyć ponownie na próbę.
|
|
Stały Bywalec
![]() |
2017-02-03 00:14:29 Re: odstająca stójka - czy macie fajne sposoby na stójkę ładnie przylegajacą do podkroju szyi?
|
Niedawno rysowałam stójkę tak "z palca" .
Dolna krawędź w łuk ,zmierzyć długość wg. podkroju ,żądaną wysokość stójki odmierzyć od dolnej krawędzi, brzegi zaokrąglić i ... gotowe.Nie musi wtedy być ze skosu, ważne aby była w łuku .Układa się w podkroju i nie odstaje. |
|
Stara Gwardia
![]() |
2017-02-03 08:53:14 Re: odstająca stójka - czy macie fajne sposoby na stójkę ładnie przylegajacą do podkroju szyi?
|
Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi
![]() Teraz wygląda to tak jak na zdjęciu. Fides podkrój jest dobry tutaj zdjęcie na manekinie ale na dziecku wygląda to bardzo podobnie tylko manekin ma szyje dłuższa ![]() kilka zakładek na stójce daje dużo ładniejszy efekt- drugie zdjęcie. Warmijko nie jestem pewna czy dobrze rozumiem, chodzi o to by dolną krawędź w łuk narysować wg pokroju szyi alby czyli połowę przodu i tyłu odrysować na papier i dodać do niej wysokość stójki? na papavero znalazłam taka instrukcje konstrukcji stójki https://papavero.pl/konstrukcja/829-829 |
|
Stara Gwardia
|
2017-02-03 09:43:20 Re: odstająca stójka - czy macie fajne sposoby na stójkę ładnie przylegajacą do podkroju szyi?
|
Jeśli teraz odprujesz stójkę i nie ruszając zrobionych zakładek odrysujesz ją na materiale, to będziesz miała ładnie układającą się stójkę. Będzie po łuku przez te złożenia. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
2017-02-03 10:56:16 Re: odstająca stójka - czy macie fajne sposoby na stójkę ładnie przylegajacą do podkroju szyi?
|
Aire i Fides dzięki waszym radom poprawie wygląd tej stójki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Stały Bywalec
![]() |
2017-02-03 12:07:30 Re: odstająca stójka - czy macie fajne sposoby na stójkę ładnie przylegajacą do podkroju szyi?
|
Może nie do końca dokładnie odrysować ale coś podobnego .
Zresztą jak teraz zobaczysz jak wygląda wypruta stójka z zakładkami to będzie właśnie to o co mi chodziło. Pozdrawiam. |
|
Stara Gwardia
![]() |
2017-02-03 14:12:32 Re: odstająca stójka - czy macie fajne sposoby na stójkę ładnie przylegajacą do podkroju szyi?
|
Tu jest opisana konstrukcja https://papavero.pl/konstrukcja/829-829, ale potraktuj to raczej jak wskazówki, a nie przepis na sukces, bo są różne szyje, różne podkroje i czasem trzeba coś od siebie dodać, odjąć, przesunąć.
Mam nadzieję, że pomogłam ![]() --- Ostatnio edytowane 2017-02-03 14:12:57 przez GoraLove Szycie --- ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
2017-02-03 15:10:26 Re: odstająca stójka - czy macie fajne sposoby na stójkę ładnie przylegajacą do podkroju szyi?
|
To następnym razem wytnij pasek papieru i też go tak poukładaj w zakładki, potem je wytnij i sklej resztę bez nich. Na koniec wystarczy zaokrąglić łuk, żeby nie miał kantów powstałych po złożeniach. To jest jedna z metod konstrukcji (czy tam modelowania) wbrew pozorom ![]() ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.