Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Stara Gwardia
Moi drodzy mam nadzieje ze nie dubluje wątku. Szyję albę komunijna i zrobiłam stójkę po najmniejszej linii oporu czyli z prostokąta o długości pokroju szyi plus dwa cm i szerokości 7cm - tak zrobiona stójka po wszyciu odstaje od szyi czy macie może fajny sposób na konstrukcie stójki która ładnie przylegałaby do szyi?

--- Ostatnio edytowane 2017-02-02 12:46:05 przez A. N. ---
Mistrzyni Krawiectwa
Aniu stójka koniecznie musi być krojona po łuku.
Stara Gwardia
Podkrój szyi jest dobry, prawda? Wymodeluj górę stójki do szyi. Na górze stójki zrób zaszewki/zakładki (można porozcinać) aż do podkroju szyi i założyć na siebie rozcięcia. Sprawdzić jak wygląda stójka, uszyć ponownie na próbę.
Stały Bywalec
Niedawno rysowałam stójkę tak "z palca" .
Dolna krawędź w łuk ,zmierzyć długość wg. podkroju ,żądaną wysokość stójki odmierzyć od dolnej krawędzi, brzegi zaokrąglić i ... gotowe.Nie musi wtedy być ze skosu, ważne aby była w łuku .Układa się w podkroju i nie odstaje.
Stara Gwardia
Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi :)
Teraz wygląda to tak jak na zdjęciu. Fides podkrój jest dobry tutaj zdjęcie na manekinie ale na dziecku wygląda to bardzo podobnie tylko manekin ma szyje dłuższa:)
kilka zakładek na stójce daje dużo ładniejszy efekt- drugie zdjęcie.

Warmijko nie jestem pewna czy dobrze rozumiem, chodzi o to by dolną krawędź w łuk narysować wg pokroju szyi alby czyli połowę przodu i tyłu odrysować na papier i dodać do niej wysokość stójki?

na papavero znalazłam taka instrukcje konstrukcji stójki https://papavero.pl/konstrukcja/829-829

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Jeśli teraz odprujesz stójkę i nie ruszając zrobionych zakładek odrysujesz ją na materiale, to będziesz miała ładnie układającą się stójkę. Będzie po łuku przez te złożenia.
Aire i Fides dzięki waszym radom poprawie wygląd tej stójki:) dziękuję:)ale jeszcze szukam jakiegoś punktu zaczepienia w konstrukcji, żeby przy następnym razie obeszło się bez prucia już uszytej stójki:):):)
Stały Bywalec
Warmijko nie jestem pewna czy dobrze rozumiem, chodzi o to by dolną krawędź w łuk narysować wg pokroju szyi alby czyli połowę przodu i tyłu odrysować na papier i dodać do niej wysokość stójki?
Może nie do końca dokładnie odrysować ale coś podobnego .
Zresztą jak teraz zobaczysz jak wygląda wypruta stójka z zakładkami to będzie właśnie to o co mi chodziło.

Pozdrawiam.
Stara Gwardia
Tu jest opisana konstrukcja https://papavero.pl/konstrukcja/829-829, ale potraktuj to raczej jak wskazówki, a nie przepis na sukces, bo są różne szyje, różne podkroje i czasem trzeba coś od siebie dodać, odjąć, przesunąć.
Mam nadzieję, że pomogłam :)

--- Ostatnio edytowane 2017-02-03 14:12:57 przez GoraLove Szycie ---

http://goraloveszycie.blogspot.com/
Stara Gwardia
Aire i Fides dzięki waszym radom poprawie wygląd tej stójki:) dziękuję:)ale jeszcze szukam jakiegoś punktu zaczepienia w konstrukcji, żeby przy następnym razie obeszło się bez prucia już uszytej stójki:):):)
To następnym razem wytnij pasek papieru i też go tak poukładaj w zakładki, potem je wytnij i sklej resztę bez nich. Na koniec wystarczy zaokrąglić łuk, żeby nie miał kantów powstałych po złożeniach. To jest jedna z metod konstrukcji (czy tam modelowania) wbrew pozorom :)

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.