Świeżynek
![]() |
|
witam
Mam problem wczoraj maszyna nagle zaczęła źle szyć. Wydedukowałam, że gdy szpulka ma połowę nici to zaczyna się problem. Wtedy też ta nić z bębenka ma luzy, nie ma jakby oporu. Maszyna nowa na gwarancji. Może ktoś coś poradzić ? |
|
Świeżynek
![]() |
|
nikt nie wie ? helppp
|
|
Stara Gwardia
|
|
Ile nią już szyjesz? Może trzeba ją wyczyścić i jakąś kroplą oliwy zakropić. Mógł się tam wkręcić jakiś paproch i blokuje nitkę. ________________________________________________________
Mowa szczera trwa wiecznie,
lecz fałszywa tylko chwilę. -Salomon- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jeśli dobrze zrozumiałam, to nie blokuje tylko jest za luźna nitka z bębenka. W mojej Bernette S@G 7 na początku też odnosiłam wrażenie, że jest za luźna i nastawiałam naprężenie górnej nici na 1 albo jeszcze niżej. Miałam nawet zamiar podkręcić śrubkę bębenka ale jest tam plomba (kleks żółtej farby)Po pewnym czasie maszyna sama się przestawiła i górę ustawiam na 4. Oczywiście przestawiła się kiedy wyjątkowo ładnie i równo udało mi się coś ostębnować i trzeba było drugi raz.
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Cześć i czołem!
Kochani szyję od niedawna, dokładnie od 3 miesięcy. W grudniu kupiłam maszynę Janome Juno E1015. Problem pojawił się kilka dni temu, maszyna szyje "krzywo" wygląda to jakbym szyła trzęsącymi się rękoma, do tego dolna nitka jest luźna i wygląda paskudnie. Zgodnie z instrukcją wyczyściłam maszynę, dokręciłam bębenek. Zmieniałam igły i nici (chociaż od początku mam ten sam zestaw materiałów, kilku igieł i nici, których używam naprzemiennie). Znalazłam w sugestię, że może to być kwestia tkaniny - próbowałam więc na kilku - od grubszej bawełny (płótno) aż do cienkiej bawełny pościelowej. Za każdym razem to samo. Dopiero zaczynam zabawę z szyciem i mam nadzieję, że podpowiecie co jeszcze mogę zrobić zanim zadzwonię po fachowca, który skasuje mnie jak za zboże ![]() ![]() Przepraszam jeżeli piszę w nieodpowiednim wątku, nie znalazłam podobnego tematu na forum. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź, pozdrawiam! |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Pierwsza rzecz: maszyna powinna być na gwarancji.
Druga: mi to wygląda po prostu na źle dobrane naprężenia, być może dolna nitka nie była poprowadzona tak jak trzeba i dlatego jest za luźna. Wyczyściłaś naprężacz górnej nici? W tej maszynie ma też znaczenie jak jest nawinięta dolna nitka na szpuleczkę, nie może być za luźno. I jeszcze jak robisz takie próby zakładaj dwie różne nitki i napisz, który kolor jest gdzie. Albo przynajmniej zdjęcia podpisz prawa strona, lewa strona. ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
GoraLove Szycie dziękuję za odpowiedź
![]() ![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.