Wersja do druku

Świeżynek
Cześć, jestem tutaj nowa więc z góry przepraszam jeżeli post jest w złym miejscu. Dopiero rozpoczynam przygodę z szyciem i chyba rzucam się trochę na głęboką wodę 😄 Chciałam uszyć sukienkę jednakże nie mam pojęcia z jakiego ona jest materiału. Może ktoś z Was rzuci okiem na zdjecie i mi podpowie?

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Mistrzyni Krawiectwa
Wygląda na taftę. Zdecydowanie rzucasz się na głęboką wodę, co oczywiście nie wyklucza powodzenia :) Najpierw spróbuj z prześcieradła (tylko nie frote z gumką!!!).
I na prawdę tafta się tak układa? :) Ja myślałam, że to jest coś delikatnie mniej "sztywnego".
To ja teraz zapytam, czy da się coś podobnego do tej kiecki (wstawionej przez Kalinnos) zrobić tyke że z innego materiału? Kiedyś robiłam z tafty spódnicę z koła i średnio byłam zadowolona z efektu. Jakoś tak materiał się dziwnie układał, jakby żył własnym życiem i dodatkowo miałam wrażenie, że był jakby za lekki.

--- Ostatnio edytowane 2017-03-08 08:23:03 przez KotFilemon ---
Mistrzyni Krawiectwa
Tafta jest tkaniną z reguły sztywną, mniej lub bardziej ale sztywną. Co więcej jedwabna powinna "szeleścić" w charakterystyczny sposób. Tafty są różne i być może trafiłaś na właśnie taką cienką i "miękką".

A taki komplecik można uszyć też z szantungu, rypsu, żakardu, na upartego też ze sztywnego płótna ale efekt będzie zupełnie inny bardziej sielankowy :) Można też uszyć spódnicę na halce.

--- Ostatnio edytowane 2017-03-08 11:38:17 przez Agniecha ---
Sukienka przedstawiona na fotce - moze byc wykonana z dowolnej Tkaniny cała szuka jest zastosowanie odpowiedniego kroju , owszem tafta jak doradza sympatyczna Pani ułatwi uszycie dołu / choc uzycie kilku warstw sztywnego tiulu , i kroju z koła pieknie rozłozy spodnice ,lub klasycznie usztywnic ja fiszbina z metra :)
Mistrzyni Krawiectwa
Ta spódnica i tak ma halkę. Natomiast nie zgadzam się z tą dowolną tkaniną bo to mogłoby wskazywać np na tartan (ten akurat mógłby się nadać :) ) albo szyfon (nie mówię tutaj o radosnej twórczości sprzedawców, bo tkaniny w handlu nazywają się różnie: aleksandra, merino, punto, silky krepa albo jersey aga :) etc...) A tutaj chodzi o konkretny efekt, konkretny połysk, załamanie światła i konkretną pracę tkaniny podczas ruchu.
Tu np. sprzedający podaje satynę (też mogłaby się nadać pod warunkiem, że będzie "bardziej objętościowa"):

https://www.simple-dress.com/gorgeous-two-piece-off-the-shoulder-a-line-dark-navy-homecoming-dress-evening-dress.html

Chociaż jak się dobrze przyjrzeć to sukienka na modelce i sukienka w zbliżeniach to zupełnie różne sukienki ;)

--- Ostatnio edytowane 2017-03-10 08:52:02 przez Agniecha ---

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.