Świeżynek
![]() |
|
Witam wszystkich
![]() Otóż, zakupiłam maszynę Singer 206 (model starego typu) na silniczek elektryczny. Niestety już pierwszego dnia okazało się, że silnik jest do wymiany z powodu prawdopodobieństwa porażenia użytkownika prądem. Miałam akurat silniczek TUR w domu (od starego nieuzywanego owerloka- tzw. chińczyka), więc teoretycznie pasował. Różnica jest, że ten fabryczny był na 80W a ten nowy jest na 90W. Niestety po przypięciu do maszyny okazało się, że szyje do tyłu. Już zasięgnęłam wiedzy u mechanika, że są silniki prawe i lewe i najwidoczniej jest to ten drugi typ. Maszyna ma przesuwacz w górę i w dół, który służy właśnie do szycia do przodu lub tyłu. Pomyślałam, że jeśli przestawię na stałe, żeby niby szyła do tyłu, to zacznie szyć poprawnie - do przodu ![]() Problem pojawił się od razu, ponieważ maszyna absolutnie nie wiąże ściegu. Nitka dolna wyciągana jest bez problemu po przekręceniu koła, ale z szycia nici. Kręcąc tylko kołem ścieg wychodzi, ale po naciśnięciu pedała koniec przeplotu. Proszę o pomoc ![]() Tzn, czy jeśli kupię silnik TUR z obrotami w prawidłowym kierunku to maszyna będzie szyła do przodu i będzie ścieg, czy to chodzi o coś innego? Dodam, że na tym 80W silniku szyła bardzo wolno, ale poprawnie. Pozdrawiam |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.