Wersja do druku

Zaaklimatyzowany
Witam,
mam pytanie do bardziej doświadczonch użytkowników overlocków.
Kupiłam niedawno overlocka 4 nitkowego. I byłam przekonana, że wszytko co ma szew podobny do drabinkowego jest szyte na overlocku. Niestety nie wiedziałam jeszcze o istnieniu coverlocków :beczy:
Na razie muszę sobie radzić tym co mam czyli zwykłym prostym overlockiem.
Póki co utknęłam na dwóch sprawach (powiedzmy, że chodzi o prostą spódnicę tubę z dzianiny):
1. Wszycie gumy w pasie - wymyśliłam że podniosę górny nóż,żeby mi nie uszkodził brzegów gumy i połączę z dzianiną zwykłym szwem 4 nitkowym i potem wywrócę. Dalej nie wiem co. Albo zrobię tunel podstawowym szwem 3 czy 4 nitkowym i podniesionym nożem i wciągnę gumę i potraktuję ten szew jako ozdobny po prawej stronie.
2. Podszycie dołu - musi być elastyczny, bo spódnica jest wąska. Pomyślałam, że kupię stopkę do szwu krytego, która zabezpieczy mi brzeg podwiniętej dzianiny przed nożem i po prawej stronie będę miała najwyżej kropki.

Czy każdy szew overlockowy jest elastyczny?
Mam jeszcze "chińską plastikową" stebnówkę, ale po mimo obietnic ścieg elastyczny wcale elastyczny nie jest, rozciąga dzianinę i szyje na niej nierówno i brzydko.

Może macie jakieś inne pomysły na rozwiązanie moich problemów?
Pozdrawiam ciepło :)

Ps. Szkoda, że nie można sobie dokupić ściegu drabinkowego jak np. stopki :mysli:
Zaaklimatyzowany
hej,
nikt nie ma lepszych pomysłów ? :(
Boję się, że to co wymyśliłam nie będzie dobrze wyglądać.
Stara Gwardia
odpowiem tak króciutko :
każdy ścieg overl. jest elastyczny ,wynika to z "budowy" ściegu ,

podłożenie na Twoim overloku możesz zrobić tylko w taki sposób :
obrzucasz dolną krawędź np.spódnicy szwem trzy/wystarczy/ lub czteronitkowym ,
zaprasowujesz podłożenie i stębnujesz z wierzchu zwykłą maszyną ,
żeby ta stebnówka dobrze wyszła , no to trzeba szyć ,żeby nabrać wprawy :) ,
trzeba dobrze ustawić maszynę ,można szyć po taśmie naklejonej w miejscu szwu wtedy stopka lepiej się przesuwa albo szukać innego pomysłu ,

jak doszyć gumę ?
mniej więcej tak jak podłożenie ,
zszywasz wszystkie szwy w ubraniu a gumę zszywasz w okrąg ,
w pasie ,doszywasz z wierzchu gumę, ściegiem czteronitkowym ,zawijasz do spodu a z wierzchu stebnujesz zwykłą maszyną , guma jest wtedy jakby w tunelu ,musisz dobrze sprawdzić jej długość bo nie da się tej gumy wymienić ,

zwykłym overlockiem można szyć /z nożem lub bez noża/ tylko po krawędzi , drabinka czyli szwy płaskie możliwe są tylko na coverlocku lub renderce itp.czyli przystosowanej do tego specjalnej maszynie ,
Zaaklimatyzowany
Dzięki, tego się obawiałam.
Niestety na stebnówce nie zrobię elastycznego przestebnowania :(.

O te ściegi overlokowe pytałam, bo w instrukcji niektóre są nazwane jako elastyczne a inne nie.
Stara Gwardia
żebyśmy się dobrze zrozumiały :)
powinnam napisać ,że wszystkie szwy wykonane na overlocku są elastyczne ,
na maszynie hm ,jak dla mnie też :) ,
czasem szyję maszyną /elną/ jakieś podłożenia czy w ogóle szwy na dzianinie i wszystko jest dobrze ,
Zaaklimatyzowany
Też mi się wydawało, że overlock ma szwy elastyczne, właśnie dlatego go kupiłam. Bo chciałam szyć dzianiny, czyli coś co się z natury rozciąga. Zgłupiałam, gdy w opisie zobaczyłam, że jedne szwy są określone jako elastyczne, a inne nie mają tego w nazwie.

Podszycia dzianiny zwykłą stebnówką się boję, bo spódnica jest wąska (tuba) i za kolano, więc przy np. szybkim wchodzeniu na schody boję się że trzaśnie :(. Spódnica kupiona w sklepie, podszyta właśnie ściegiem drabinkowym wytrzymuje.
Pewnie normalna maszyna by sobie poradziła. I tu już nie chodzi o wprawę przy szyciu, bo co prawda nie szyję codziennie, ale szyję często i od dawna. Byłam z moją maszyną w serwisie i panowie określili, że to co mam to chińszczyzna i wiele z niej nie wyciągnę. Mogę szyć średniej grubości tkaniny i tyle. Nawet ustawienie naprężenia nici żyje swoim życiem.
Chciałam sobie kupić nową lepszą stebnówkę, już z wyższej półki, ale pani w sklepie poradziła mi, że jak chcę szyć dzianiny, to lepiej kupić sobie overlocka. No i tak też zrobiłam. Tyle, że pani zapomniała powiedzieć o różnicach w overlockach i coverlockach i o ściegu drabinkowym. Maszynę kupiłam używaną z instrukcją po angielsku i staram się rozkminić co mogę zrobić, żeby uszyć to co potrzebuję. Stąd to kombinowanie.
Ale coś czuję, że nie obejdzie się bez kupienia jednak dobrej stebnówki.:(
Bardzo dziękuję Ci za pomoc. :)

--- Ostatnio edytowane 2017-04-06 10:24:21 przez sourism ---

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.