| Zaaklimatyzowany
  |  | 
| Witam,
 mam pytanie do bardziej doświadczonch użytkowników overlocków. Kupiłam niedawno overlocka 4 nitkowego. I byłam przekonana, że wszytko co ma szew podobny do drabinkowego jest szyte na overlocku. Niestety nie wiedziałam jeszcze o istnieniu coverlocków   Na razie muszę sobie radzić tym co mam czyli zwykłym prostym overlockiem. Póki co utknęłam na dwóch sprawach (powiedzmy, że chodzi o prostą spódnicę tubę z dzianiny): 1. Wszycie gumy w pasie - wymyśliłam że podniosę górny nóż,żeby mi nie uszkodził brzegów gumy i połączę z dzianiną zwykłym szwem 4 nitkowym i potem wywrócę. Dalej nie wiem co. Albo zrobię tunel podstawowym szwem 3 czy 4 nitkowym i podniesionym nożem i wciągnę gumę i potraktuję ten szew jako ozdobny po prawej stronie. 2. Podszycie dołu - musi być elastyczny, bo spódnica jest wąska. Pomyślałam, że kupię stopkę do szwu krytego, która zabezpieczy mi brzeg podwiniętej dzianiny przed nożem i po prawej stronie będę miała najwyżej kropki. Czy każdy szew overlockowy jest elastyczny? Mam jeszcze "chińską plastikową" stebnówkę, ale po mimo obietnic ścieg elastyczny wcale elastyczny nie jest, rozciąga dzianinę i szyje na niej nierówno i brzydko. Może macie jakieś inne pomysły na rozwiązanie moich problemów? Pozdrawiam ciepło   Ps. Szkoda, że nie można sobie dokupić ściegu drabinkowego jak np. stopki  | |
| Zaaklimatyzowany
  |  | 
| hej,
 nikt nie ma lepszych pomysłów ?   Boję się, że to co wymyśliłam nie będzie dobrze wyglądać. | |
| Stara Gwardia
  |  | 
| odpowiem tak króciutko :
 każdy ścieg overl. jest elastyczny ,wynika to z "budowy" ściegu , podłożenie na Twoim overloku możesz zrobić tylko w taki sposób : obrzucasz dolną krawędź np.spódnicy szwem trzy/wystarczy/ lub czteronitkowym , zaprasowujesz podłożenie i stębnujesz z wierzchu zwykłą maszyną , żeby ta stebnówka dobrze wyszła , no to trzeba szyć ,żeby nabrać wprawy  , trzeba dobrze ustawić maszynę ,można szyć po taśmie naklejonej w miejscu szwu wtedy stopka lepiej się przesuwa albo szukać innego pomysłu , jak doszyć gumę ? mniej więcej tak jak podłożenie , zszywasz wszystkie szwy w ubraniu a gumę zszywasz w okrąg , w pasie ,doszywasz z wierzchu gumę, ściegiem czteronitkowym ,zawijasz do spodu a z wierzchu stebnujesz zwykłą maszyną , guma jest wtedy jakby w tunelu ,musisz dobrze sprawdzić jej długość bo nie da się tej gumy wymienić , zwykłym overlockiem można szyć /z nożem lub bez noża/ tylko po krawędzi , drabinka czyli szwy płaskie możliwe są tylko na coverlocku lub renderce itp.czyli przystosowanej do tego specjalnej maszynie , | |
| Zaaklimatyzowany
  |  | 
| Dzięki, tego się obawiałam.
 Niestety na stebnówce nie zrobię elastycznego przestebnowania  . O te ściegi overlokowe pytałam, bo w instrukcji niektóre są nazwane jako elastyczne a inne nie. | |
| Stara Gwardia
  |  | 
| żebyśmy się dobrze zrozumiały    powinnam napisać ,że wszystkie szwy wykonane na overlocku są elastyczne , na maszynie hm ,jak dla mnie też  , czasem szyję maszyną /elną/ jakieś podłożenia czy w ogóle szwy na dzianinie i wszystko jest dobrze , | |
| Zaaklimatyzowany
  |  | 
| Też mi się wydawało, że overlock ma szwy elastyczne, właśnie dlatego go kupiłam. Bo chciałam szyć dzianiny, czyli coś co się z natury rozciąga. Zgłupiałam, gdy w opisie zobaczyłam, że jedne szwy są określone jako elastyczne, a inne nie mają tego w nazwie.
 Podszycia dzianiny zwykłą stebnówką się boję, bo spódnica jest wąska (tuba) i za kolano, więc przy np. szybkim wchodzeniu na schody boję się że trzaśnie  . Spódnica kupiona w sklepie, podszyta właśnie ściegiem drabinkowym wytrzymuje. Pewnie normalna maszyna by sobie poradziła. I tu już nie chodzi o wprawę przy szyciu, bo co prawda nie szyję codziennie, ale szyję często i od dawna. Byłam z moją maszyną w serwisie i panowie określili, że to co mam to chińszczyzna i wiele z niej nie wyciągnę. Mogę szyć średniej grubości tkaniny i tyle. Nawet ustawienie naprężenia nici żyje swoim życiem. Chciałam sobie kupić nową lepszą stebnówkę, już z wyższej półki, ale pani w sklepie poradziła mi, że jak chcę szyć dzianiny, to lepiej kupić sobie overlocka. No i tak też zrobiłam. Tyle, że pani zapomniała powiedzieć o różnicach w overlockach i coverlockach i o ściegu drabinkowym. Maszynę kupiłam używaną z instrukcją po angielsku i staram się rozkminić co mogę zrobić, żeby uszyć to co potrzebuję. Stąd to kombinowanie. Ale coś czuję, że nie obejdzie się bez kupienia jednak dobrej stebnówki.   Bardzo dziękuję Ci za pomoc.   --- Ostatnio edytowane 2017-04-06 10:24:21 przez sourism --- | 
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.

acebook
acebook