Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Witam
Nie wiem czy ktos mnie tu jeszcze pamieta bo dawno mnie tu nie bylo ale znow postanowilam prosic Was o rade. Otóż potrzebuje kupic overlocka do domowego uzytku ale pozadnego nie jakies badziewie. I jak kazdy chyba by chcial ![]() Bardzo prosze o porady Pozdrawiam serdecznie Hania |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ulijanka, skocz do wątku "owerlok trudny wybór", ja też tam szukałam porady. Na razie nie podjęłam decyzji bo jeszcze nie do końca wiem czy chcę owerloka. A jak już się zaopatrzysz to oczywiście daj nam znać
![]() ![]() |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
wolne ramie nie jest w ogole potrzebne, zeby podlozyc rekaw, czy nogawke ![]() tyle lat jestem krawcowa i ani razu go nie uzywalam ________________________________________________________
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
No wlasnie to zapytam doswiadczonej krawcowej. Mam maszyne Janome 415 i teraz chcialabym poprawic estetyke szycia i czy jest mi potrzebny ten scieg drabinkowy ? Bo jesli overlockiem obrzuce brzegi to podlozenie moge zrobic na zwyklej maszynie prawda ?
A co do overlocka singera z lidla tez sie zastanawialam ale juz calkiem z niego zrezygnowalam bo wole lepszy sprzet. Zastanawiam sie nad Janome 990d lub 744d i wlasnie merrylockiem689. I co wybrac ??? Blagam doradzcie. Hania |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
te Janomki i merrylock będą szyć bez zarzutu , ładnie, szybko i długo ,
ściegi idealne , obie Janomki to tylko overlocki ,wiem że jak się dużo szyje to bardzo przydatny jest sam ścieg łańcuszkowy i drabinkowy też ,więc te rzeczy tylko w coverlocku , wiem też ,że trochę irytująca ![]() ![]() te maszyny są dobre na pewno , wszystkie trzy , każda w swoim zakresie oczywiście , overlock Janome 990D 3,4 nitkowe szwy over. +mereżka overlock Janome 744D 2,3,4 nitkowe szwy over. +mereżka coverlock Merrylock 689 2,3,4,5 nitkowe szwy.over. + mereżka ,+ ścieg łańcuszkowy + szwy płaskie drabinkowe , drabinki właściwie używa się tylko do podkładania dzianiny ,ale ścieg łańcuszkowy /tylko w coverlocku / często jest przydatny w materiale ze streczem , --- Ostatnio edytowane 2017-04-19 16:06:42 przez zanetta --- --- Ostatnio edytowane 2017-04-19 16:11:41 przez zanetta --- |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
drabinki można również używać robiąc ozdobne szwy, nie tylko do podkładania,a do materiałów ze streczem służy 4 nitka, 5 nitka (ta z łańcuszkiem) jest bardziej stabilniejsza, raczej do zszywania tkanin ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Ulijanka, jakiś czas temu zdecydowałam się na łucznika 820 d5. No niestety początki były bardzo trudne. Ostatecznie overlock wylądował w serwisie. Dostałam informację, że źle nawlekam igłę i dolny chwytacz. Z serwisu overlock wrócił nawleczony. I rzeczywiście szyję bardzo ładnie. Teraz już widzę jakie błędy robiłam przy nawlekaniu, ale niestety instrukcja obsługi jest tak beznadziejna, że trzeba samemu dobrze przyjrzeć się machineri i samemu zdecydować jak poprowadzić nici. Ogólnie opinie o łączniki są różne. Mam maszynę łącznika i jestem zadowolona i myślę, że jak się przyzwyczaję do overloka to też będzie dobrze. A co do ściegu drabinkowego to przestawienie na ten ścieg nie jest takie straszne, a sam ścieg jest jednak bardzo przydatny, przynajmniej dla mnie.
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.