Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Kochani! Piszę z ogromną prośbą.
Będę właśnie wchodzić w tematykę naszywek - raczej w warunkach przydomowych - na domowej hafciarce. Chciałabym podpytać i prosić o poradę jak wykonać naszywkę aby była ona w efekcie sztywna. Rozumiem, że w pierwszym etapie haft standardowo wykonuję na dowolnej tkaninie oraz dodatkowo wykonuję obramowanie. (naszywki będą prostokątne) tak jak na zdjęciu przykładowym poniżej (zdjęcie zaczerpnięte z internetu). -Co następnie robię aby osiągnąć "usztywnienie" naszywki? ( gdyż naszywki póżniej będą doszywane do kolejnego materiału.(nie będą one klejone). - I drugie pytanie: rozumiem, że po wyhaftowaniu docinam brzegi nożyczkami? czyli po prostu wykrajam prostokąt według obramowania? Proszę o pomoc! I z góry dziękuję ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Możesz to zrobić jak aplikację na hafciarce (tutaj znajdziesz sporo porad: http://www.emblibrary.com/el/elprojects/Videos.aspx), ewentualnie jako oddzielny element (jak koronkę) i potem wyciąć i naszyć. ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Kupiłam kiedyś w sklepie z firankami, pasmanterią taki papier, co prawda do zupełnie innych celów, ale dowiedziałam się, że pani w sklepie podkłada go właśnie pod materiał przy haftowaniu, żeby go usztywnić.
Wygląda trochę jak grubsza flizelina, jest bez kleju, to taki rodzaj włókniny papierowej. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zawsze przy haftowaniu na hafciarce używasz różnego rodzaju flizelin (z klejem lub bez, do wycinania, wyrywania, grubszych, cieńszych, rozpuszających się w wodzie, etc.) w zależności od tego na czym haftujesz i co, gdzieś widziałam, że do naszywek stosują termofolię. ________________________________________________________
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Dziękuję za odpowiedź i porady
![]() Ostatnio zamiast flizeliny, podkładam papier - polecam zwłaszcza z gazetek, które nieraz zaśmiecają skrzynki pocztowe. Naprawdę świetny patent. Będę próbować i dam znać co z tego wyniknie. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Napisz koniecznie co zadziałało i jak wyszło.
A ten papier to niezła podpowiedź, ale nie tępi igieł? (bo ten podkład papierowy to trochę przypomina papier czerpany ![]() ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Używam flizeliny, teraz prawie do wszystkiego bo nie zahacza materiał o ząbki transportera. Dodatkowo powinna być termoutwardzalna, ten rodzaj grubej flizeliny jest bez kleju.
Jest też termo i hydrofolia. Czy ktoś z was ma może program Design Works do haftu prod. Berniny? Jak to działa, jest drogie ale ładne... ________________________________________________________
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko bardzo nudne i czasochłonne. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Niestety, ja mam program do Janome. Chociaż wiem, że można również zapisywać pliki odpowiadające innym hafciarkom. ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja mam, może osobny wątek? bo coś czuję, że dyskusja może być długa ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ok, programy do hafciarekwrzucam na"pogaduchach", bo ja jestem po prawdzie okropnie ciekawa, co w tych edycyjnych programach JEST naprawdę i jak się to robi. Są ... no, jak się to mówi, dość obszerne, i doskonale niedostosowane do pojedynczych zjadaczy chlebka codziennego. No i drogie, choolera. No i żadnych instrukcji obsługi . A tak, kupą załatwimy więcej, non Hercules, i tak dalej. ![]() ________________________________________________________
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko bardzo nudne i czasochłonne. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.