Wersja do druku

Świeżynek
Dzień dobry
Jestem nowa na forum- chociaż zdarzało mi się co nieco wcześniej podczytywać.
Mam pytanie odnośnie konstrukcji rękawa. Jestem na kursie krawieckim i uczą nas tam też konstrukcji. Zrobiłam rękaw do koszuli dopasowanej, ale główka jest zbyt duża, tzn. do wdania jest trochę ponad 4 cm. Nie wiem czy to jest błąd w konstrukcji, czy po prostu tak wychodzi. Czy można skrócić i zwęzić samą główkę rękawa poprzez równomierne obcięcie brzegów? Do jakiej wartości będzie to bezpieczne?
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Stara Gwardia
Witaj :)
Najlepiej sfastrygowac, przymierzyc i jezeli dobrze lezy to nadmiar mozna obciac...tzn ja bym tak zrobila :)

--- Ostatnio edytowane 2017-05-27 10:00:12 przez AsiaSu ---
Świeżynek
Chciałabym mieć formę już gotową, tzn, że będę mogła ją wykorzystać dla siebie bez poprawiania za każdym razem. Tylko nie wim czy takie poprawki nie zepsują konstrukcji rękawa.
Stara Gwardia
olamly, moja rada jest taka: najpierw sprawdź czy nie pomyliłaś się konstruując rękaw. Czasem mówisz "20 cm" a w roztargnieniu zapisujesz "12 cm". I dalej całą konstrukcję robisz pod te 12 cm. No i już cała reszta nie pasuje. Jeśli się pomyliłaś - popraw i po sprawie. Sposób drugi - wytnij z niepotrzebnego Ci już materiału (np. ze starego prześcieradła) rękaw z mniejszą główką, dopasuj do otworu, sfastryguj lub przypnij szpilkami. Jeśli wszystko pasuje i dobrze wygląda - to ten "prześcieradłowy" rękaw będzie Ci służył jako forma, do wykorzystania przy innych bluzkach czy sukienkach. A może rękaw który masz jest dobry - tylko podkrój pachy za mały? To też sobie sprawdź. Powodzenia:):)
Stara Gwardia
olamly, moja rada jest taka: najpierw sprawdź czy nie pomyliłaś się konstruując rękaw. Czasem mówisz "20 cm" a w roztargnieniu zapisujesz "12 cm". I dalej całą konstrukcję robisz pod te 12 cm. No i już cała reszta nie pasuje. Jeśli się pomyliłaś - popraw i po sprawie. Sposób drugi - wytnij z niepotrzebnego Ci już materiału (np. ze starego prześcieradła) rękaw z mniejszą główką, dopasuj do otworu, sfastryguj lub przypnij szpilkami. Jeśli wszystko pasuje i dobrze wygląda - to ten "prześcieradłowy" rękaw będzie Ci służył jako forma, do wykorzystania przy innych bluzkach czy sukienkach. A może rękaw który masz jest dobry - tylko podkrój pachy za mały? To też sobie sprawdź. Powodzenia:):) PS. Nie wiem co zepsułam że się zdublowało. Przepraszam:):):).

--- Ostatnio edytowane 2017-05-27 13:23:20 przez jakłucznik ---
Świeżynek
Konstrukcja chyba dobra, robiłam 3 razy. Spróbuję z prześcieradłem :). Dzięki:)

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.