Świeżynek
![]() |
|
Dzień dobry
Jestem nowa na forum- chociaż zdarzało mi się co nieco wcześniej podczytywać. Mam pytanie odnośnie konstrukcji rękawa. Jestem na kursie krawieckim i uczą nas tam też konstrukcji. Zrobiłam rękaw do koszuli dopasowanej, ale główka jest zbyt duża, tzn. do wdania jest trochę ponad 4 cm. Nie wiem czy to jest błąd w konstrukcji, czy po prostu tak wychodzi. Czy można skrócić i zwęzić samą główkę rękawa poprzez równomierne obcięcie brzegów? Do jakiej wartości będzie to bezpieczne? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Witaj
![]() Najlepiej sfastrygowac, przymierzyc i jezeli dobrze lezy to nadmiar mozna obciac...tzn ja bym tak zrobila ![]() --- Ostatnio edytowane 2017-05-27 10:00:12 przez AsiaSu --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Chciałabym mieć formę już gotową, tzn, że będę mogła ją wykorzystać dla siebie bez poprawiania za każdym razem. Tylko nie wim czy takie poprawki nie zepsują konstrukcji rękawa.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
olamly, moja rada jest taka: najpierw sprawdź czy nie pomyliłaś się konstruując rękaw. Czasem mówisz "20 cm" a w roztargnieniu zapisujesz "12 cm". I dalej całą konstrukcję robisz pod te 12 cm. No i już cała reszta nie pasuje. Jeśli się pomyliłaś - popraw i po sprawie. Sposób drugi - wytnij z niepotrzebnego Ci już materiału (np. ze starego prześcieradła) rękaw z mniejszą główką, dopasuj do otworu, sfastryguj lub przypnij szpilkami. Jeśli wszystko pasuje i dobrze wygląda - to ten "prześcieradłowy" rękaw będzie Ci służył jako forma, do wykorzystania przy innych bluzkach czy sukienkach. A może rękaw który masz jest dobry - tylko podkrój pachy za mały? To też sobie sprawdź. Powodzenia
![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
olamly, moja rada jest taka: najpierw sprawdź czy nie pomyliłaś się konstruując rękaw. Czasem mówisz "20 cm" a w roztargnieniu zapisujesz "12 cm". I dalej całą konstrukcję robisz pod te 12 cm. No i już cała reszta nie pasuje. Jeśli się pomyliłaś - popraw i po sprawie. Sposób drugi - wytnij z niepotrzebnego Ci już materiału (np. ze starego prześcieradła) rękaw z mniejszą główką, dopasuj do otworu, sfastryguj lub przypnij szpilkami. Jeśli wszystko pasuje i dobrze wygląda - to ten "prześcieradłowy" rękaw będzie Ci służył jako forma, do wykorzystania przy innych bluzkach czy sukienkach. A może rękaw który masz jest dobry - tylko podkrój pachy za mały? To też sobie sprawdź. Powodzenia
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() --- Ostatnio edytowane 2017-05-27 13:23:20 przez jakłucznik --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Konstrukcja chyba dobra, robiłam 3 razy. Spróbuję z prześcieradłem
![]() ![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.