| Świeżynek
  |  | 
| Stosuję oczywiście tę magiczną stopkę. Nie mogę jednak zapanować nad nią przy obrębianiu koła. Masakra.
 Czy znacie jakieś sposoby, tricki, żeby ścieg nie rozłaził się co chwila? A może inny jakiś patent na wykończenie żorżetowej falbanki z koła w spódniczce do tańca? Pozdrawiam  | |
| Stara Gwardia
  |  | 
| Ja robię to w ten sposób że najpierw obrzucam zygzakiem następnie zaginam jeden raz na szerokość plus minus 5 mm i przeszywam ściegiem prostym. Myślę że można obrzucić overlokiem i nie podwijać, ale tak nigdy nie robiłam bo overloka na razie nie posiadam    | |
| Świeżynek
  |  | 
| Przy zygzaku wyjdzie rulonik, i to podwijać? To może być sposób. 
 Przypomniał mi się jeszcze jeden, ale chyba troszkę trudniejszy. Trzeba zwykłym prostym ściegiem przeszyć w pobliżu brzegu, ok. pół cm. Potem po tym ściegu zawinąć i podłożyć. Ładnie wychodzi, tylko pracy więcej, bo trzeba ręką uważnie podkładać i równiutko przeszywać podwinięcie. | |
| Stara Gwardia
  |  | 
| Jeśli rulonik będzie ładny tzn. nie będą sterczały żadne końcóweczki tkaniny - to tak bym zostawiła, bez podwijania. A myślałaś o tym by obszyć tę falbankę wąską delikatną lamówką? Taką gotową, z metra, są w pasmanteriach. W mojej wyobraźni wygląda to ciekawie - troszkę usztywni brzeg falbanki, powinna się ładnie układać. | |
| Stara Gwardia
  |  | 
| Nie wiem czy znasz język, ale tutaj jest trochę ciekawostek i sporo zdjęć: http://www.sew4home.com/tips-resources/sewing-tips-tricks/how-make-rolled-hem-your-sewing-machine ________________________________________________________ Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. | |
| Świeżynek
  |  | 
| Genialne, dzięki    Polecam wszystkim, choćby po to żeby się napatrzeć   
 | |
| Świeżynek
  |  | 
| Brałam pod uwagę lamówkę, ale tak bardziej dyskretną np z siatki tiulowej, albo delikatną mereżkę szydełkową, myślałam też o obklejeniu kamykami, przecie to do tańca    Powalczę na razie, może się czegoś nauczę ;DD 
 | 
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.

acebook
acebook