Świeżynek
![]() |
|
Stosuję oczywiście tę magiczną stopkę. Nie mogę jednak zapanować nad nią przy obrębianiu koła. Masakra.
Czy znacie jakieś sposoby, tricki, żeby ścieg nie rozłaził się co chwila? A może inny jakiś patent na wykończenie żorżetowej falbanki z koła w spódniczce do tańca? Pozdrawiam ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja robię to w ten sposób że najpierw obrzucam zygzakiem następnie zaginam jeden raz na szerokość plus minus 5 mm i przeszywam ściegiem prostym. Myślę że można obrzucić overlokiem i nie podwijać, ale tak nigdy nie robiłam bo overloka na razie nie posiadam
![]() ![]() ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Przy zygzaku wyjdzie rulonik, i to podwijać? To może być sposób.
Przypomniał mi się jeszcze jeden, ale chyba troszkę trudniejszy. Trzeba zwykłym prostym ściegiem przeszyć w pobliżu brzegu, ok. pół cm. Potem po tym ściegu zawinąć i podłożyć. Ładnie wychodzi, tylko pracy więcej, bo trzeba ręką uważnie podkładać i równiutko przeszywać podwinięcie. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jeśli rulonik będzie ładny tzn. nie będą sterczały żadne końcóweczki tkaniny - to tak bym zostawiła, bez podwijania. A myślałaś o tym by obszyć tę falbankę wąską delikatną lamówką? Taką gotową, z metra, są w pasmanteriach. W mojej wyobraźni wygląda to ciekawie - troszkę usztywni brzeg falbanki, powinna się ładnie układać.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nie wiem czy znasz język, ale tutaj jest trochę ciekawostek i sporo zdjęć: http://www.sew4home.com/tips-resources/sewing-tips-tricks/how-make-rolled-hem-your-sewing-machine ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Genialne, dzięki
![]() Polecam wszystkim, choćby po to żeby się napatrzeć ![]()
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Brałam pod uwagę lamówkę, ale tak bardziej dyskretną np z siatki tiulowej, albo delikatną mereżkę szydełkową, myślałam też o obklejeniu kamykami, przecie to do tańca
![]() Powalczę na razie, może się czegoś nauczę ;DD
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.