Wersja do druku

Świeżynek
Stosuję oczywiście tę magiczną stopkę. Nie mogę jednak zapanować nad nią przy obrębianiu koła. Masakra.
Czy znacie jakieś sposoby, tricki, żeby ścieg nie rozłaził się co chwila?
A może inny jakiś patent na wykończenie żorżetowej falbanki z koła w spódniczce do tańca?

Pozdrawiam :)
Stara Gwardia
Ja robię to w ten sposób że najpierw obrzucam zygzakiem następnie zaginam jeden raz na szerokość plus minus 5 mm i przeszywam ściegiem prostym. Myślę że można obrzucić overlokiem i nie podwijać, ale tak nigdy nie robiłam bo overloka na razie nie posiadam:(:(:(
Świeżynek
Przy zygzaku wyjdzie rulonik, i to podwijać? To może być sposób.

Przypomniał mi się jeszcze jeden, ale chyba troszkę trudniejszy. Trzeba zwykłym prostym ściegiem przeszyć w pobliżu brzegu, ok. pół cm. Potem po tym ściegu zawinąć i podłożyć. Ładnie wychodzi, tylko pracy więcej, bo trzeba ręką uważnie podkładać i równiutko przeszywać podwinięcie.
Stara Gwardia
Jeśli rulonik będzie ładny tzn. nie będą sterczały żadne końcóweczki tkaniny - to tak bym zostawiła, bez podwijania. A myślałaś o tym by obszyć tę falbankę wąską delikatną lamówką? Taką gotową, z metra, są w pasmanteriach. W mojej wyobraźni wygląda to ciekawie - troszkę usztywni brzeg falbanki, powinna się ładnie układać.
Stara Gwardia
Nie wiem czy znasz język, ale tutaj jest trochę ciekawostek i sporo zdjęć: http://www.sew4home.com/tips-resources/sewing-tips-tricks/how-make-rolled-hem-your-sewing-machine
Genialne, dzięki :)
Polecam wszystkim, choćby po to żeby się napatrzeć :)

Nie wiem czy znasz język, ale tutaj jest trochę ciekawostek i sporo zdjęć: http://www.sew4home.com/tips-resources/sewing-tips-tricks/how-make-rolled-hem-your-sewing-machine

Świeżynek
Brałam pod uwagę lamówkę, ale tak bardziej dyskretną np z siatki tiulowej, albo delikatną mereżkę szydełkową, myślałam też o obklejeniu kamykami, przecie to do tańca ;)
Powalczę na razie, może się czegoś nauczę ;DD

Jeśli rulonik będzie ładny tzn. nie będą sterczały żadne końcóweczki tkaniny - to tak bym zostawiła, bez podwijania. A myślałaś o tym by obszyć tę falbankę wąską delikatną lamówką? Taką gotową, z metra, są w pasmanteriach. W mojej wyobraźni wygląda to ciekawie - troszkę usztywni brzeg falbanki, powinna się ładnie układać.

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.