Świeżynek
![]() |
|
Witam,
Zakupiłam pierwszą w życiu komputerową maszynę Janome 605. Wczoraj postanowiłam ją wypróbować i okazało się, że niemal żaden ze ściegów, kóre programowałam, nie wygląda tak, jak powinien - załączam zdjęcie z numerami ściegów i obrazkami pokazującymi, jak powinny wyglądać. Próbowałam wszystkiego - zmieniałam nić, materiał i igły, nawlekałam na nowo nić górną i bębenek, ale rezultat był wciąż ten sam. Bardzo proszę bardziej doświadczone użytkowniczki o informację, czy to ja robię coś niewłaściwie czy maszyna jest wadliwa? Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam Monika |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ścieg 25 wygląda ok (prawdopodobnie możesz zwiększyć gęstość zygzaka). Jak wygląda nitka dolna? Jeśli normalnie to ja bym zadzwoniła do Eti i porozmawiała z technikami, bo to rzeczywiście wygląda na problem z maszyną. Jeszcze jedno, jak nawlekałaś nić to stopka była podniesiona?
Czasem przy cienkich materiałach ściegi ozdobne wyglądaja inaczej niż na rysunku, ale materiał ze zdjęcia wygląda na dość gruby. ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Manewrowałam wszystkimi parametrami, cokolwiek robiłam, ściegi wciąż nie przypominały tych z karty.
Próbowałam różnych materiałów, ten ze zdjęcia to jeans. Chyba jednak mam pecha z tą maszyną ![]() Pozdrawiam |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zadzwoń do Eti i porozmawiaj z technikiem. Czasem się tak zdarza, chociaż ja nigdy nie miałam żadnych problemów z moimi Janomkami. Kupiłaś nową maszynę? ________________________________________________________
|
Świeżynek
![]() |
|
Nową, aczkolwiek na eBay, więc wolałabym, żeby to mój brak wprawy okazał się przyczyną, a nie usterka maszyny.
Dzięki za poradę, skontaktuję się z Eti. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dzień dobry czarnamanko,
Ustawiłaś dokładnie według tych parametrów dla ściegu 25 lub 27 - stopka, długość i szerokość ściegu, jak w załączonym skanie? |
|
Świeżynek
![]() |
|
Tak, wszystko robiłam zgodnie z instrukcją.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Czy maszyna daje się ustawić w taki sposób: zygzak szerokość 5 a długość na 0,2 ?
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Tak, ustawiłam takie parametry. Zygzak wyszedł dość ścisły, aczkolwiek spodziewałam się, że przy takiej długości będzie to ścieg niemal satynowy.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Trzymam kciuki i daj znać po rozmowie z technikiem. ________________________________________________________
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.