Wersja do druku

Świeżynek
Witam,

Zakupiłam pierwszą w życiu komputerową maszynę Janome 605. Wczoraj postanowiłam ją wypróbować i okazało się, że niemal żaden ze ściegów, kóre programowałam, nie wygląda tak, jak powinien - załączam zdjęcie z numerami ściegów i obrazkami pokazującymi, jak powinny wyglądać.

Próbowałam wszystkiego - zmieniałam nić, materiał i igły, nawlekałam na nowo nić górną i bębenek, ale rezultat był wciąż ten sam.

Bardzo proszę bardziej doświadczone użytkowniczki o informację, czy to ja robię coś niewłaściwie czy maszyna jest wadliwa?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam
Monika

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Ścieg 25 wygląda ok (prawdopodobnie możesz zwiększyć gęstość zygzaka). Jak wygląda nitka dolna? Jeśli normalnie to ja bym zadzwoniła do Eti i porozmawiała z technikami, bo to rzeczywiście wygląda na problem z maszyną. Jeszcze jedno, jak nawlekałaś nić to stopka była podniesiona?

Czasem przy cienkich materiałach ściegi ozdobne wyglądaja inaczej niż na rysunku, ale materiał ze zdjęcia wygląda na dość gruby.
Manewrowałam wszystkimi parametrami, cokolwiek robiłam, ściegi wciąż nie przypominały tych z karty.

Próbowałam różnych materiałów, ten ze zdjęcia to jeans.

Chyba jednak mam pecha z tą maszyną :(

Pozdrawiam
Stara Gwardia
Zadzwoń do Eti i porozmawiaj z technikiem. Czasem się tak zdarza, chociaż ja nigdy nie miałam żadnych problemów z moimi Janomkami. Kupiłaś nową maszynę?
Nową, aczkolwiek na eBay, więc wolałabym, żeby to mój brak wprawy okazał się przyczyną, a nie usterka maszyny.

Dzięki za poradę, skontaktuję się z Eti.
Stara Gwardia
Dzień dobry czarnamanko,
Ustawiłaś dokładnie według tych parametrów dla ściegu 25 lub 27 - stopka, długość i szerokość ściegu, jak w załączonym skanie?

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
instrukcja strona 42 Janome
Świeżynek
Tak, wszystko robiłam zgodnie z instrukcją.
Stara Gwardia
Czy maszyna daje się ustawić w taki sposób: zygzak szerokość 5 a długość na 0,2 ?
Świeżynek
Tak, ustawiłam takie parametry. Zygzak wyszedł dość ścisły, aczkolwiek spodziewałam się, że przy takiej długości będzie to ścieg niemal satynowy.
Stara Gwardia
Nową, aczkolwiek na eBay, więc wolałabym, żeby to mój brak wprawy okazał się przyczyną, a nie usterka maszyny.

Dzięki za poradę, skontaktuję się z Eti.
Trzymam kciuki i daj znać po rozmowie z technikiem.

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.