Świeżynek
![]() |
|
Witam wszystkich forumowiczów!
Na wstępie chciałbym powiedzieć, że jeszcze nigdy w życiu osobiście nie eksperymentowałem z szyciem. Tym razem zwracałbym się do Was ze swojego rodzaju prośbą o pomoc. Otóż niemalże na co dzień chodzę w różnego rodzaju garniturach. Niestety dwa z moich kompletów mają pewien mankament - są zbyt wąskie w barkach. Początkowo myślałem, że każda krawcowa gotowa byłaby podjąć się wyzwania ich poszerzenia. Niestety, po raz kolejny się przeliczyłem. Trzeba przyznać, że wspomniana krawcowa ewidentnie nie jest jakąś "mistrzynią"(niejednokrotnie zniszczyła mi ubranie), zatem chciałem Was spytać, czy takiego typu zabieg chociażby w teorii jest możliwy? Nie ukrywam, że bardzo mi na tym zależy. Bardzo proszę o pomoc! |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zrozumiałam, że sam chcesz się podjąć czynności jak w tytule. Nie chcę Cię martwić, ale według mnie poszerzenie marynarki nie jest możliwe. Na początek musiałbyś odpruć rękawy (z tym problemu raczej by nie było) i następnie znów je dopasować i wszyć. Marynarka - podobnie jak porządny damski żakiet - ma na przodach usztywnienia, szyta jest z podszewką, a więc trzeba by poszerzyć każdą "warstwę". No i chyba największa przeszkoda - brak dostatecznych zapasów w szwach. Takie jest moje zdanie, ale może się mylę. Nigdy nie szyłam marynarki, to już jest według mnie specjalizacja.
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Na ten temat jest parę blogów, pozwolisz że zacytuję, bo nie ma sensu przepisywać lub wyjaśniać, jak już coś wyjaśnione zostało:
"Poprawienie marynarki w ramionach będzie dla krawca również dużym wyzwaniem, ponieważ jest to skomplikowana operacja, która wymaga sporego nakładu czasu i zmiany konstrukcji samej marynarki. Konieczne jest odprucie rękawów i zmiana wypełnienia ramion lub całkowita rezygnacja z niego. Należy zaznaczyć, że stopień takiej korekty może być niewielki ze względu na ograniczenia związane z brakiem możliwości zmiany obwodu pachy na linii wszycia rękawa." http://pewienpan.blogspot.com/2013/03/przerobki-krawieckie-czyli-nowe-ze.html No cóż, łatwiej z większego zrobić mniejsze niż z małego większe (może z wyjątkiem robienia w balona). --- Ostatnio edytowane 2017-06-20 09:28:07 przez Agniecha --- ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Administrator
![]() |
|
Nic dodać nic ująć.
![]() |
|
Witam ponownie,
Niestety, ale nie zrozumieliście mnie. Ja sam nie chce poszerzać marynarki, pytałem czy jest to możliwe, i czy ewentualnie jakiś utalentowany krawiec(chociażby na tym forum) podjąłby się tego wyzwania i w zadowalający mnie sposób dokonał takiego zabiegu. Nie chodziłoby mi o jakoś bardzo dużo, góra 6-7 cm. |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Ja jednak radzę przeczytać uważnie mój post powyżej. 6-7 cm to bardzo dużo, o tak dużej różnicy wcześniej nie pisałeś. Nietypowe rozmiary uwzględnia się na etapie konstrukcji odzieży. Nie, nie da się tego zrobić. Żaden szanujący się krawiec nie podejmie się takiej przeróbki. ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.