Wersja do druku

Stara Gwardia
kochani, chce uszyć dla dziecka spódnice z koła ale górę chce wykończyć szeroką gumą , i zastanawiam się czy w tej sytuacji do obwodu tali nie dodać ok. 10cm jako takiego zapasu na swobodę zakładania spódniczki i dopiero wtedy liczyć promień a później ten nadmiar zmarszczyc guma- co o tym myślicie - szyłyście może coś podobnego?
Stara Gwardia
A.N., nie szyłam takiej spódniczki ale wydaje mi się że Twój pomysł jest dobry. Tak uszytą spódniczkę będzie dziecku łatwiej zakładać i zdejmować. Przypominam sobie że dawno temu chyba były takie spódniczki damskie, nie z koła tylko proste, przymarszczone do szerokiej gumy. Zastanawiam się tylko dlaczego chcesz zastosować gumę - czy nie lepiej (no i moim zdaniem bardziej elegancko) uszyć tak jak szyłaś prezentowane wcześniej? Na takim pięknym atłasowym karczku?
Stara Gwardia
od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie taka spódniczka, pod spodem haleczka z tiulu szyfonowego, wierzch jeszcze nie wybrałam materiału ale kolor będzie ciemno różowy - bo taki mam tiul szyfonowy i zastanawiam się właśnie nad tą górą , teraz widzę coraz częściej wykończone spódniczki taka szeroką czarna gumką, zwłaszcza tiulowe i podoba mi się takie połączenie, tylko tą górę nie wiem jak zrobić żeby było ładnie i wygodnie, bo jeszcze chodzi mi po głowie taka mysl że spódniczka wykrojona z koła ze względu na skosy trochę się rozciąga, i teraz czy dla wygody potrzebne są te luzy w obwodzie tali o których wcześniej wspominałam.
Stara Gwardia
Spódniczka musi przejść przez biodra. Kierowałabym się więc obwodem bioder i według niego obliczyłabym potrzebny promień. Nadmiar w talii zbierze gumka.
Stara Gwardia
dzięki Fides tak właśnie zrobię;)

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.