Wersja do druku

Świeżynek
Chcę szyć m.in. kokony i kocyki i z tego co pisze w opisach u innych sprzedawców to jest 100% bawełna. OK. Na zdjęciach to wygląda jak bawełna satynowa. Na allegro szukałam i było dużo bawełny dla dzieci. Kupiłam, ale mam wrażenie, że ta bawełna zwykła jest jakby gorszej jakości. Wydaje mi się, że widać nici w sensie fakturę materiału. Nie jest on gładki. Czy to takie ma być i jak pozszywam wszystko to będzie to lepiej wyglądać, czy wszyscy kupują tę bawełnę satynową i dlatego nie jest to takie samo?
Stara Gwardia
Nie wiem, chodzi ci o satynę, atłasek (te rzadko są bawełniane na rynku) - bo bawełna może być tkana na różne sposoby,jedna jest bardziej miękka, inna - jak jeans - to denim, to splot ...też bawełniany, czy po prostu popelina,mówiąc krótko. Zresztą, może jeszcze ktoś podda jakiś pomysł?
Pewnie kupiłaś zwykłą drukowaną pościelówkę...:) tak chodzi o splot ale i jakość surowca. Na te naj naj patchworkowe kocyki często jest używana amerykańska bawełna, dedykowana właśnie do patchworku, quiltingu (często są kolekcje limitowanych wzorów różnych projektantów). Jest tkana z dużo cieńszej przędzy, splot jest bardzo gęsty a tkanina cienka i lekka, dobrze wybarwiona, może przypominać w dotyku prawie satynę(ale satynowym splotem nie jest). Taka bawełna jest oczywiście dużo droższa, często sprzedawana już pocięta na tzw. fat quaters czyli tłuste ćwiartki, albo na paski lub kwadraty. W Polsce można ją dostać w sklepach internetowych, na allegro, albo w dobrze zaopatrzonych stacjonarnych.

Moje narzuty, kocyki i poduszki szyłam z różnej bawełny, jakość jest zauważalna i namacalna:) Ta zwykła, którą kupiłaś też się nadaje na kocyki, po kilku praniach zapewne zmięknie, ale nigdy nie będzie taka miękka jak ta importowana. Ze swojej strony polecam zacząć od mniej intensywnych kolorów, bo zwłaszcza czarne i granatowe wzory polskiej bawełny nie są zbyt trwałe, szarości i pastele wyglądają lepiej po wielu praniach:)

--- Ostatnio edytowane 2017-09-06 13:43:50 przez Drozdzikowa ---

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.