Stara Gwardia
![]() |
|
Jak niektórym wiadomo jestem posiadaczką w/w maszynki.
Planujemy z mężem powrót na stare śmiecie. Stąd moje pytanie: Opłaca mi się ja przywozic? W sensie: czy będę musiala zmieniać zasilacz, czy to jest do zrobienia i czy nie bedzie to ewentualnie kosztowało krocie. No fajnie byłoby to wiedzieć przed przeprowadzką. --- Ostatnio edytowane 2017-09-07 14:26:46 przez Iwi --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Fides, ty mozesz mi cos na ten temat wiecej powiedziec?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Iwi, wierz mi, gdybym się znała na prądzie lub znała odpowiedź na to Twoje zmartwienie, na pewno znalazłabyś tu mój wpis.
Znalazłam wpis na forum. Może coś wyjaśni - https://ekrawiectwo.net/board/thread/58524/maszyna-z-usa-a-zasilanie-warto/ A tu wspominają o transformatorze - pewnie przetwarza prąd na ten o właściwym napięciu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2120943.html --- Ostatnio edytowane 2017-09-07 14:57:10 przez Fides --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
W Polsce napięcie w gniazdkach jest 230V, a maszyna jest przystosowana do 120V, więc niestety nie będzie działać. Co do zmiany to jest ona możliwa, ale nie jestem pewna jak to cenowo wychodzi, niektóre silniki są przystosowane do takich "kombinacji". Musiałby się wypowiedzieć ktoś bardziej obeznany z prądem, bo ja go omijam szerokim łukiem(do dziś mam dreszcze na wspomnienie o pracowni elektrycznej ![]() --- Ostatnio edytowane 2017-09-07 14:56:10 przez GoraLove Szycie --- ________________________________________________________
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Ja kupiłam overlocka Singera z rynku USA (więc inny prąd i wtyczka) i dokupiłam do niego tzw. przetwornicę prądu ( w wyglądzie takie małe pudełko) za 100 zł (cena z marca tego roku ) i działa bez zarzutu
![]() W sklepie elektrycznym powiedzieli mi, że ważne, żeby nie była chińska i żeby miała bezpiecznik, bo w razie czego bezpiecznik zabezpieczy ![]() --- Ostatnio edytowane 2017-09-08 16:28:35 przez sourism --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Sourism, dobrze wiedzieć, że jest sposób na używanie owerloka zza oceanu : )))
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Sourismczyli mowisz, ze transformator bedzie jak ulany .
Osobiscie niecierpie dodatkowych kabli, przelacznikow, ale skoro mowicie , ze bedzie dzialalo to ja ze soba biore moja maszynke. Dzieki Fides za linki. |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Bogdan, dziekuje za Twoj wpis. Wlasnie o cos takiego mi chodzilo.
Juz wczesniej slyszalam o tym, ze transformator to nie jest najlepsze wyjscie. Tutaj praktycznie musialam wymienic wszystkie sprzety, bo nawet z transformatorem cos je trafialo, wiec nie wiedzialam jak to dziala na odwrot. Zastanawialam sie nad wymiana silnika, tylko nie wiedzalam czy to bedzie oplacalne czy tez nie. Ale skoro specjalista mowi, ze tak, to super. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.