Wersja do druku

Stara Gwardia
"Stał na mrozie facet goły, wokół była ciemna nocka, i tak myślał: Są dwie szkoły, falenicka i otwocka."
No jak goły to trzeba uszyć spodnie.:)Tutaj też są dwie szkoły - w jednej szyjemy najpierw nogawki, potem wkładamy jedna w drugą i zszywamy linię kroku (ja tak szyję) a druga to zszywamy tył, naszywamy kieszonki itp, na przodzie wszywamy kieszenie, zamek i potem zszywamy razem. jaką metodą szyjecie? Pewnie obie mają swoje zalety
Stara Gwardia
Kiedy pracowałam w zakładzie odzieżowym szyłam tak- najpierw zamek, potem kieszenie i szwy boczne zewnętrzne potem prasowanie łącznie z zaprasowaniem dołów nogawek na odpowiednia szerokość podwinięcia, potem szwy wewnętrzne, posiedzenie i pasek na końcu. Natomiast kiedy szyje w domu dla konkretnej osoby i wchodzą w grę przymiarki to szyję zupełnie inaczej, najpierw kieszenie potem szwy wewnętrzne i zewnętrzne potem posiedzenie ( nogawka w nogawkę) robię przymiarkę sprawdzam szerokość spodni i długość jak się układają itp, potem zamek spodni dół spodni i pasek.
Stara Gwardia
Jeśli chodzi o spodnie - to szyję tylko dla siebie. Być może robię to według jeszcze nie nazwanej szkoły:):), ale według takiej kolejności: najpierw wszywam zamek i zszywam przód. Naszywam kieszenie z przodu, chyba że mają to być spodnie wyjściowe - to wtedy robię bez kieszeni. I tak zawsze bluzeczki mam na wierzchu, nie wkładam w spodnie bo nie mam odpowiedniej figury niestety:(:(:(. Zszywam tył. Szpilkami spinam tył i przód (szwy boczne i wewnętrzne nogawek)oraz zaszewki. Przymierzam, poprawiam co trzeba i zszywam. Doszywam pasek w talii, zapięcie na guzik. Ponownie przymierzam, zaznaczam długość, podwijam. Och, żeby w praktyce odbywało się to tak szybko:):).
Stara Gwardia
Oj tak. A najgorsze to podwijanie.
Stara Gwardia
spodnie męskie: to najpierw kieszenie z przodu i z tyłu , potem listewka z dziurkami i listewka do przyszycia guzików, potem zszywam boki rozprasowuje, składam wewnętrzną stronę spodni zgodnie z szwem zewnętrznym [ma być dokładnie żeby kanta się nie skręcała, potem zszywam krok [lewa na prawo i do prawej] i tu jak jest zamek to dopiero go wszywam i dopiero potem pasek :)[[teraz pasek szyje się cały z materiału a kiedyś był usztywniany sztywnikiem i podszyty podszewką ] z tym że trzeba pamiętać o wszyciu szlufek na pasek, damskie szyje tak samo z tym że tam jest damskie zapięcie :)

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.