Świeżynek
![]() |
|
Witam. Mam mały problem z maszyną Arka 888. Mój synio coś pokręcił na pokrętłach maszyny i coś się porobiło ze ściegiem, a właściwie z górną nitką. Przesyłam zdjęcie, bo nie bardzo umiem to wyjaśnić.... pomocy, co mam zrobić??? A dodam że na zdjęciu jest spód tkaniny.
--- Ostatnio edytowane 2017-10-31 18:51:34 przez hobbystka --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Witaj hobbystko
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziękuję
![]() ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam,
podłączę się do tego wątku bo mam też problem z maszyną i ściegiem.... zaczęło się po włożeniu za małej szpulki do bębenka Poregulowałam naprężenie nici górnej i dolnej ale ścieg nadal na spodzie tkaniny wygląda dziwnie. Co jakiś czas jest podwójna nitka ale nie jest to typowe pętelkowanie....nie mam już pomysłu na to. Czy może ktoś miał podobny problem? Wierz wygląda normalnie a spód jak na zdjęciu. Jakby nitka z wierzchu przechodziła czasem na spód.... ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
jeżeli masz problem z nitką dolną to może być problem z bębenkiem. Na bębenku jest śrubka. Jeżeli włożysz do bębenka szpulkę to złap za nitkę,/ w powietrzu/. potrząśnij jeżeli bębenek będzie swobodnie opadać podkręć, jeżeli nic poluzuj. Może pomogłam?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Joanka22, wydaje mi się że to taka sama "usterka" jak u hobbystki (wyżej). Chyba nić górna jest za mało naprężona, spróbuj to poprawić. Najlepiej wyjmij ją i nawlecz ją od nowa, wg instrukcji i przy podniesionej stopce. Mam nadzieję że tą za małą szpuleczkę w bębenku wymieniłaś na właściwą? Nie wiem jaką masz maszynę, w jaki sposób regulujesz naprężenie nici dolnej - w mojej maszynie właściwie bardzo ale to naprawdę bardzo rzadko potrzebna jest regulacja nici dolnej. Powodzenia, spokojnie, dasz radę
![]() ![]() Moim zdaniem nitka dolna to ta biała, ona jest z bębenka i jak widać nie plącze się, zwłaszcza w zygzaku jest to widoczne. Biała nitka - czyli ta z bębenka - przeciąga na spód nitkę czarną, tą ze szpuli na maszynie. Stąd moje podejrzenia że naprężenie nici górnej (czarnej) jest za słabe i należałoby je zwiększyć. Z "lektury" forum i z własnego doświadczenia wiem że regulację naprężenia nici w bębenku robi się rzadko. Chyba że coś pomyliłam ![]() ![]() --- Ostatnio edytowane 2018-01-08 21:13:21 przez jakłucznik --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi
![]() ![]() Oczywiście zmieniłam szpulkę, zmieniałam też nici i igłę, żeby sprawdzić czy nie są powodem problemu. Ja też nici dolnej do tej pory nie ruszałam i było zawsze ok. Dzisiaj dopiero odkręciłam tą śrubkę, żeby ją trochę rozluźnić ale to dało tylko tyle, że szef mi się tak nie ściąga (wczoraj mąż mi ją przykręcił bo prosiłam, żeby tam zajrzał). |
|
Świeżynek
![]() |
|
moja maszyna jest tak delikatna, że nici górne i dolne muszą być takie same.Czasami naciąg górny ma jakieś paprochy i też szaleje.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Joanka22, i co dalej? Poradziłaś sobie? A może maszyna uległa "samonaprawie"? Uwierz mi, takie rzeczy się zdarzają, naprawdę
![]() ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Niestety kilka razy do niej siadałam i nic
![]() ![]() pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie ![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.