Świeżynek
![]() |
|
Czy ktoś używał kiedyś takiej stopki?
Inna nazwa to chyba felling foot albo lap seam foot (po polsku stopka do ściegu płaskiego?). Zastanawiam się na zakupem takiej stopki, tylko nie wiem, czy ma to jakikolwiek sens: czy jest przydatna i rzeczywiście coś ułatwia, stąd chciałbym zasięgnąć opinii. Poza tym: widzieliście jakiś polski sklep gdzie takie coś kupić? Widziałem kilka na ebayu, ale w polskich sklepach nigdzie nie widziałem. Z jakichś markowych widziałem jedynie firm Bernina i Husqvarna. Pasowałyby do maszyny singer 4432? W ogóle czy jest jakaś różnica między maszynami różnych producentów jeśli chodzi o stopki typu MATIC (poza różnymi typami chwytacza)? Czy też producent nie ma znaczenia i każda stopka MATIC będzie pasowała do każdej współczesnej maszyny? |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Z tego, co widzę na pierwszym lepszym filmie na YT to stopka pomaga przy przeszywaniu szwów płaskich w grubszych materiałach takich jak np. w jeansach http://www.husqvarnaviking.com/pl-PL/Accessories/Flat-Felled-Foot-9-mm
Pytanie, czy będziesz dużo szył takich rzeczy? Moim zdaniem do okazjonalnego szycia szwów płaskich dadzą radę zwykłe stopki. Co do samych stopek, to różnią się i to bardzo , nawet w ramach samego systemu matic. Niektórzy producenci maszyn np. Janome mają 4 systemy stopek. Różnice dotyczą odległości mocowania do przestrzeni, gdzie pracuje igła. W różnych maszynach odległości mogą się różnić minimalnie, ale to wystarczy, żeby złamać igłę. Zwykle różnice dotyczą : - typu wahacza (wahadłowy lub rotacyjny) - szerokości ściegu (standard to 7 mm, ale są też 9 mm i te mają szersze stopki) Jak mówił mi mój specjalista od maszyn, trzeba założyć i sprawdzić. Są też stopki chińskie, i nie koniecznie są złe, trzeba wiedzieć jakiej jakości, czyli trzeba zaufać komuś, kto sprzedaje takie rzeczy i się zna. Często zdarza się, że stopki oryginalne są identyczne jak nieoryginalne, różni je tylko nadrukowane logo. Ja ostatnio kupowałam maszynę Brothera, a miałam inne stare stopki od Łucznika. Część stopek pasowała, a część nie. Radzę przejrzeć temat o stopkach tu na forum i się rozeznać. Są stopki, które ułatwiają życie, a są takie, które tylko wyciągają kasę z kieszeni. Są krawcowe, które potrafią uszyć wszystko zwykłymi stopkami, a są takie, co potrzebują do komfortu pracy czegoś bardziej pomocnego. Wszystko zależy od gustu i wprawy w szyciu i tego, co się będzie szyło. A tak jako ciekawostka, to do mojej maszyny były w standardzie dołączone różne stopki i jest np. stopka do klasycznego zyg-zaka i do tzw. monogramów, czyli do ściegów ozdobnych. Na pierwszy rzut oka nie różnią się niczym, poza podebraniem od spodu w miejscu, którędy przesuwa się już uszyty ścieg. I jak szyję niektóre ściegi ozdobne na zwykłej stopce, to coś tam przepuszczają, gwiazdki np. nie są symetryczne, a jak zmieniłam na tę od monogramów, to już ścieg był ładny i równy. Warto zapytać kogoś, kto naprawia maszyny i ma doświadczenie. Pytanie, gdzie mieszkasz , ale zawsze też możesz zadzwonić. |
|
Świeżynek
![]() |
|
sourism – dzięki za odpowiedź.
Znalazłem, że po polsku się to nazywa stopką do ściegu płaskiego – jest to ścieg podobny do tego, który można znaleźć w jeansach albo np. koszulach. Wciąż nie znalazłem w żadnym polskim sklepie takiej stopki. Czyżby już były wycofane z użycia albo zupełnie niepraktyczne? Już nie wspominając o stopce oznaczonej, że pasuje do singera. Mam singer 4432 i jestem z Wrocławia, jakby co. ![]() |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Hej, to masz szczęście.
Ja jestem ze Szczecina, a maszynę kupowałam w Twoim mieście ![]() Pogadaj z właścicielem sklepu Dousa maszyny,adres ze stony www. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.