Stara Gwardia
![]() |
|
Mam w planie uszyć na święta spódnicę z kontrafałdami (lub z jedną na środku) z paskiem w tali. Będę szyła z domieszką wełny, więc konieczna podszewka. I tu pytanie: czy podszewka też powinna mieć identyczne kontrafałdy czy być ich pozbawiona?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Czy powinna to nie wiem, ale dawno temu takie spódniczki szyłam i podszewkę robiłam "normalną" czyli bez fałd.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Podszewka normalna, bez kontrafałd
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dzięki.
A o ile podszewka powinna być krótsza od spódnicy? Nigdy nie szyłam spódnic, preferuję sukienki, ale bez podszewki - nie lubię ich dotyku, ale w tej planowanej sukience jej nie uniknę. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Piekara, to w końcu co szyjesz - spódniczkę czy sukienkę?
![]() ![]() --- Ostatnio edytowane 2017-11-19 21:51:52 przez jakłucznik --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Chcę uszyć spódnicę - nie szyłam jeszcze. A sukienki szyję często, ale bez podszewek, stąd nie wiem, ile krótsza powinna być podszewka.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Spódnicę już szyję, ale nie wiem jaką szerokość po złożeniu powinien mieć pasek spódnicy.
Nie wiem także ile cm paska powinno nachodzić na pasek w miejscu mocowania guzika/zatrzaski (chyba nwet raczej to drugie). Dzięki za informacje. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja kroję pasek o szerokości 6,5 cm - jest to z dodatkiem na szwy. Gotowy przyszyty pasek ma wtedy szer.ok 2,5 cm. Na "zakładkę" dodaję 2,5 cm i ok. 1,5 cm na szwy. Ale widziałam też spódniczki z paskiem "na styk" i wtedy zapięcie było na haftkę. Piekara, wydaje mi się że to ile będzie zachodzić jedna część paska na drugą zależy też trochę od wielkości guziczka, ja daję taki o średnicy 1,5 - 1,8 cm żeby mi było wygodnie zapinać. Szerokość paska też może być większa, to znaczy pasek będzie wtedy "wyższy". Niestety z powodu moich gabarytów o takim "wyższym" pasku mogę tylko pomarzyć
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Przeszukałam czeluście netu i znalazłam o szerokości paska (krojonego) w przedziale 6-9 cm. Przygotowałam 8 cm i jak zrobię konrtfałdy to będę przymierzać.
Podszewka zszyta, wierzch też (z zamkiem) i skończyłam oglądać filmiki jak połączyć podszewkę z zamkiem. Więcej dziś nie dałam rady, wiatrzysko straszne szaleje, a i coś mnie wkurzyło i złożyłam maszynę... Plan na jutro: złożyć kontrfałdy spiąć z podszewką i zacząć pasek dopasowywać (no wcięcia w tali to ja nie mam)... No i kupić zatrzask.... |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.