Świeżynek
![]() |
|
Witajcie
Moja mama szyje stroje do tańca orientalnego i chciałabym na Dzień Matki kupić maszynę, która miałaby overlook, funkcję haftowania, no i co najważniejsze możliwość wszywania taśm cekinowych i koralików. Sprawdzałam oferty na allegro i znalazłam maszynę Singer 8280 za 347zl gdzie jest overlook, haftowanie i naszywanie aplikacji czy to znaczy że da się wszywać taśmy cekinowe?.Co sadźcie o tej maszynie może polecilibyście coś innego?Proszę pomóżcie ja się nie znam a chciałabym kupić coś dobrego i spełniającego powyższe wymagania pozdrawiam Sandra |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
2011-05-04 14:52:12 Re: Jaką maszynę kupic - przyszywanie tasm cekinowych i koralików PROSZE POMOZCIE
|
Po pierwsze, muszę pogratulować Mamie troskliwej córki.
Maszyna, o której piszesz to dość prosty model, posiadający jedynie ścieg podobny do overlock'a ale nie zastąpi maszyny tego typu (żadna maszyna domowa nie zastąpi overlock'a - ścieg jest zupełnie inny, "twardy", a maszyna nie odcina nadmiaru materiału), sama nie haftuje (nie da się na niej zaprojektować wzoru), można jedynie przy odrobinie wprawy wykorzystywać ją do haftów i aplikacji, (teoretycznie większość maszyn domowych ma stopki do haftu, ale ja nie znam osoby, która wykorzystywałaby maszynę w ten sposób), nie ma również w standardzie specjalnej stopki do wszywania koralików, taśmę cekinową od biedy można przyszyć, wykorzystując zwykłą stopkę. Z tego co piszesz wynika, że Twojej mamie bardziej przydałby się overlock z wyposażeniem np. specjalnymi stopkami, ale to wydatek co najmniej 1200zł (może trochę mniej. Myślę,że taki zakup należy skonsultować bezpośrednio z zainteresowaną, może Twoja mama ma już jakiś typ. Przy zakupie warto też zwrócić uwagę na dostępność serwisu i części zamiennych. Singery to dobre i niedrogie maszyny, ale maja dość drogie części (np. nawlekacz do igły kosztuje ok. 30zł). Osobiście mam do ich duży sentyment, bo zaczynałam na maszynie babci, takiej z pedałem, a potem przesiadłam się na Łucznika i też byłam bardzo zadowolona, teraz mam Singera i wciąż uważam, że to dobre maszyny. ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Świeżynek
![]() |
2011-05-04 15:05:40 Re: Jaką maszynę kupic - przyszywanie tasm cekinowych i koralików PROSZE POMOZCIE
|
Dziękuje za odpowiedź. Znalazłam stopkę Janome za 33zl która służy do przyszywania koralików
http://www.okazje.info.pl/okazja/sprzet-agd/janome-zestaw-stopek-do-koralikow.html Czy można by ich używać w maszynie Singer 8280? |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
2011-05-04 19:34:17 Re: Jaką maszynę kupic - przyszywanie tasm cekinowych i koralików PROSZE POMOZCIE
|
Tego nie wiem. Najlepiej zadzwonić i spytać. Ten Singer ma stopki mocowane w systemie Matic. To znaczy, że do trzpienia mocuje się najpierw uchwyt stopki z zatrzaskiem, dzięki temu można łatwo i szybko wymieniać same stopki bez odkręcania. Ale ta stopka jest mocowana bezpośrednio do trzpienia, a te mogą się nieco różnić grubością w różnych typach maszyn. Jak masz gdzieś w pobliżu sklep z maszynami pomęcz sprzedawcę, może będzie można wypróbować maszynę ![]() ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Stara Gwardia
![]() |
2011-05-04 19:45:01 Re: Jaką maszynę kupic - przyszywanie tasm cekinowych i koralików PROSZE POMOZCIE
|
Jeżeli wymagasz, żeby maszyna miała overlocka, to chyba żadna "Maszyna" tego nie ma. Są ściegi overlockopodobne, ale tylko overlock przycina materiał i obrębia. Jeżeli mówiąc haft masz na myśli to, że maszyna posiada ściegi ozdobne (kwiatuszki, trójkąty, zebry, esy-floresy itp.) to ten Singer nie ma czegoś takiego. Spytaj na forum maszyny-do-szycia.com o to jaka maszyna posiada opisane przez Ciebie funkcje. Ale szczerze wątpię, żeby istniała maszyna będąca jednocześnie overlockiem, hafciarką i przyszywająca koraliki.
Overlock ze stopką do wszywania koralików to posiadany przeze mnie overlock Merrylock. Kosztuje koło 850 zł. |
|
Świeżynek
![]() |
2011-05-04 20:29:27 Re: Jaką maszynę kupic - przyszywanie tasm cekinowych i koralików PROSZE POMOZCIE
|
Dziękuje za odpowiedzi.Widze że to naprawde trudna kwestia..Najbardziej zależy mi na tym żeby dało się przyszywac taśmy cekinowe i koraliki bo to podstawa jeśli chodzi o stroje orientalne
|
|
Stara Gwardia
![]() |
2011-05-04 21:25:30 Re: Jaką maszynę kupic - przyszywanie tasm cekinowych i koralików PROSZE POMOZCIE
|
A Twoja mama jaką ma obecnie maszynę? Bo może wystarczy, że jej dokupisz stopki do koralików do obecnej maszyny, a dopiero kiedyś w przyszłości (urodziny, inny dzień matki) kupisz jej hafciarkę czy overlock. Przy czym ten drugi wydaje mi się być przydatniejszy, jeżeli Twoja mama sprzedaje stroje - eleganckie wykończenie szwów ma znaczenie.
|
|
Świeżynek
![]() |
2011-05-15 13:06:14 Re: Jaką maszynę kupic - przyszywanie tasm cekinowych i koralików PROSZE POMOZCIE
|
http://www.creativefeet.com/
Wkeilam ci strone , zebys popatrzyla na rozne i bardzo pomocne nozki do maszyn. Mam maszyny , ale jedna jest komputerowa , druga zwykla , jednak szyjac juz na maszynie dlugi czas wiem ze mozna za pomoca zupelnie zwyklej maszyny wiele wykonac, np: zdjac stopke i sama igla szyc ale wtedy ustawic na zygzak , najlepiej najpierw poprobowac na jakims innym kawalku tkaniny, i ustawic patrzac na szerokosc -wieksza lub mniejsza, w zaleznosci od perelek na sznureczku, cekin / to jednak wymaga troche cwiczen , bo mozna wbic igle w koralik,lub cekin , a wtedy wiadomo co sie stanie , powoli az do celu / , kiedys nie bylo tych wspanialych pomocnych nozek , a tak sobie radzili / , mozna bardzo duzo szyc , wyszywac zypelnie zwykla maszyna , ale na to jest niemal codzienna praca przy niej , to uczy bardzo duzo , z zygzaka mozna piekne hafty wyszyc , ale to trzeba , cwiczyc, cwiczyc......... Nie do kazdej maszyny mozna zastosowac stopki , trzeba wiedziec nazwe i jej mozliwosci, zawsze przy zakupie jest w ksiazeczce duzo informacji jak i co mozna. |
|
Świeżynek
![]() |
2011-05-15 13:15:58 Re: Jaką maszynę kupic - przyszywanie tasm cekinowych i koralików PROSZE POMOZCIE
|
Dodam tylko , ze zaczynalam od bardzo taniej maszyny Singer ,
szylam przez kilka lat , zanim moglam kupic sobie inne maszyny, teraz nie wobrazam sobie zycia bez maszyn i tworzenia tego co chce , pamietaj ze wystarczy kilka prostych sciegoo i mozna szyc pieknie, powodzenia ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
2011-05-15 14:40:03 Re: Jaką maszynę kupic - przyszywanie tasm cekinowych i koralików PROSZE POMOZCIE
|
Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Bardzo pomogliście :-***
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.