|
Zaaklimatyzowany
|
|
|
Cześć!
Mam do Was ogromną prośbę. Zleciłem przygotowanie szablonu. Osoba, która to zrobi ma go również wydrukować jednak zastrzeliła mnie 2 pytaniami: - jakie mają być odstępy między elementami szablonu, - jakie długie stoły do krojenia, - jaka szerokość użytkowa tkaniny. Jaka szerokość to ja wiem ale możecie mi podpowiedzieć co jest 'standardem' jeżeli chodzi o pozostałe? Zakładając, że przekażę te szablony krawcowej (jeszcze takiej nie znalazłem więc nie mogę zapytac) to jakie parametry musiałbym podać żeby wygodnie się jej z takim szablonem pracowało? Baaaardzo Was proszę o pomoc! Pozdrawiam! --- Ostatnio edytowane 2018-02-15 12:56:33 przez WiewWiew --- --- Ostatnio edytowane 2018-02-15 12:57:17 przez WiewWiew --- |
|
|
Stara Gwardia
|
|
|
Co do odstępów nie jestem pewna ale wydaje mi się że należy tak ułożyć szablony by zachować nitkę prosta i szablony mogą się stykać - ostatnio kroiłam nożem tarczowym kilka warstw( proste elementy) i niewygodnie by mi było odcinać np 1,5 cm odstępów przy każdym elemencie poza tym zużycie materiału jest większe. Z tą długością stołu to najlepiej krawcowa zapytać jaki ma stół i jak by chciała to kroić może ma króciutki i będzie musiała sobie układkę szablonów porozcinać? A to będzie kilka warstw ciętych na raz, czy może pojedyńcza układka modelu próbnego? czy to ubrania czy może coś innego?
|
|
|
Zaaklimatyzowany
|
|
|
Problem w tym, że krawcowej jeszcze nie mam więc nie ma jak zapytać
To mają być sukienki, mala seria. Pytam Was bo wiem, że szyjecie na co dzień więc wiecie co jest dla Was wygodne --- Ostatnio edytowane 2018-02-15 13:49:25 przez WiewWiew --- |
|
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
|
odległość jak najmniejsza, ze względu na mniejsze zużycie materiału
dł. stołu, rzeczywiście problem, bo krawcowe w zakładach usługowych mają małe stoły, a szwalnie nie wszystkie robią usługę kroju, a te co robią mają stoły na kilka-kilkanaście metrów no i szer. tkaniny,na krojowniach robią to na rozłożonej tkaninie po całości ________________________________________________________
|
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
|
Stoły krojcze o ile się nie mylę standardy szwalni to ok. 2m. Albo nawet stół krojczy 2,5/ 2 m
LINK Minimalna szerokość tkaniny na zdrowy rozsądek masz od 90 cm. do 1, 40. Są na pewno w sprzedaży W małym zakładzie krawieckim krawcowe kroją pi razy drzwi, jak mają miejsce. Odstępy wkażdym szablonie papierowym konstrukcyjnym (standard geometrii konstrukcyjnej) to odległość 10 cm na konstrukcję 2 elementów koło siebie.Np. przód i tył bluzki. Na ogół są malowane po jednej i po drugiej stronie, więc się trochę to modyfikuje. Odstępy są po to standardowe, żeby rzuty nie "nałaziły " na siebie. Każdy element następny odzieży np. spódniczka i spodnie, albo spódniczka 44 i 52 z kontrafałdą ro różne od siebie kawałki papieru czy tekturki technicznej. Piszę, jak to jest w szkoleniu zawodowym i geometrii wykreślnej. O to ci chodziło? W domu i minipracowniach się tego na ogół nie da zrobić, jak nie ma miejsca to katastrofa.Ja tak miałam długo, teraz udało mi się jedno pomieszczenie zaadaptować do maszyny i innych działań, to wszyscy którzy przychodzą myślą że na głowę upadłam, przecież w pokoju się śpi i je, od bidy ma gabinet do pracy, oprócz tego obowiązkowy wazon i parkiet. Najlepiej przesłać internetowo, to ci nie zajmie miejsca ________________________________________________________
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko bardzo nudne i czasochłonne. |
|
|
Zaaklimatyzowany
|
|
|
Super, o to chodziło
To podam im - szerokosc tkaniny 140, - rozmiar stolu 160x200 - odleglosc miedzy elementami 8-10 cm Dzieki! |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.

acebook