Wersja do druku

2 strony: < 1 2

Stara Gwardia
Inwyt, skąd masz szablon koszulki?
Szyłam na maszynie do szycia kiedyś koszulkę z psem (z papavero) i były problemy z założeniem. Co to za przyjemność dla ubieranego i ubierającego przeciskać koszulkę, więc obcięłam na całym obwodzie dodatek na szew - tam jest 0,5 cm i wszyłam nowy ściągacz (ściągasz kroiłam z tej samej dzianiny). I po problemach z założeniem.

(Wirusy są tej wiosny bardzo silne - życzę dużo zdrowia).

--- Ostatnio edytowane 2018-03-23 13:31:46 przez Fides ---
Świeżynek
Fides ta koszulka to w ogóle twór dziwny, bo ze starej Burdy z początków lat 80 zrobiłam wykrój, który miał być w rozmiarze 86 na córę, a wyszedł większy niż koszulki dwa lata starszego syna - nawet musiałam go zwęzić, a za to rękawy i tors wydłużyłam. Ale możliwe że autorskimi przeróbkami namąciłam, bo wiedzy w tej dziedzinie nie mam ;) Wykorzystałam też ten wykrój do buzy z dresówki pętelkowej, a nie z cienkiego jerseyu jak koszulki, no i musiałam tam podciąć przy szyi, bo było za ciasno przy mniej elastycznym materiale.

Mio, dzięki zapomniałam o takiej opcji. Chociaż obawiam się, że mogłaby już nie przejść, bo czterolatek ubiera się na tempo ;)

Na razie czekam na okazję żeby coś zrobić znowu większego i będę dalej testować ten szew podpowiedziany przez Susannę. Czy to jest ten pseudo-overlokowy szew? Coś gdzieś mi mignęło, że jest coś takiego, ale nie pamiętam gdzie.

No i muszę chyba robić większe te wykroje pod szyją, chociaż jakoś mi się wydaja potem gołe te szyjki małe ;)

2 strony: < 1 2

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.