Stara Gwardia
![]() |
|
Będę sobie szyła, żakiet, taką delikatniejszą ramoneskę powiedzmy. Wykrój przerabiam sobie z żakietu z '73 roku. I mam zagwozdkę, albowiem jest tam krótki rękaw, a ja chcę długi. Chciałabym zostawić górę oryginalną, bo ładna jest, ale rękaw wydłużyć. Odrysowałam sobie rękaw długi od innego żakietu w tym rozmiarze i teraz: jak przerobić ten krótki rękaw na długi składający się z dwóch części? Nigdy czegoś takiego nie robiłam. Mam tam jakieś pomysły, ale może ktoś wie i podpowie? Chciałabym, aby się ładnie układał. Zwykłe przedłużenie w dół oryginalnego rękawa nie wydaje mi się dobrym rozwiązaniem, bo to już nie będzie to samo. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Wrysowałabym samągłówkę krótkiego rekawa w ten z długiego tak żeby weszła idealnie do kurtki i dalej pociagnęła długi o ile dobrze zrozumiałam chcesz żeby był dwuczęściowy.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Też tak chciałam zrobić, tylko główki się bardzo różnią od siebie. Wykombinowałam więc inaczej. Do punktów stycznych pach przypasowałam części długiego rękawa i odrysowałam w dół. Następnie linie pociągnęłam w górę. Główka oryginalnego rękawa jest o wiele wyższa. Wygląda to sensownie i mam nadzieję, że się będzie dobrze układać. Bieg nitki zostawiłam z oryginalnego rękawa.
Na pierwszym zdjęciu oba rękawy. Na drugim ten po lewej z pierwszego zdjęcia, czyli właściwy. Chyba będę musiała zrobić próbne szycie, czego nie lubię, bo mi szkoda czasu... ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
To miałam na myśli 😄 z tym wrysowaniem od pachy w górę główka oryginału w dół ten drugi.Nie zapominając by dodać 2cm w główce na rozcięcie.Mi też zawsze szkoda czasu na próby a potem się wsciekam i improwizuję
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Gdzie te dwa centymetry dodać dokładnie ?_? ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Rękaw krótki jest bez cięcia ,więc żeby nie brakowało pod pachą jak zrobisz z niego dlugi,na rozcięciu po centymetrze dodać.Być może juz to zrobilaś,zdarza mi się zapomnieć jak łączę i przerabiam szablony 😂
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Aa, no nie zrobiłam. Nie wiedziałam. --- Ostatnio edytowane 2018-03-29 11:08:01 przez mio --- ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
A jeszcze maj pytanie. Po centymetrze równo wzdłuż cięcia dodać, czy tylko w główce do pachy,a potem po skosie do dołu rękawa jechać? ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
W zależności od tego czy rękaw ma być szerszy czy węższy.Mozna dać tylko w glowce i do zgubienia linię pociągnąc,Zrobiłabym na całości i zobaczyła po wszyciu czy rękaw jest wygodny.Jeżeli będzie za szeroki zaesze można go po tym cięciu zwęzić.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Tak zrobię ![]() W ogóle zmiana tego rękawa spowodowała, że pierwszy raz pomyślałam, że przydałaby mi się wiedza z zakresu konstrukcji ciuchów. ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.