Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Cześć,
chce się wreszcie porządnie zabrać za naukę. Czy możecie polecić jakieś książki o konstrukcji odzieży? Nie chodzi mi o samo szycie ale właśnie o tworzenie konstrukcji. Prosze o pomoc ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Osobiście uczyłam się z tych,było tego więcej...ale 20 lat od matury zaraz i gdzieś "wyszły"z domu i nie wróciły.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Osobiście uczyłam się z tych,było tego więcej...ale 20 lat od matury zaraz i gdzieś "wyszły"z domu i nie wróciły.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
No dobra zdjęcia mi się nie załączyły.Zbigniew Parfianowicz "Konstrukcja i modelowanie odzieży ciężkiej"i Stanisław Kurek "Konstrukcja o modelowanie odzieży damskiej ciężkiej"
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Hmm czym jest odzież ciężka? Mówimy o płaszczach, odzieży roboczej itp.?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ciężka czyli powiedzmy wierzchnia,robocza to oddzielny temat w którym akurat siedzę ,ale raczej Cię nie zainteresuje😆 W książce Parafianowicza masz zakiet,spódnicę,spodnie,duzo tam tego.Są też podstawy jak brać miarę.Jest modelowanie rekawow .Myślę że bez jakiegoś kursu rozgryzanie konstrukcji będzie raczej trudne.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Są też książki do krawiectwa lekkiego oczywiście i tych powinieneś szukać,skoro interesują Cię sukienki .Napewno coś mozna na allegro znaleźć.Stare podręczniki to kopalnia fachowej wiedzy.Nowe niby mają dużo zdjęć itd ale treści mało
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Dzieki Ania za pomoc
![]() Zobacze za tymi ksiazkami i dam znac co udalo mi sie zdobyc. A kurs... hmm pomyśle o nim na jesień jak nie bedzie sie chcialo wychodzic z domu ![]() --- Ostatnio edytowane 2018-04-15 10:32:35 przez WiewWiew --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nie ma za co.Ogólnie mój pogląd na jakąkolwiek działalność życiową i zawodową jest trochę "pozytywistyczny"czyli praca u podstaw 😉.Cenię entuzjazm i kreatywność ale prędzej czy później ten brak podstawy gdzieś może zaszkodzić.Szalenie cenię sobie z projektantów Pana Ossolińskiego właśnie za taką konsekwencję drogi od podstaw.Teraz jest moda na szycie i widzę ,że jest dużo kursów tego typu.Konstrukcja odzieży wbrew pozorom jest dość prosta,na podstawie jednego rękawa możemy wymodelować dowolną ilość różnych rękawów ,ogranicza nas tylko wyobraźnia.Tak samo z bluzką,spódnicą.Życzę powodzenia.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Ja polecam te książki. Z tej brązowej o konstrukcji zrobiłam spódniczkę ołówkową. Udało mi się też zrobić samodzielnie formę na bluzkę podstawową.
Poza tym na kursie zawodowym, na który się zapisałam będziemy korzystać z tych książek. Natalia |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.