Wersja do druku

Świeżynek
Witajcie 🙂
Przeglądam forum już od jakiegoś czasu, ale dopiero teraz zebrałam się do napisania, jak napotkałam problemy.
Wymarzyło mi się szyć torebki. Pierwsze dwie uszyłam z eko skóry, żeby sprawdzic czy coś z tego wyjdzie. Namęczyłam sie, ale trzymają się kupy 😀
Stwierdziłam, że czas podnieść lvl i uszyć coś ze skóry, i tu zaczęły sie problemy. Kupilam skrawki skór, żeby sprawdzić jak to się w ogóle zachowuje i czy moja maszyna da radę. Oczywiście na początku problem z pętelkowaniem, ale nad tym jeszcze pracuję, żeby dobrze wyregulować naprężenie nici (dziękuję za informację że nić przechodzi przez skórę ciężej, nie pomyślałam o tym).
Większy problem mam z tym, że jak szyłam różne kawałki na próbę, to na wierzchniej stronie wszystko wygląda ładnie, a od spodu, jak igla przecina skórę i wychodzi, to zostawia takie brzydkie, rozerwane dziurki (załączone zdjęcia). Teraz nie wiem czy to moja wina i coś źle robię? Czy to przez maszynę, bo jest za słaba i igla idzie za wolno? Czy za gruba igła, lub za twarda skóra?
Uprzedzając pytania 🙂 maszyna janome 423s, igły do szycia skóry - grubość 100 i skóra bydlęca licowa, garbowana roslinnie, różne grubości.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Szyłam skóry dwa lata,to normalne że od spodu miejsca po igle są brzydsze,igła przekuwa skórę wciąga nić i na górze jest ładnie ,a pod spodem nić ciągnie ze sobą skórę i wyglada to gorzej.Często szyłam 90tkami zależy od grubości skóry i jej miękkości.Szyłam na maszynie przemysłowej z potrójnym transportem więc maszyna raczej nie jest problemem chociaż pewnie komfort szycia masz mały,po za tym można maszynę rozregulować lub zepsuć szyjąc kilka warstw skóry.
Świeżynek
Dzięki za szybką odpowiedź 🙂
Wiem że taka zwykła maszyna nie jest stworzona do skór i kiedyś może kupię przemysłową, ale chwilowo nie mam jej gdzie postawić.
Stara Gwardia
Jak już uszyjesz torebkę to trzeba ją jakimś preparatem do skór posmarować to powinno troszkę w miejscach gdzie jest widoczna lewa strona szycia pomóc preparat wejdzie w te dziurki i trochę się zamkną.

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.