Świeżynek
![]() |
|
Witajcie 🙂
Przeglądam forum już od jakiegoś czasu, ale dopiero teraz zebrałam się do napisania, jak napotkałam problemy. Wymarzyło mi się szyć torebki. Pierwsze dwie uszyłam z eko skóry, żeby sprawdzic czy coś z tego wyjdzie. Namęczyłam sie, ale trzymają się kupy 😀 Stwierdziłam, że czas podnieść lvl i uszyć coś ze skóry, i tu zaczęły sie problemy. Kupilam skrawki skór, żeby sprawdzić jak to się w ogóle zachowuje i czy moja maszyna da radę. Oczywiście na początku problem z pętelkowaniem, ale nad tym jeszcze pracuję, żeby dobrze wyregulować naprężenie nici (dziękuję za informację że nić przechodzi przez skórę ciężej, nie pomyślałam o tym). Większy problem mam z tym, że jak szyłam różne kawałki na próbę, to na wierzchniej stronie wszystko wygląda ładnie, a od spodu, jak igla przecina skórę i wychodzi, to zostawia takie brzydkie, rozerwane dziurki (załączone zdjęcia). Teraz nie wiem czy to moja wina i coś źle robię? Czy to przez maszynę, bo jest za słaba i igla idzie za wolno? Czy za gruba igła, lub za twarda skóra? Uprzedzając pytania 🙂 maszyna janome 423s, igły do szycia skóry - grubość 100 i skóra bydlęca licowa, garbowana roslinnie, różne grubości. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Szyłam skóry dwa lata,to normalne że od spodu miejsca po igle są brzydsze,igła przekuwa skórę wciąga nić i na górze jest ładnie ,a pod spodem nić ciągnie ze sobą skórę i wyglada to gorzej.Często szyłam 90tkami zależy od grubości skóry i jej miękkości.Szyłam na maszynie przemysłowej z potrójnym transportem więc maszyna raczej nie jest problemem chociaż pewnie komfort szycia masz mały,po za tym można maszynę rozregulować lub zepsuć szyjąc kilka warstw skóry.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Dzięki za szybką odpowiedź 🙂
Wiem że taka zwykła maszyna nie jest stworzona do skór i kiedyś może kupię przemysłową, ale chwilowo nie mam jej gdzie postawić. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jak już uszyjesz torebkę to trzeba ją jakimś preparatem do skór posmarować to powinno troszkę w miejscach gdzie jest widoczna lewa strona szycia pomóc preparat wejdzie w te dziurki i trochę się zamkną.
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.