Świeżynek
![]() |
|
Witajcie.Jestem nowa.Mam takie pytanko do znwców tematu- co to za tkanina...Jest to wiskoza( z metki) ,jsk jest sucha to jest lekka i zwiewna,jak po praniu to ciężkawa i bardzo pomarszczona...Z gory dziękuję.
|
|
Stara Gwardia
|
|
hej,
co prawda znawczynia nie jestem ale wydaje mi sie, ze tkanina na zdjeciu to wiskoza kreszowana(kreszowa). Gdybym sie mylila, poprosze znawczynie i znawcow o poprawienie ![]() pozdrawiam Masza |
|
Świeżynek
![]() |
|
🙂wpisywałam w google wiele razy tę widkozę kreszowaną...ale nie bardzo zdjęcia tkanin odpowiadały tym moim☹️są to sukienki raczej starszawe....może ta tkanina się jakoś nazywa?te zagniecenia przypominają muslin,ale chyba nie produkuje się wiskozowego?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Żorżeta wiskozowa
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
uprasowałam łacha...piszą że żorżety nie robią z wiskozy🤔
|
|
Świeżynek
![]() |
|
a tu fotka sukienki bawełnianej..to chyba muślin jest,co?kurczaki z tymi tkaninami...w końcu uszyję sobie sukienkę z zasłonek🤪
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jak nie robią,jak robią
![]() |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Kiedyś, jak było dużo sklepów "indyjskich" to większość sukienek była szyta właśnie z takich tkanin. Na wszywkach było raz wiskoza, raz bawełna, ale wyglądały tak samo, tzn wiskoza była jakby trochę bardziej śliska (po wyprasowaniu), a bawełna trochę tępa w dotyku. Może być tak, że takie kreszownie robią na tkaninach daleko na wschodzie i u nas będzie trudno znaleźć.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Raczej nie ma z tym problemu w większości sklepów z tkaninami które odwiedzam.Bawełna i wiskoza mają ten sam skład.To celuloza.Ta pierwsza rośnie na krzaku a tą drugą wytwarza się z naturalnego składnika jakim jest celuloza.Dlatego klasyfikujemy jako włókno uzyskane sztucznie ,nie mylić z syntetycznym.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Włókna wiskozowe – rodzaj włókna powstającego w wyniku chemicznej obróbki celulozy. Celulozę do produkcji włókien wiskozowych otrzymuje się z oczyszczonej masy drzewnej, typowo z drzew iglastych, niekiedy liściastych (najczęściej stosowanym drewnem jest sosna, świerk lub buk). Masę poddaje się działaniu ługu sodowego, a następnie dwusiarczku węgla (CS2). W efekcie otrzymuje się produkt przejściowy, sól sodową ksantogenianu celulozy.
Półprodukt ten rozpuszcza się w rozcieńczonym wodnym roztworze zasady sodowej, otrzymując wiskozę – płyn przędzalniczy o konsystencji miodu. Ciecz ta jest następnie przetłaczana przez zespół dysz o drobnych otworkach, zanurzonych w roztworze kwasu siarkowego.W roztworze kwasu następuje koagulacja wiskozy.Stąd dobre podobne do bawełny właściwości które doceniamy latem. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.