|
Stara Gwardia
![]() |
|
|
Nieum
2018-08-29 14:48:31 Wracając do tematu, czyli dzięki Paniom dowiaduję się że różnica musi być między górą a dołem jak najmniejsza? Myślałem, tak łopatologicznie że im więcej materiału będzie tym musi się "podnieść" aby się zmieśćić. Pozatym jak różnica będze jak najmniejsza między górą a dołem to nie wyjdzie spódnica tzw. ołówkowa?
|
|
|
Świeżynek
|
|
|
Mnie też wzmianka o kontrafałdach i falbanach zbiła z tropu. Zamieść, proszę, schematyczny rysunek spódnicy, którą chciałbyś uszyć, po prostu narysuj ze szczegółami i opisz, jak sobie ją wyobrażasz. Plus zdjęcia tego, co już uszyte. Będzie łatwiej coś doradzić.
|
|
|
Stara Gwardia
|
|
|
A po co schemat ?Jest zdjęcie wiadomo o jaki efekt chodzi.Spodnica z na oko 3/4 koła odszywana na pasku.Jak radzi Jakłucznik ładnie wyglada z krytym zamkiem wszytym również w pasek.Wszystko w temacie.Narysować na nowo,skroić zszyć ,ewentualnie się pochwalić.
|
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
|
Niech by było tak jak i na rysunkach, z półklosza, babeczka jest szczuplutka, materiał opiera się na biodrach, fałdy w przybliżeniu od paska w dół lecą pionowo w dół, ale modelka oprócz bioder ma wystawioną w dynamicznej pozycji stojącej skrzyżowaną nogę.
Tak się robi zdjęcia reklamowe współcześnie, rysunki bywają jeszcze zabawniejsze, dla dzieci na filmach rysunkowych wszystkie hegemony rysunkowe są malowane od dołu Jakby miała 180 wzrostu jak miss world wymiary "obowiązkowe" jak wszystkie miski 90/60/90 to by bardziej przypominała palmę kokosową, kiedyś jeszcze używano nakryć głowy z piórami. Tyle fotografia artystyczna/reklamowa i kostiumologia nam mówi. Rysunki w starej książce teżżż.. Zdejmij materiał z dołu, wyrzuć kontrafałdy, z mierz modelkę w biodrach/kontra w talii, jak jest duża różnica, to będzie się układać. Wełnę (ja - widzisz, merino to poliester z zatopioną wełną z merynosa a więc ciężkie ) - albo uszyj jak ja z godetami z klinów, wtedy wyrzucisz materiał z góry a dół będzie się układał w fałdy.albo ściągnij jeszcze materiał z tego półklosza żeby się pozbyć nadmiarów. Są i ćwierć - klosze, ale na dobrą sprawę to wszystko jedno, jaką część koła zostawisz, byle ładnie wyglądało. Podnieś, załóż, zepnij szpilkami i zdejmij z paska albo zszyj, jeżeli chcesz uzyskać efekt falujący ale nie kotarowy ________________________________________________________
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko bardzo nudne i czasochłonne. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.

acebook