Świeżynek
![]() |
|
Witam,
mam pytanie szyje firane ktora naklada sie na siebie i nie wiem czy do szeroksci karnisza przed marszczeniem dodaje sie dodatkowo material na to nalozenie.Szerokosc karnisza to 230cm.nalozenie po zmarszczeniu ma miec 85cm. Tasma marszczaca 1:2,5. Ile powinnam mie materialu na szerokosci. Zalanczam obraz firanki. Dziekuje za pomoc |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jak ja bym to szyła - zakładam że część prawa jest identyczna jak lewa:
1. ile zajmuje karnisza jedna firma? 2. ilość z pkt 1 * wielkość marszczenia (tu 2,5)- tyle potrzebujesz mieć firany 3. Część wspólna części P i L to 85 cm po zmarszczeniu, czyli przed 85*wskaźnik marszczenia (tu 2,5) 4. nadkładam na siebie firmy w ilości jak w pkt 3. 5. Mocuję jedną taśmę marszczącą i przeszywam. Wg mnie: karnisz ma 230 cm, 1. jedna część firmany zajmuje ok. 2/3karnisza 2/3*230 - 155 cm po zmarszczeniu 2. 155 * 2,5 = trzeba mieć firankę o szerokości ok. 380-390 cm 3. cześć wspólna to 85 cm *2,5 - ok.210 cm firny będzie się nakładać 4. firana lewa: ok. 170 cm cześć wspólna (nałożona) 210 cm firana prawa: ok. 170 cm razem szerokość przed zmarszczeniem (170+210+170)550 cm -> dla sprawdzenia: po zmarszczeniu (550cm/2,5) ok. 220 cm - tyle co karnisz Liczby trzeba sobie dobrze dopasować lub potem marszczenie dopasować do karnisza. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Bardzo , bardzo, bardzo dziekuje za pomoc 🤗😙
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Mam jeszczo jedno pytanie. Ta firana którą szyje naklada się na siebie jest po bokach podwiazywana jak na wczesniejszym zdjeciu, z tym ze te boki firan beda lezaly na ziemi jakieś 40-50cm. Wymiar firany jak wyzej czyli okno szerokie 230 wys. 210. Chodzi mi o efekt wypuszczenia tej firany od momentu podwieszenia, chce uzyskac efekt stopniowo obniżającyh sie fal i chyba do tego trzeba podciac na dole firany .chce uzyskac efekt jak na zdjeciu 2 czyli ta zielona zasłona.
Bo jesli nie zrobie pidciecia to bedzie to wypuszczenie takie długie proste zd. 1 . Jak mam zrobic takie stopniowe zejście po wypuszczeniu od podwiazania podciac dół firany na polkraglo i jak wiele |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.