Świeżynek
![]() |
|
Hejka od niedawna jestem posiadaczką nowej Husqvarny. Nie za bardzo wiem jak poprowadzić nitki do szycia igła podwójną do strechu. Jaki docisk stopkie i ścieg zastosować.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
W instrukcji obsługi nie ma mowy o możliwości szycia igłą podwójną.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
W instrukcji do Husqvarny Emerald nie ma słowa też o podwójnej igle, a możliwość szycia jest... (Oczywiście nie każda maszyna ma taką konstrukcję, która to umożliwia). W przypadku tej Prelude myślę, że jest. Ja bym spróbowała.
Załóż dwie szpulki i poprowadź obie górne nitki tak, jak robisz to prowadząc jedną. Nad igłą rozdziel nitki, jedną przeprowadź przez ostatni punkt - haczyk nad igłą i nawlecz igłę. Druga nitka nie przechodzi przez ten punkt nawlekania - idzie od razu do drugiej igły. http://zorzet.pl/podwojna-igla-jak-szyc/ https://www.youtube.com/watch?v=V9W_qX6K998 Docisk stopki trzeba ustalić doświadczalnie. Ważny jest rozstaw igieł. Ścieg - najbezpieczniejszy jest ścieg prosty. Przy innych ściegach należy uważać, ponieważ igły chodzą na boki i podczas szycia muszą się zmieścić w otworze. Jeśli zastosuje się niewłaściwy ścieg, igły się połamią, można uszkodzić również maszynę do szycia. --- Ostatnio edytowane 2019-05-20 12:29:28 przez Fides --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Znajdziesz może w innych instrukcjach czy książkach, rozstaw igieł masz na ogół 3 mm więc, nie owijając wbawełnę,przy zygzaku nie wolno nastawić żadnej maszyny na 7 mm/ albo na tzw. maksa./ Musi być taka odległość /program /minimalna , żeby nie kolidowało to z metalową częścią na dole i stopką Musiszteżpoprowadzić dwienici do igły, na ogołjest specjalny sztyfcik, który ci to umożliwi.
Stopka do ściegów owerlokowych zabroniona, jak również wszystkie półkola,żeby nie spaprać i nie uderzyć w metal . Ścieg gdzieś do 3 mm w tych nowoczesnych, o ile dobrze pamiętam. Nie - dla ściegów decor. Tak to b. fajna przygoda. --- Ostatnio edytowane 2019-06-26 18:07:31 przez Koma --- ________________________________________________________
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko bardzo nudne i czasochłonne. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.