Stara Gwardia
![]() |
|
No, tak, jak nie ujawnią to nie nie i już. Warto pytać i być dociekliwym - to na pewno.
Proszę się jeszcze odezwać 2jacks, aby dać znać czy misja własnej nierozciągliwej, dobrej jakości koszulki zakończyła się (po kilku praniach ; ) ) sukcesem. Pozdrawiam : ) |
|
Świeżynek
![]() |
|
Ja im się w zasadzie nie dziwię, bo to jest jakaś forma przewagi, czy coś w tym stylu. Nie chca informować kto jest ich dostawcą, ale ta dzianina to chyba produkt z USA, więc pewnie mają jakiegoś zaoceanicznego dostawcę, lub może przez jakiegoś pośrednika kupuję w PL. Dziwi mnie jednak, że ci detaliści, którzy działają na naszym rynku i oferują różne produkty, też nie chcą informować co i jak. Nie chca napisać np: z jakiej przędzy jest dzianina. W jednym z for napisano mi, że potrafią po prostu kłamać i ciężko ich wyczuć.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Coś mi takiego google objawił, https://shop.eaglefabrics.com/shop/19361330/supima-cotton , nawet ceny są przeliczone z dolarów amerykańskich na złotówki, jednak wątpię w to, czy wysyłają na stary kontynent.
Być może produkt oferowany w Polsce pochodzi z USA. A może z Chin, może z Indii? Widziałam oferty na Alibaba.com i Indiamart.com Też produkują, sprzedają, nie tylko USA - pytanie co to jest i jak się ma do tak zwanego oryginału. Nie potrafię tego zweryfikować. Mnie też brakuje informacji o splocie, o tym z ilu nitek coś jest utkane, i tak dalej. Szukałam kiedyś tkaniny na bokserki (jak szyję bokserki to tylko z tkanin), takiej która się nie przetrze po kilku razach od założenia, i jak w końcu znalazłam, to wykupiłam wszystko co sprzedawca miał, dwa razy się nie zastanawiałam. Kłamanie to bardzo zły obyczaj, i powinien mieć zawsze krótkie nogi i kończyć się wypadnięciem z rynku. Ależ ja naiwna jestem, normalnie romantyczka. |
|
Świeżynek
![]() |
|
No generalnie to ta bawełna to produkt USA ze wszystkimi certyfikatami , patentami itd...Chińczycy wszystko podrabiają, ale w tym przypadku to jest mi jednak ciężko to sobie wyobrazić. Bo jednak do wyprodukowania takiej dzianiny, są potrzebne włókna specjalnej bawełny, które są podobno o 30% dłuższe i są właśnie w USA itd...nie wiem. A co do naszego runku, to po prostu wiedza o bawełnie czesanej jest u nas powszechna, ale są różne rodzaje owej bawełny. Możne być bawełna czesana ale z niskiej jakości włókien, są bawełny pół-czesane które są nazywane czesaną itd...niestety ale niektórzy po prostu wprowadzają w błąd sugerując że mają produkt jakiejś jakości, kiedy w rzeczywistości mają inny. W jednym mijescu polecono mi 2 detalistów z informacją, żebym ich zapytał i że oni raczej nie kłamią tak jak inni i są raczej uczciwi w tym co mówią, więc to o czymś świadczy.
Nawet ta dyskusja tutaj. Przecież w jej połowie, była już snuta narracja, że to czego chce to jakieś prawie materiały na skafander dla kosmonauty i że my tutaj na ziemi mamy tylko takie dzianiny, które się rozciągają. No i tak to wygląda. Strona która zalinkowałaś sprzedaje też chyba przez Amazona i była np taka oferta na 50 yardów https://www.amazon.com/Premium-Quality-Supima-Interlock-Wholesale/dp/B01LVVCDTX/ref=sr_1_9?keywords=USA+Made+Premium+Quality+100%25+Supima+Cotton&qid=1563521784&s=gateway&sr=8-9 I cena za yard już wychodziła coś koło 36 zł+ niestety przesyłka --- Ostatnio edytowane 2019-07-19 09:49:41 przez 2jacks --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Niestety...trochę się zbyt szybko pochwaliłem..sprawa się komplikuje, ale gdzie są nasze odpowiedniki takich kolesi? Pełno sklepów, strony na FB ale jak zapytasz to nie wiedzą nic.
https://www.youtube.com/watch?v=pSR7eACCLRI http://thesartorius.blogspot.com/2016/12/giza-45-krolowa-egipskiej-baweny.html --- Ostatnio edytowane 2019-07-22 12:09:04 przez 2jacks --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nie wiem, gdzie są odpowiedniki takich dobrze poinformowanych panów. Niedługo Ty 2jacks będziesz takim człowiekiem, jest nadzieja ; )
(Miałam ciekawy link, ale gdzieś mi był znikł. Jak znajdę, dodam). |
|
Świeżynek
![]() |
|
Wiesz co...chyba nie będę. Detaliści, którzy są w PL znani nie są w stanie mi udzielić odpowiedzi na pewne pytania. Producenci dzianin też nie..Naczytałem się o rodzaju bawełny z której są potem dziane dzianiny. ELS-estra long stables to 33 mm+ jeśli chodzi o długość włókna. Chyba koło 5% światowej produkcji to taka bawełna. LS-long stable to chyba 24-33 mm długość włókna i reszta to jakieś tam dorsze. Nigdzie nikt nie udziela informacji dotyczących długości włókna z jakiego była dziana dzianina. Nic o kraju pochodzenia surowca...choć tutaj są wyjątki. Tego nie da się dowiedzieć...w zasadzie nic nie da się dowiedzieć. Podobno na trwałość i trzymanie kształtu największy wpływ ma właśnie długość włókna...
Można kupić od 200 metrów bawełny supima i jednego Pana. Czeka się 2 miesiące i koszt to 50 zł na metr, czyli ściąga dla siebie z USA i można przez niego kupić. Generalnie chyba jest dość prosta zasada. Jak producent ma coś takiej jakości, że warto się tym pochwalić to o tym informuje. A jak nie ma to pisze "bawełna bardzo dobrej jakości". Wydaje mi się, że w Polsce nie ma bawełny wysokiej jakości wcale. Nie wiem..może Turecka bawełna jest ok, ale na jej temat info nie mam. https://www.emilcotoni.it/en/collection/spring-summer-en/?swoof=1&pa_global-composition=100-cotton-long-staple Są takie firmy w Europie, ale to głownie Włochy, Szwajcaria i tutaj można zobaczyć jak klasyfikowana jest bawełna. U nad nie tylko nie znajdziesz takiej klasyfikacji nigdzie, ale jak zapytasz to nie są chętni, lub nie są w stanie udzielić ci żadnych info. Tutaj masz wyraźnie ELS, LS i różne inne. Tylko to jest biznes dla dużych podmiotów, a detalistów przez których sprzedaje to chyba nie ma. Choć podejrzewam, że wiele w tym biznesie też robi reklama. A tutaj jest dzianina i zwróćcie uwagę na jej opis. https://www.emilcotoni.it/en/product/superwash-2/ "Bawełna, która zapewnia 100 prań ubrań bez utraty rozmiaru i struktury dzianiny" i dokładnie o takie coś mi chodzi. Mi wystarczy 20 prań...nie potrzebuję mieć gwarancji na 100. Tylko że gdzie tego typu info można uzyskać? Ale podobno bambusowe dzianiny i tkaniny pod względem trzymania kształtu są dużo lepsze niż bawełniane, więc może w tym kierunku warto pójść. Generalnie ten bambus jest bardzo chwalony, ale nie wiem jak tam cenowo. --- Ostatnio edytowane 2019-07-23 19:47:26 przez 2jacks --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
No i stało się. Dotarłem...
Przykładowe ceny w brytyjskich funtach. Biały interlock; 190 gsm; 1.60m szerokość; 10 funtów za metr <9 metrów. 10-49 metrów-7.90 funta. 49-300 metrów-7.40 funta 300metrów + 7 funtów za metr. No i wszystko wskazuje na to, że jest to dzianina z bawełny sprowadzonej z Indii i USA o włóknach ELS, czyli premium. --- Ostatnio edytowane 2019-07-24 14:00:08 przez 2jacks --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Witaj, tyle było na ten temat, to może byś się podzielił odkryciem. która to firma ma ten super produkt. chętnie bym sprawdziła dla siebie
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Carol - chyba nie czytałaś regulaminu.
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.