Świeżynek
|
|
Dzień dobry,
Od dłuższego czasu borykam się z problemem doboru odpowiedniego materiału i wykończenia bielizny do treningu. Mianowicie, staram się stworzyć idealy zestaw do ćwiczeń EMS (cwieczenai w kamizelce). Pod daną kamizelkę musimy zakładać bieliznę, która jest elastyczna (rozciągliwa w obie strony), dobrze wsiąka i trzyma wodę, a zarazem jest wytrzymała. Do tej pory, materiał który był wybierany to 90% bawełna + 10% elastan. Sprawdza się to jak najbardziej, jednak po kilku praniach i suszeniach zaczynają się schodzy w postaci ciągłych dziur w kroku. Szukając po zagranicznych stronach spotkałem się jeszcze z takimi mieszankami jak: 41% Lyocell 49% Polyamid, polyamide 10% Elastan 47% lyocell+44% polyamide+9% lycra 47% Lyocell tencel 44%polyamid 9%elastan Tylko nawet nie wiem gdzie szukać takiego materiału... Jako roziązanie na dziury w kroku, pomyślałem o silikonowych taśmach, tylko pytanie co jeszcze można by było zrobić, aby te dziurki pojawiały się jak najrzadziej, oraz jaki materiał / skład próbować dalej... Czy ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć? Pozdrawiam |
|
Stara Gwardia
|
|
Kochani moi, poradźcie proszę czy ten materiał nada się na wiosenny płaszcz, taki bez ocieplenia. Już od jesieni "chodzi za mną" jodełka - no to wyszukałam taką chyba najtańszą żeby w razie niepowodzenia za dużo nie stracić. Wiosną ubiegłego roku uszyłam sobie płaszcz z flauszu - chyba się nim nie chwaliłam. Niezbyt mi się udał ale można w nim wyjść między ludzi. A może jodełka to już przeżytek? Jak myślicie? https://allegro.pl/oferta/welna-cena-za-1mb-jodelka-szara-w22-10027938267
|
|
Stara Gwardia
|
|
Czy się nada na płaszcz bez ocieplenia - to chyba bardzo indywidualna sprawa.
Czy przeżytek ? W żadnym wypadku , jak sobie tak czasami przeglądam neta to widzę sporo ubrań z takim splotem tkaniny. Czasami w ciucholandach widuję kurtki , spodnie robocze z tkanin w jodełkę , po drobnych modyfikacjach wyglądały by lepiej niż niejeden "markowy" ciuch. Osobiście uwielbiam. Najbardziej taką drobną bawełnianą jodłę w zielonym kolorze (albo moro) odzyskiwaną z ciuchów wojskowych z lat 60/70 - ych. Pokaż płaszcza --- Ostatnio edytowane 2023-01-06 18:40:19 przez Benedek --- ________________________________________________________
Mój Blog: https://benedeksewingarea.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
|
|
Proszę bardzo - prezentuję płaszcza. Kolor troszkę przekłamany. Składu tkaniny nie pamiętam, gramatury też nie pamiętam, zapiski gdzieś się zapodziały, pamięci zbytnio nie obarczałam... po prostu flausz. Jeszcze się zastanawiam czy temu płaszczu ostębnować obłożenia - tak jak kołnierz.
|
|
Stara Gwardia
|
|
Fajny , ja bym jeszcze dorzucił przypinaną na małe guziki/haftki nakładkę na kołnierz obszytą futrem.
Albo po prostu obszył futrem kołnierz. Aczkolwiek zdaję sobie sprawę że w dzisiejszych czasach to byłaby zbrodnia na miarę zbombardowania średniej wielkości miasteczka więc proszę nie krzyczeć , to tylko idea W tym roku w końcu się wezmę i zrealizuję pomysł płaszcza 3/4. ________________________________________________________
Mój Blog: https://benedeksewingarea.blogspot.com/ |
|
Administrator
|
|
U Ciebie wszystko tak szybko idzie? Zakup tkaniny i szycie? Bo u mnie to wszystko się prze ciąga w nieskończoność.
Świetnie Ci ten płaszcz wyszedł, ja bym nie stebnowała tylko zostawiła jak jest. Szczerze podziwiam. A jodełki wszelakie uwielbiam!! ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria rabat10 - z tym kodem zakupy tańsze o 10%
* Susanna szyje - mój blog |
|
Stara Gwardia
|
|
Kup podejrzanie w sztuczne bogatsze a wielkie - dla kobiet.Full of sztuczne.I brutal, i full of zasadzkas. ________________________________________________________
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko bardzo nudne i czasochłonne. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.