Świeżynek
![]() |
|
Pytanie może trochę głupie, ale zastanawia mnie to, bo mierząc swój T-shirt wychodzi mi z grubsza, że składa się na niego koło 0.8 m2 dzianiny. Jak jest odszywany pierwowzór, to szwalnie proszą o coś koło 2 m2. Więc teraz moje pytanie. Czy podczas pracy już podczas odszywania kolekcji, czyli powiedzmy 200 koszulek, zużycie materiału jest na poziomie 2 m2, na koszulkę? Nie zdziwi mnie to, bo proces szycia to jednak krojenie dzianiny, z czego zostają skrawki itd..no ale chcę się upewnić jak to wygląda.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dobry wieczór 2jacks,
Pytanie jest na uzasadnione, to ważne, ile potrzeba na 200 koszulek dzianiny. Na pewno można to policzyć, na przykład układając szablon T-shirta na dzianinie. Jeśli masz szablon zrobisz to z łatwością (jeśli nie masz, tutaj możesz pobrać gratisowy szablon męski). Pod tym linkiem jest podane zużycie dla największego rozmiaru koszulki - szerokość 150 cm x długość 110 cm, możesz też położyć swoją koszulkę z uwzględnieniem w obliczeniach dzianiny potrzebnej na rękawy. Szwalnia również powinna oszacować ilość na 200 koszulek. Pozwoliłam sobie na obliczenie powierzchni dzianiny, bo wydaje mi się, że 0,8 m2 na T-shirt dla dorosłego to niedoszacowane zużycie. Jeśli się nie pomyliłam w obliczeniach, wygląda to tak: 0,8 m2 = 40 cm x 20 cm = 800 cm2 2 m2 = 100 cm x 200 cm = 20000 cm2 (1 m x 2 m) Pozdrawiam Dobranoc Fides --- Ostatnio edytowane 2020-02-13 23:14:15 przez Fides --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dzięki za odpowiedź. No ja liczyłem tak. Od dołu do góry jest 70 cm, w szerz jest 50 cm. Czyli 3500 cm, co daje 0.35 m2. W twoim obliczeniu jest błąd. 800 cm2 to jest 0,08 m2 a nie 0,8 m2
![]() 70cm X 50cm=0.35 m2. To potem razy 2 i dodałem do tego z grubsza rękawy i stąd mi wyszło 0.8m2. Generalnie to m2=10.000 cm2, a nie 1000 cm2. 100X100=10.000. Taka dziwna ta matma ![]() No w każdym bądź razie zastanawiam się ile materiału potrzeba na 1 koszulkę już w procesie szycia. Bo nie wiem czy na prototyp życzą sobie więcej, żeby w miarę nanieść poprawki, czy mieć z zapasem...ale w normalnym procesie produkcji trzeba już mniej materiału? Czy tyle samo? Tych szablonów nie potrafię odczytać. Wymiarów...ale jeśli wziąć pod uwagę podaną tabelę wymiarów to dla takiego rozmiaru L szerokość koszulki to będzie 51 cm, jeśli odwód to 102. Długość niech będzie 70 cm czyli w zasadzie nie ma sensu się babrać, wyjdzie to dokładnie to samo co u mnie w obliczeniach, tylko bez 1 cm. --- Ostatnio edytowane 2020-02-14 09:41:58 przez 2jacks --- |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
|
|
Świeżynek
![]() |
|
No ok..ale czy można napisać konkretnie jak to wygląda? Bo odpad wielkości 120-150% samej koszulki, to jednak trochę sporo się wydaje. Liczę sobie wszystko tak z grubsza, jeśli chodzi o biznesplan i potrzebowałbym konkretnej liczby.Przeglądam blogi i ludzie szyją T-shirty z dzianin 70 cm szerokości, czyli chyba jakoś tam dają radę. Bo bez znaczenia czy to na szerokość czy na długość koszulki, jeśli jeden z tych wymiarów zrobimy z płachty 70 cm, to straty byłyby pewnie coś koło 20, 30% projektu, a nie 120%.
No tylko ostatecznie, czy to raczej 2m2, czy 1 m2 w przybliżeniu? |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Połowę obliczeń zrobiłam źle, czyli myliłam się w 100%. Takie życie.
Jeśli potrzebujesz to do biznesplanu, może takie obliczenie zrobi szwalnia, która świadczy taką usługę. Przybliżoną ilość mógłbyś obliczyć sam. Długość i szerokość dzianiny, szablon. Zajmie to trochę czasu, ale można. Dzianina lubi się zbiec, to nie błaha cecha naturalnych dzianin. Nic więcej w tym temacie nie napiszę. Powodzenia. |
|
Świeżynek
![]() |
|
No tylko, że w tych szwalniach nie bardzo chcą gadać z żuczkami, co zawracają 4 litery o byle co. Jakoś może to info znajdę...na fb są grupy, może mnie ktoś przyjmie i się dowiem
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Pierwsze słyszę o obliczaniu zużycia na metry kwadratowe. Liczy się na metry bieżące uwzględniając szerokość. (Kupując też płacisz też za metr bieżący nie kwadratowy.)
To czy długość czy szerokość to ma wielkie znaczenie - bo z dzianiny kroi się wzdłuż oczek. Czyli np. z dzianiny o szerokości 70cm dla szczupłej osoby wystarczy długość koszulki + długość rękawa + około 10%. Ale dla osoby o obwodzie klatki 100cm już potrzebujesz 2 długości koszulki + długość rękawa + około 10%. W produkcji zawsze układ robi się tak, żeby zminimalizować straty, w większych zakładach od tego są komputery. |
|
Świeżynek
![]() |
|
No ja tak obliczam...ale może źle. No i nie do końca łapię te metry bieżące. Bo jak np: materiał jest sprzedawany w szerokości 1.5 m to to jest więcej materiału w metrach bieżących, niż np: materiał sprzedawany w szerokości metra. W objętości materiału to jest 3m2 VS 2m2, więc spora różnica. Czyli to nie ma wtedy znaczenia czy jest 1.5 czy 1 metr i tak się liczą metry bieżące i po prostu ścinek jest więcej w jednej opcji?
Mam szablon zrobiony i już nie pamiętam dokładnie, ale pewnie jest tak jak piszesz i prosili mnie o metry bieżące. Na szablonie wychodzi że długość koszulki to koło 70 cm i szerokość w klatce to koło 55 cm, czyli obwód razem 110 cm. To jak rozumiem nie ma znaczenia szerokość materiału jaki kupię i liczą się metry bieżące? z dzianiny o szerokości 1.5 metra zrobią mi jedną koszulkę z 2 metrów bieżących i z dzianiny 1 metr szerokości zrobią mi jedną koszulkę z 2 metrów bieżących? Przysłano mi ofertę dzianin. Są takie co mają 1.50 szerokości i są takie po 2 metry. Te 2 metrowe są generalnie wyraźnie droższe niż te 1.5 metrowe. 9.5 Funta VS 7 funtów . No i koszulkę zrobię jedną z takiej samej długości materiału tak i tak? --- Ostatnio edytowane 2020-02-14 21:03:15 przez 2jacks --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Swego czasu miałam okazję być kilka razy na szwalni i krojowni, wprawdzie bielizny, ale myślę że zasada ogólna będzie podobna.
Tam gdzie Tobie się wydaje, że jest odpad, program układający elementy w schemacie, umieści elementy ubrania w mniejszym rozmiarze. Czy np. dzianina ma szerokość 150 cm, tshirt (roz.L) ma szerokość 55 cm,czyli obok siebie pójdzie przód i tył i zostanie Ci 40 m, akurat tyle ile trzeba na przód tshirta rozm S, albo na rozłożenie 3-4 szt. rękawów. Na szwalni wykroje inaczej się układa niż w domowym szyciu, tam krawędzie są na styk ułożone. Byłam bardzo zaskoczona jak malo było przy tym odpadu, no ale przy bieliźnie jest dużo małych elementów, więc jest co poupychać, tylko z kolei niektóre elementy muszą być ułożone zgodnie z elementem wzoru, brzegu ozdobnego, aby po zszyciu np. elementy kwiatka się zjechały ładnie - program też to bierze pod uwagę. Materiał jest warstwami ułożony (po kilka), na górnym układa się sztywne szablony wszystkich elementów i potem nożem elektrycznym pionowym jedzie się dokładnie wzdłuż każdego szablonu - przynajmniej tak to wyglądało w tej firmie. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.