Świeżynek
![]() |
|
Hej czy macie może przetłumaczoną na jęz.polski instrukcję do maszyny Toyota jeans jfs18?
Wiadomość skomentowana przez
Susanna
:
Ten wątek został przeniesiony z kategorii INSTRUKCJE OBSŁUGI - MASZYNY. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Hej, hej margaret879 : )
Zajrzyj do instrukcji innej maszyny, na przykład Łucznika Anna - dołączyłam pdf, aby był na forum i nie zniknął z sieci. W Twojej Toyocie przesuwa się guzik na kole zamachowym, kiedy chce się nawinąć nitkę na szpulkę bębenka i potem przesuwa trzpień nawijacza, w Łuczniku Annie jest inaczej, tylko przesuwa się trzpień. Długość i szerokość ściegu jest ustawiona fabrycznie, wybór ściegów jest jednym pokrętłem. Regulować można naprężenie górnej nitki. |
|
Świeżynek
![]() |
|
ok, wielkie dzięki pokombinuję
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziewczyny mam problem z tym, że:
1) nie przesuwa mi materiału pod stopką i nie mam pojęcia jak tu regulować nacisk stopki 2) w poprzedniej maszynie łuczniku 466 nawlekałam nić od lewej do prawej strony (czyt. oczko miałam z boku) a tu mam oczko frontem do siebie i nawlekam igłę "od siebie" czy "do siebie"? 3) założyłam górną i dolną nić niby wg instrukcji i mimo, że wywijam 15cm i jednej i drugiej i kładę ją wolno po lewej stronie to po ruszeniu maszyną nie wiem jakim cudem podwija mi górną nić gdzieś wokół pojemnika z bębenkiem supełkując materiał i przycinając się w tym miejscu. Co zrobiłam nie tak? Co sprawdzić? Mam ustawioną maszynę na "3" przy napięciu górnej nici i "5" na kole z programem |
|
Świeżynek
![]() |
|
Nie wiem co jest nie tak. Może za grube nici do nitki górnej?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nici załóż do prób takiej samej grubości, jakości (mogą być różnych kolorów), ścieg sprawdzaj na podwójnie złożonej tkaninie, tak, jak to zazwyczaj się odbywa, gdy coś zszywasz.
W tej maszynie nie ma regulacji docisku stopki. Znalazłam dedykowaną instrukcję dla tej maszyny oraz innych z serii RS2000, co znaczy, że trzeba czytać tę instrukcję porównując z maszyną, którą masz przed sobą. Nie wszystkie regulacje, przyciski, pokrętła są w Twojej wersji maszyny. Instrukcja niestety w czterech językach, w tym po polsku : ) Nici trzeba przytrzymać za stopką przy zaczynaniu szycia. Przytrzymać, wbić igłę w tkaninę, opuścić stopkę. Wtedy nie walczysz z wciągniętą nitką albo taką, która uciekła z igły. Jeśli nitka będzie się plątać wokół bębenka, warto sprawdzić poprawność nawleczenia górnej nitki. Ważna sprawa, nawlekasz ją przy podniesionej stopce. I w instrukcji do Toyoty jednak ciut inaczej prowadzi się górną nitkę niż w Łuczniku Annie (strona 26 instrukcji). Nawlekanie igły od siebie. W Łuczniku 466 jest inaczej ustawiona igła. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Wielkie dzięki za pomoc!
![]() ![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.