Świeżynek
![]() |
|
Dzień dobry i cześć wszystkim
![]() Na imię mam Mateusz, w szyciu jestem początkujący- uszyłem kilka masek dla rodziny i znajomych według różnych krojów, a jako, że bardzo mi dobrze przy maszynie i tkaninie, to potraktowałem to jako początek przygody ![]() Uczę się, dlatego miło, że wreszcie trafiłem na takie miejsce, bo do tej pory szukałem różnych informacji w chaotycznym świecie internetu ![]() Tutaj- jak widzę, można odnaleźć bardzo wiele i jest sporo osób, które w temacie są zdecydowanie bardziej zaznajomione. Maszyna, na której szyję, to Brother FS20, poprzednio Łucznik 880. Pozdrawiam wszystkich szyjących ![]() Do spisania ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Witaj Mateuszu, miło że zdecydowałeś się przyłączyć do naszego Forum. Pięknie to napisałeś - "bardzo mi dobrze przy maszynie i tkaninie". Wierzę że większość Forumowiczów też tak czuje.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam.
Mnie również czas przy tkaninie, nie tylko przemija ale również uspokaja. Tomasz |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Cześć Mateusz!
Napisz proszę, o swojej szyciowej przygodzie, od kiedy szyjesz, jakie masz spostrzeżenia i opinie o swojej maszynie itp. Miło, że jesteś z nami ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Jestem dopiero na początku przygody z szyciem, kilka tygodni temu pożyczyłem starego Łucznika od przyjaciółki, bo pandemia, więc wiadomo-wypada zrobić sobie maseczkę i bliskim też takie lepsze, jakie gdzieś widziałem.
Ostatecznie kilka uszyłem z pomocą Domowej Krawcowej z YouTube, trochę zmodyfikowałem krój, pobawiłem się tym, ale niestety padła maszyna. Jest w naprawie, ale... Postanowiłem kupić swoją własną. Wybrałem Brothera, właściwie maszyna stała się prezentem od Mamy z zagranicy. Jestem na etapie szycia swojego pierwszego t-shirta, oczywiście dla kogoś, bo jak wiadomo powszechnie "Szewc bez butów chodzi"- tak też było z maskami.. przede mną skracanie zasłon, zszycie firan, przeróbki ciuchów, a że czuję, że to jest coś co chcę robić, to podchodzę do tego z pasją. Co do maszyny, bo ę nią pytałaś: jest bardzo cicha, a to było dla mnie istotne; podpowiada jaką stopkę powinienem użyć do konkretnego ściegu; ściegów ma 20, a w tym overlockowe, elastyczne i inne ., z którym radzi sobie nieźle, bo miałem okazję się przekonać. Jest maszyną elektroniczną/ komputerową, wszystko z wyjątkiem naprężenia nici ustawia się na wyświetlaczu, czyli długość i szerokość ściegu, a także jego rodzaj. Maszyna pozwala szyć bardzo precyzyjnie, jest prosta w obsłudze, a to dla mnie najważniejsze. Zobaczymy, jak to będzie dalej, ale nie poddaję się, nawet kiedy coś psuję, w końcu każdy kiedyś się uczy 😃 Dziękuję za miłe przyjęcie 😉 |
|
Świeżynek
![]() |
|
witam forumowiczów.
Szycie rozpocząłem w ramach nowego hobby w obecnych czasach |
|
Świeżynek
![]() |
|
dzien dobry
Wiadomość skomentowana przez
Susanna
:
Dzień dobry!
Mam nadzieję, że nie będziesz spamować tylko wypowiadać się w temacie krawiectwa. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.