Wersja do druku

Świeżynek
Witam ponownie.

Potrzebuję pomocy z moją maszyną (model owerlok 820d 3d). Może ktoś ma ten sam lub podobny.

Kupiłem nową (powystawową) na początku lipca i do tej pory działała normalnie, ale ostatnio zauważyłem, że coś jest nie tak. Kiedy zacząłem zmieniać docisk stopki, mechanizm różnicowy i naprężenie nici żeby móc bez problemu przeszywać grubsze miejsca w zwykłych tshirtóach (np. dół bluzki w miejscu gdzie jest szew) zauważyłem że maszyna dość nietypowy (a może i typowy) problem. Chodzi o lewą igłę do której nić doprowadzana jest przez taki prowadnik znajdujący się na lewo od niebieskiego talerzyka z numerkami. Taka sprężyna która zakończona jest haczykiem, normalnie jest przykryta białą plastikową częścią. Wydaje mi się że przez nią lewa igła przepuszcza ścieg ponieważ przy kręceniu kołem odkryłem, że w momencie gdy igły jadą do góry, nitka w lewej igle jest strasznie luźna. Prawa igła nigdy nie przepuszcza, bo nić nie jest poprowadzona przez tą sprężynkę, tylko pod nią (tak jak w instrukcji). Z tego powodu maszyna nie jest już w stanie zrobić normalnego bezbłędnego ściegu, bo lewa igła co jakiś czas przepuszcza. Przeszukałem internet z nadzieją, że znajdę kogoś z podobnym problemem, ale niestety nie. Nikt nie pisze o tym modelu czegokolwiek, co mnie z resztą dziwi, bo odpowiednie ustawienie jej do danego materiału jest całkiem trudne. Dlatego zwracam się do Was. Czy rzeczywiście jest to wina sprężyny czy może to chwytacz który nie łapie nitki od spodu, bo się wygiął. A może to wina krzywych igieł, od dawna nie kupowałem. Czy igły mogłyby wykrzywić chwytacz nitek?

Z góry dziękuję za Waszą pomoc i pozdrawiam.

Zaaklimatyzowany
Co prawda mam model 820d5 ale to ta sama baza. Z tego co piszesz to gdzieś jest błąd w prowadzeniu nitki albo zbyt luźno ustawione naprężenie. Ewentualnie nitka wcale nie weszła między talerzyki.
Zaaklimatyzowany
Co prawda mam model 820d5 ale to ta sama baza. Z tego co piszesz to gdzieś jest błąd w prowadzeniu nitki albo zbyt luźno ustawione naprężenie. Ewentualnie nitka wcale nie weszła między talerzyki.
Stara Gwardia
zmień igły i dokręć porządnie, może jedna trochę też wypadła albo jest krzywa. Zobacz czy nie masz napięci zbytdużego może to nić wyciągnęła igłę

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.