Świeżynek
![]() |
|
Witam,
Dostała mi się w łapki Tuła z '61 i chcę używać jej do drobnych poprawek krawieckich w moim domu. Wg instrukcji powinna mieć igły GOST 7322-55 ale nie znalazłem nigdzie takich, od "nowości" miała założonego Singera 90/14 i na takim wykonałem próby szycia. Ogólnie wyczyściłem i usunąłem smar z paska rozrządu (ktoś go upaskudził na grubo). Po naoliwieniu wykonałem próby zygzaka. Próba pierwsza: nitka górna fioletowa, nitka dolna beżowa. Próba druga: nitka górna żółta, nitka dolna zielona. Po próbie pierwszej poluzowałem napięcie na bębenku bo nitka ledwo się wysuwała ale niewiele to zmieniło, jest chyba nawet gorzej. |
|
Administrator
![]() |
|
Ojej mam taką maszynę ale przyznam, że jeszcze jej nie wypróbowałam. Po prostu stoi i ozdabia moją pracownię... ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Kiedy uruchamiałem mojego starego Łucznika 441 to trochę trwało zanim zlikwidowałem tą kotłowaninę nitek od spodu ![]() Duuużo prób ale w końcu się udało. Np. przez dłuższy czas nie mogłem się dogadać z naprężaczem nici. Albo źle zakładałem nitkę albo po uruchomieniu spadała(?) z naprężacza (czyli w sumie nadal była źle założona). Nowa igła , dobrane nici odpowiednio założone - pomogło. No ale to było w Łuczniku. Nie wiem jak to będzie w sowieckiej technologii. ( Może niech kolega zasugeruje że jak tak dalej będzie to się zadzwoni po KGB ![]() ________________________________________________________
Mój Blog: https://benedeksewingarea.blogspot.com/ |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Miałem coś takiego w moim Łuczniku kiedy założyłem zbyt grubą nitkę.
|
|
Administrator
![]() |
|
Może tak być. Czasem ludzie mają jakieś stare nici. Warto kupić choć jedną szpulkę nici grubości 120 i spróbować. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Grubość nici 120 to akurat taka najbardziej standardowa ale równie dobrze można szyć szewskim sznurem tylko wtedy by musiała być igła 120.
![]() |
|
Administrator
![]() |
|
A poplątane nici z pierwszych zdjęć wyglądają na nieco grubsze i nieco nadwyrężone czasem. ________________________________________________________
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Szczególnie na pierwszym zdjęciu widać jakby to był wręcz kordonek a nie nitka maszynowa. Kiedy ja uzyskałem taki efekt to była Talia 30 z Ariadny założona do igły uniwersalnej danej w zestawie z maszyną. Ledwo przeszła przez igłę.
|
|
Administrator
![]() |
|
Nici 30 to nic do szycia np. jeansu. Żeby ścieg był dobry nitka w bębenku powinna mieć grubość 80 lub 120. ________________________________________________________
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
To był tylko eksperyment ale efekt był jak na zdjęciu.
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.