Świeżynek
![]() |
|
Witam , posiadam singer heavy duty 4432. Mam problem z ustawieniem naciągu nici przy zygzaku. Przeszywajac material zlożony na poł widać albo dolna nitke u góry lub górna na dole . Gdy zwiekszam napręzenie material się kurczy pomiędzy sciegiem zygzakowatym. Czy ja cos robie źle Czy to problem ustawieniami maszyny .np naciag dolnej nici na bębenku?
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Jeśli to pojedyncza warstwa bawełny - to normalne. Na cienkich warstwach maszyna będzie zygzak lekko przeciągać. Ja reguluję naprężenie nici patrząc na ścieg prosty ![]() ________________________________________________________
Szycie to jest życie |
|
Świeżynek
![]() |
|
Właśnie material jest zlożony , nie jesttyko tam jedna wartwa. Ale dziekuje za odpowiedź !
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Z tego forum i nie tylko wiem, że żmija jest zygzakowata : D
Ścieg zygzakowy albo ścieg zygzak. O taka uwaga, bom w całkiem dobrym humorze. Czarna nitka to górny naprężacz poluzuj, zmniejsz naprężenie, bo ciągnie różową nitkę z bębenka na wierzch. Reguluj naprężenie górnej nitki wtedy, kiedy stopka jest opuszczona. Raczej nie poleca się regulowania (odkręcania śrubki w bębenku) naprężenia dolnej nitki. Zaleca się regulować równowagę górnym naprężaczem. Wygląd zygzaka od spodu - mogą być widoczne przeciągnięcia górnej nitki i to jest prawidłowe. Na wierzchu nie powinno być przeciągnięć. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziekuje za pomoc !
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.