Wersja do druku

Świeżynek
Witam , posiadam singer heavy duty 4432. Mam problem z ustawieniem naciągu nici przy zygzaku. Przeszywajac material zlożony na poł widać albo dolna nitke u góry lub górna na dole . Gdy zwiekszam napręzenie material się kurczy pomiędzy sciegiem zygzakowatym. Czy ja cos robie źle Czy to problem ustawieniami maszyny .np naciag dolnej nici na bębenku?

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
5 4 3 2 1
Świeżynek
Jeśli to pojedyncza warstwa bawełny - to normalne. Na cienkich warstwach maszyna będzie zygzak lekko przeciągać. Ja reguluję naprężenie nici patrząc na ścieg prosty :)
Właśnie material jest zlożony , nie jesttyko tam jedna wartwa. Ale dziekuje za odpowiedź !
Stara Gwardia
Z tego forum i nie tylko wiem, że żmija jest zygzakowata : D
Ścieg zygzakowy albo ścieg zygzak. O taka uwaga, bom w całkiem dobrym humorze.

Czarna nitka to górny naprężacz poluzuj, zmniejsz naprężenie, bo ciągnie różową nitkę z bębenka na wierzch. Reguluj naprężenie górnej nitki wtedy, kiedy stopka jest opuszczona.
Raczej nie poleca się regulowania (odkręcania śrubki w bębenku) naprężenia dolnej nitki. Zaleca się regulować równowagę górnym naprężaczem.

Wygląd zygzaka od spodu - mogą być widoczne przeciągnięcia górnej nitki i to jest prawidłowe. Na wierzchu nie powinno być przeciągnięć.
Świeżynek
Dziekuje za pomoc !

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.