Świeżynek
![]() |
|
Witam
Po obejrzeniu filmu na temat tworzenia wykroju na manekinie zaczęłam zastanawiać się jakiego materiału najlepiej użyć. drape Żaden ze znalezionych przeze mnie muślinów nie odpowiada temu z filmu. Szukam dokładnie takiego samego, a jedyne co udaje mi się znaleźć to na zagranicznych stronach. Czy ktoś wie gdzie można znaleźć ten materiał? A jeśli nie to czym można go zastąpić? Zależy mi na tym żeby był względnie przezroczysty i tani. Dziękuję z góry za pomoc ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Surówki są zdrowe. Proponuję poszukać "surówka bawełniana", "tkanina bawełniana naturalna".
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Fiiides... ![]() ![]() NIE!!!Surówka- surogat bawełniany jest sztywny jak drut,tymczasem chodzi jej o zrobienie czegoś z muślinu, przezroczystego, miękkiego...są muśliny, jak dasz radę szukaj pod wiskozy i "materiały cienkie". Ja używałam elanobawełny również do drapowania na manekinach. Len i bawełny surówkowe różnią się od siebie, ale są na ogół sztywne. Muślin to w istocie swojej cienka bawełna. Poza tym elana ma ten plus, że tak szybko nie pomnie się, choć dostać takie nieprzezroczyste teraz chyba coraz trudniej, a dżersej zbytnio lejący i niprzezroczysty. ________________________________________________________
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko bardzo nudne i czasochłonne. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Komciu, Dziewczyno!
Oglądałaś film, który pani Mannniek zalinkowała? U mnie w cytacie ten link aktywny "drape" - kliknij i zobacz, jaki jest ten materiał. A w ogóle, to nawet nie wiem, czy pani Mannniek jest zadowolona z odpowiedzi czy nie? Drapuje czy nie? |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
OK, ważne żeby pani Manniek była zadowolona z drapowania, dla mnie może być to nawet materiał na kołnierzyk Pinoccia ;D, albo papier,też się nadaje , myśmy na szkółce używali papieru w celu wywinięcia zaszewek i nic się nie stało na pogięcia i pomnięcia, karczek był ułożony jak mniał być, bo to niby forma była ;D.
Wiesz,z papieru też kiedyś ktoś sławny szył, nie kto inny ale Paco Rabanne. Tak że drapowanie kołnierzyków, doszywanie do spodni koronki oraz praca z żabotem u mnie też w modzie, ostatnio dziwne rękawy, niby takie same co dalekowschodnie ;D (Początek na zdjęciu ze starym lnianym obrusem, będzie później po wyhaftowaniu, jak myślę, chciałabym ten poliester zrobić w inny sposob niż "zwykle"). Ale tak czy inaczej sztuczne materialy są teraz znów w modzie, ja też zmieniłam styl, bo nie zostawiają śladów po ...wirusach i bakteriach, są nieczułe na mole... Pozdrawiam,jestem pewna,że uda się jej jak będzie naprawdę chciała, grunt żeby taka forma do ciała przylegała, bo o to w drapowaniu przeważnie chodzi, no i z której strony. --- Ostatnio edytowane 2021-03-03 16:25:32 przez Koma --- ________________________________________________________
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko bardzo nudne i czasochłonne. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Proszę o poradę jaką gramaturę surówki bawełnianej najlepiej wykorzystać do sprawdzenia wykroju na płaszcz?
Zastanawiam sie czy ok 200 g bedzie odpowiednia na zrobienie draftu, czy zbyt sztywna? |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.