Stara Gwardia
![]() |
|
Pytanie co do poncha z załączonego zdjęcia.
Możliwe że pytanie z rodzaju tych głupszych ale nigdy nie szyłem poncha więc się nie orientuję. Czy poncho na załączonej fotce jest krojone / szyte tak bardziej A) Prosta linia ramion i "rękawów" czy może jednak B) i ta linia trochę opada. Bardziej by mi odpowiadała wersja A) bo wtedy odpada szew na ramionach ale... (fotka z sklepu Runo Styl) ________________________________________________________
Mój Blog: https://benedeksewingarea.blogspot.com/ |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Moim zdaniem linia dwuetapowa. Na ramionach prawie prosto a potem opada bardzo.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Hmm... To możliwe.
Chyba raczej nie uniknę tego szwu. Ktoś może wie jaka jest szerokość takiego poncha ? W opisie podana jest tylko długość od ramienia - 85 cm. Czy szerokość tak powiedzmy 130 , maksymalnie 135 cm będzie dobra ? ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
A widziałeś mój urobek z obrusa brąz?
Wyszedł z pełnego koła niby, ale po obróbce haftu i obcięciu z rękawa wyszedł jak wykrój z litery A. Zrobiłam niby gwoli demonstracji, ale co innego szyjesz czasami, to ponczo moim zdaniem skromnym + fałdy do niego + zamek- czasami szyję w moich "ulubionych ponczo" i formie prostej , później drapunek - wychodzi mniej a forma i fałdy to raczej pełne koło - zamek z przodu, kaptur...tym bardziej że szerokość do miłej lady trzeba dodać. Poza tym, że podali idealną szerokość od ramienia 60 cm rękaw i 15 na ramię... moim zdaniem jest to na modela 175. Nie unikniesz natomiast konfrontacji z modelką autentix. Poddaj się lepiej kryzysowi, Ben i weź formę z pełngo koła, jak masz, zastanów się przy tym, bo Dominik życzy ci dobrze, ale też nie widzi przodu. Pamiętaj,że koło jest z rozcięciem na głowę - ok. 15 cm (k.12 cm, top i 3 cm. forma z tyłu, jak chcesz wyliczę i porównam z podstawową formą krawiecką. Z kursu zawodowców, notabene.). dekoltem z przodu, a nie jak spódnica, fałdami o których zapomniałeś, 50- 60 linia rękawa,kapturem który nie wychodzi jak nie masz zapasu materii... słowem - wszystko,o czym nie myślisz tymczasowo, tylko zakładasz z góry i lecisz do sklepu, bo kto mierzy to inaczej...? ![]() --- Ostatnio edytowane 2022-01-01 13:25:17 przez Koma --- --- Ostatnio edytowane 2022-01-01 13:27:34 przez Koma --- ________________________________________________________
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko bardzo nudne i czasochłonne. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Hej Benedek, chyba Dominik ma rację - raczej nie obędzie się bez szwów bocznych. Jeśli chodzi o poncho ze zdjęcia to mam wrażenie że ono nie jest z całego koła. Próbowałam coś wykombinować i doradzę Ci co następuje
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ilość tkaniny MOCNO ograniczona , dlatego właśnie najbardziej by mnie interesowała ta szerokość (czerwona linia na fotce).
Jeżeli 130 pasuje to super bo szerokość tkaniny to 134/135 cm Długość (wysokość) od ramienia w dół nie może być większa niż 80/82 cm - więcej po prostu nie ma tkaniny :/ Cuś tam musi zostać na kołnierz i klapy kieszeni. Niestety kaptur niewykonalny ![]() Z całą resztą coś pokombinuję (jak zwykle). Mierzenie na modelce odpada bo to będzie prezent niespodzianka z zaskoczenia... Nosicielka 167/168 cm --- Ostatnio edytowane 2022-01-01 20:30:05 przez Benedek --- ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Patki rzecz prosta, rozcinasz,mocujesz do kieszeniówki albo innej rzeczy np. ze starego prześcieradła,które sugeruje Łuczniczka i masz, klapka to nietrudne. Wystarczy cuś jak lamóffka zaprasowana od góry poprawiona. ![]() No to sięi zgadza, z tym z 15 cm. topem krisis.tyko regulujesz na przód -tył, szerokość pleców Natomiast nie wiem,skund wziąłeś taki zapas na piękne fałdy ze zdjęcia.Aha? 15 cm na głowę z przesunięciem,15 cm. na ramię. Rękawy...dajmy z 55 cm.+zawinęcie - rąbek chociaż niewielki być musi, znów z 1 cm.'poleci' aczkolwiek ja szyję często "francuskim" podwójnym bo ładniej wygląda - to jest dość sztywny jak na rąbek (większość gospodyń szyje podwójnym, ale mistrzowie krawcy zasugerowali mi że to kryzys w domach mody,tylko zresztą w Polsce szyje się z artystycznym wdziękiem np. z podszewką. Marks i Spencer szyje w chinese republic of people - widać na spódnicy koszmar ,jak i tam,z boku i z byka. U mnie widać na starej przerobionej na spodnie jak wszywają gumki w Anglii). Oblicz sobie i rozrysuj może jeszcze raz, tym razem z głowotwórstwem. Szwu to tam moim zdaniem nie widać wcale,ale mogę się mylić.Na ogół za to idą ze 2 cm. na szwy boczne, jeśli chcesz mieć kontrolę nad materiałem. ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Benedek, podeszłam do problemu "geometrycznie" no i wyszło mi że poncho wg mojego pomysłu miałoby na dole obwód ok. 4m. Chyba nie wyglądałoby to ładnie. Już sama nie wiem co Ci doradzić. Może po prostu wytnij formę z papieru - zrób podkrój szyi i linię ramion normalnie jak do bluzki/koszuli a boki do dołu lekko poszerzaj. Żeby bardziej poszerzyć to możesz dodatkowo rozciąć formę w 2-3 miejscach od dołu prawie do ramion i w te rozcięcia wkleić kliny, żeby powstało coś w rodzaju wycinka koła. Coś podobnego do Twoich rysunków. Wiesz, szukałam wykroju w internecie i natknęłam się na stronę Aliexpress, jeśli dobrze widziałam to peleryny mają szew boczny. Gotowego wykroju nie znalazłam. Obejrzałam też poncha w RynoStyl, mają szwy boczne. No i przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł. Benedek, jeśli masz dostęp do płaszcza, kurtki lub prostej koszulowej bluzki "Nosicielki" - to rozłóż bluzkę na płasko, odsuń rękawy od tułowia pod kątem ...dzieścia(?) stopni, połącz łukiem dół rękawa z tułowiem, dopasuj długość. Wiem wiem, płaszcz nie ma tułowia ale nie wiem jak tą część nazwać. A tak w ogóle to poczekaj, może odezwie się jakiś konstruktor odzieży i udzieli fachowej porady/wskazówek co masz czynić. Tyle fajnych rzeczy uszyłeś to z ponchem (a nawet z ponczem) też sobie poradzisz
![]() ![]() --- Ostatnio edytowane 2022-01-02 11:46:56 przez jakłucznik --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
JakŁucznik,Benek ma nieco inny problem, on sobie ukuł formę, bo właśnie marzy o ekstra fałdach i jednocześnie sugeruje nam odrobinę za mało materii. Zresztą, zależy jaki ma kawałek przygotowany.Szerokość toto ma daną już = 135cm i zaokrąglenia po bokach.
Właśnie patrzyłam w książeczce na modelowanie spódnic, w "Modelowaniu(...)" bo tam jest zbiorczo - spódniczki z wycinka koła, spódniczki z pełnego koła... i blabla. Pytanie za to niejest ile on ma dać klinów, bo takie sugerujesz - fajnie wychodzą np.spódnice z godetami, ja taką szyłam w szkółce, a nawet zdjęcia chyba robiłam po szkoleniach - ale czy ma wyciąć brzegi czy nie.Chciałby sobie jednak pomarzyć i na patki,kapturek nie wyjdzie mu za chiny lewackie... Ja bym doradzała, żeby pomyślał o "stójce" bo wielki kołnierz moim zdaniem odpada, a odszycie jakby nie patrzył, będzie "odmiecione" i będzie wychodziło na out bez krytych ściegów, chyba że zdecyduje się na obszycie kołnierzyka...to znów jednak zabierze mu z materiału cośpowyżej 5 cm. Weź kobiece miary z "Burdy",bo konstruktor pochrzani jeszcze bardziej,zresztą co tu takiego rysować wielkiego? Pamiętaj też że każda niezbyt nowa materia opada na liniach osnowy(moje wygląda teraz jakby pogryzione przez psy psuje - za to koty ulubiły sobie materie szydełkowe coś i oprócz maty popcornem same zrobiły powyciągane ściegi pazurkami- ekstra model poduszkowiec). A obwody to i tak wychodzą wielkie, w każdym przypadku.Z 4 m aobwodu Pi*r to mi wychodzi 1,32m coś szerokość tkaniny. Musisz myśleć w kategoriach pliku jak w tej małej formie dodać ew. coś na zapięcie z przodu, tył jest bez kantów, fałdy ekstra model, ekstra z góry sobie rozrysuj może w kratkach, podpowiada mi program kompukompu; miary masz w Burdzie na panie opublikowane jakieś. Ja miałam z kwadratów ze dwa,jeden z rękawkami z weluru jak szkocki z zapięciem na zamek błyskawiczny, drugi z kapturkiem z wełny opisany na kwadracie - znany ze zjazdów,doczekał się oprócz kapturka i szaliczka jeszcze guzików, bo rozciągnął się niemożliwie. Poradzisz sobie , to nie jest trudne. Tu masz z Burdy wykrój podobny tylko z przodu https://www.burdastyle.de/produkt/strick-anleitung/gehaekelter-streifen-poncho-02-2021-32_2090911020990std - jeden, a tu drugi: https://www.burdastyle.de/produkt/externer-designer/poncho-jape-mit-kapuze_2505379020990std Poncho - forma z "Burdy" ze stójką: https://www.burdastyle.de/produkt/externer-designer/poncho-jape-mit-stehkragen_2505369020990std Ja to sobie pozwolę chyba na new filet tym new tunezyjskim takie... może...? Piękne są,robione na drutach i szydełku, właśnie oglądam... ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Koma
2022-01-02 12:38:51
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.