Wersja do druku

Świeżynek
Maszyna jest u siostry.
Nie mam do niej obecnie fizycznie dostępu.
Z tego co wiem, nie działa coś w bębenku, nie ciągnie drugiej nici.
Mam film, ale nie da się go tu wstawić, więc zrobiłam sam kadr.
Film wysłałam na hosting: https://limewire.com/d/RWbQL#Ie7YSlGxff - będzie tydzień. Później w razie potrzeby na nowo wrzucę.

--- Ostatnio edytowane 2026-04-06 19:48:46 przez Magdusia ---

--- Ostatnio edytowane 2026-04-06 19:49:14 przez Magdusia ---

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Świeżynek
Witam wszystkich,
nitka ze szpulki również musi być prawidłowo nawleczona, aby napięcie i prowadzenie było prawidłowe. Istnieją odpowiednie szczeliny, przez które musi nić przejść .
Na zdjęciu wygląda to tak, jakby nitka była nieprawidłowo nawleczona.
Co to za maszyna, czy masz jeszcze do niej instrukcję?
Pozdrawiam
Świeżynek
Maszyna to Łucznik chyba 877, bo jest podobna do tego modelu.
Siostra jest zawodową wieloletnią krawcową, więc zaskoczyło mnie, że nić jest źle założona.
Maszyna ta jednak była od dawna nieużywana, właśnie ze względu na to że wiedzieliśmy iż jest uszkodzona.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Świeżynek
Link do filmu https://limewire.com/d/Q94Fa#NKZ9ZO2z10
Świeżynek
Cześć,
obejrzałem twój film, ale nie rozumiem, kiedy kręcisz kołem zamachowym, a igła porusza się w górę i w dół, nic nie porusza się w obszarze szpulki/chwytacza.
Czy to nie są modele Łucznika/Singera z plastikowymi zębatkami chwytacza i transportera, które powinno się co parę lat wymieniać?

znalazłem na google, hasło: "łucznik wymiana kół zębatych"

Wymiana kół zębatych w maszynie Łucznik wymaga precyzji, ale jest wykonalna w domu. Najważniejsze to kupić zestaw kół zębatych (4 szt. + klucz imbusowy) dedykowany do Łucznik/Singer. Wymiana zazwyczaj dotyczy dolnego koła napędowego oraz kół przekładni pionowej. Wymaga to dostępu do spodu i wnętrza maszyny.
Kluczowe kroki:
Demontaż: Odkręć obudowę, zdejmij pasek napędowy.
Wymiana kół: Zlokalizuj uszkodzone koła, odkręć je (często na małe śruby imbusowe) i załóż nowe, dbając o ich właściwe ustawienie względem siebie.
Regulacja: Po wymianie kół napędowych konieczne jest często ponowne ustawienie luzu na przekładni, aby maszyna pracowała cicho i nie blokowała się.
Dla prawidłowego działania kluczowe jest nałożenie nowego zestawu (najlepiej nylonowego) i precyzyjne skręcenie, co pozwala na wyeliminowanie problemów z napędem i hałasem.
Czy chodzi o wymianę kół w starszym modelu (np. 451, 800 serii) czy nowym, oraz czy maszyna jest zablokowana?
Jeśli opiszesz dokładnie objawy lub podasz model, będę mógł dać bardziej konkretne instrukcje.

No i na youtube tez ten problem jest znany

Pozdrawiam

--- Ostatnio edytowane 2026-04-20 10:41:55 przez Rafael_BS ---

--- Ostatnio edytowane 2026-04-20 10:48:39 przez Rafael_BS ---
Stara Gwardia
1. Przede wszystkim trzeba oczyścić maszynę, bo i na zdjęciu, i na filmiku widać, że pod płytką ściegową i w okolicy szpuleczki jest po prostu brudno, pełno paprochów. Skoro Twoja siostra jest wieloletnią krawcową, to na pewno wie, jak to zrobić i dziwię się, że nie potraktowała tego jako pierwszego kroku w likwidacji problemu z wyciąganiem dolnej nici.

2. Przez wiele lat, ok.30, używałam maszyn Łucznik i Singer, raz jeden zdarzyło mi się, że musiałam wymienić koła zębate, więc to nie jest tak, że powinno się to robić co kilka lat.

3. Jeżeli zdecydujecie się z siostrą na tę wymianę, to moim zdaniem lepiej to robić u mechanika, który przy okazji wyczyści, nasmaruje i zakonserwuje całość, a przy okazji prawidłowo ustawi igielnicę, chwytacz i inne mechanizmy, wpływające na poprawne działanie maszyny.
Świeżynek
Za waszą radą zaleciłam oddanie maszyny do naprawy.

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.