Świeżynek
|
|
Mam ładny materiał na zasłony - żakard. Miałam dać je do uszycia, ale skoro od miesiąca mam maszynę, chciałabym zająć się tym sama. Proszę Was jednak o radę, bo jako początkująca, wolę się upewnić, że nic mnie nie zaskoczy, a szkoda byłoby żebym materiał zepsuła.
Więc, czy uszycie zasłon jest tak proste, jak mi się to wydaje? To znaczy wykroje dwa kawałki o odpowiednich rozmiarach, podwinę na końcach i już? Czy czegoś jednak nie wiem... |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
To jest takie proste
![]() ![]() |
|
Świeżynek
|
|
No to biorę się za te zasłony!Tym bardziej, że mam żabki. Dzięki!
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Pamiętaj koniecznie, żeby przed szyciem (cięciem!) uprać, lub chociaż zmoczyć tkaninę, bo może się skurczyć.
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Albo przeprasować z dużą ilością pary.
Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
|
|
ok! dzięki, bo o tym nie wiedziałam
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jeżeli się nie znasz na materiałach za bardzo, to dla bezpieczeństwa najlepiej wszystko przepierać. Jak się znasz - to różnie bywa, ale naturalne najlepiej zawsze przeprać w ciepłej wodzie, żeby później się nie zdziwić zmniejszeniem
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
jak już sobie przepłuczesz tkaninę i ładnie wyprasujesz, wykroisz dwa kawałki...
dobrze by było, byś miała nawet z 10 cm zapasu z każdej strony, bo... sufit i podłoga nie muszą być równoległe. zaprasuj sobie zapasy, poszpilkuj i zrób przymiarkę - by sprawdzić. Bo np u mnie w mieszkaniu, po wypoziomowaniu podłóg w czasie remontu (różnica poziomów 5-6 cm) rzuca się w oczy krzywizna sufitu. Pan od szafy z drzwiami przesuwanymi przyjeżdżał ze 3 razy, by sprawdzić wymiary, bo mu się nie zgadzały ![]() |
|
Świeżynek
|
|
Słuszna uwaga!
Same dobre rady ![]() ![]() |
|
Świeżynek
|
|
Zasłony wyszły, jak na zdjęciach. Sufit faktycznie okazał się nierównoległy do podłogi
![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.