Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Świeżynek
Witam wszystkich. To mój pierwszy wątek tutaj bo i szyć zaczęłam niedawno.
No więc, przychodzę z prośbą. Chciałabym uszyć sukienkę, niestety nie wiem od czego zacząć, zwłaszcza, że sukienka z tiulu a wiem, że to trudne. Może i porywam się z motyką na słońce ale chciałabym spróbować.
Nie wiem o ile więcej materiału kupić, z czego zrobić podszewkę, co szyć i tak dalej. Dysponuję starym maminym łucznikiem.

Noszę rozmiar 42/44. Proszę, o pomoc.
Zamieszczam zdjęcie.

Ogólnie nie wiem, co jeszcze będzie potrzebne, dlatego bardzo, bardzo proszę o pomoc.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
jak dla mnie to ona wygląda jak udrapowana i zmarszczona z prostokątnych kawałków. Następnie przewiązana z w talii.
Potrzebujesz miękki tiul i podszewkę (prosisz w sklepie o podszewkę dadzą co trzeba).
Sukienka nie byłby taka trudna do wykonania, tym bardziej jeśli masz jakiś szeroki pasek, to nie musiałabyś robić czegoś do przewiązanie. Udrapowanie na ramieniu mogłoby sprawiać problem ale jest wykonalne. No i zszycie i lamówka na dole. Możesz mieć problemu z tak cienkim materiałem, pewnie będziesz musiała szyć przez papier. Lamówkę możesz kupić gotową to zaoszczędzi wiele zachodu.
Z podszewki szyjesz dopasowana sukienkę (chyba będziesz potrzebowała jakiś wykrój, możesz się też pobawić i spróbować z układaniem materiału np. na manekinie) na to nakładasz tiulową "sukienkę" czyli zszyte po bokach prostokąty i przyszywasz na ramieniu do podszewki. :)
Ja bym tak zrobiła.
Sukienka bardzo ładna jest :)
Stara Gwardia
no pewnie nie takie idealne prostokąty dlatego najpierw musisz udrapować a potem dopiero na osobie podwinąć dolny brzeg żeby było prosto :)
ja bym jednak zamiast zwyklej podszewki uzyl po prostu jakis ladny mterial blyszczacy jak tafta, satynotafta, albo atłas- takie przyjemniejsze w dotyku i moze sie lepiej ukladaloby. typowe podsszewki sa zazwyczaj bardzo wiotkie:P i niemile dla reki:P
w takich samych kolorach zamierzasz to uszyc jak na zdjeciu?

--- Ostatnio edytowane 2011-06-22 18:18:18 przez LudwikXVI ---
Dzięki za radę. Myślałam bardziej o brudnym różu zamiast tego cappucino, albo o szarościach. Ale jeszcze się zastanowię. Bardzo przydatna rada z atłasem albo taftą. Z tych dwóch wolę atłas, więc pewnie na niego się zdecyduję :)
Stara Gwardia
o to jak moge zasugerowac to zdecydowanie brudny roz- dla mnie najladniejszy kolor dla kobiety:D i tiul w kolorze hm moze taki złoty beż:D bo typowy złoty moze byc zbyt elegancki- zreszta zalezy gdzie planujesz sie w niej wybrac:)a pas w talii dalbym tez atlasowy ale w kolorze tiulu. bardzo kunsztownie byloby:P ale to tylko moja wizja:) hm a nie myslalas o błekitnym spodzie pokrytym biela albo bezem? ...i mieta tez bylaby ladna:D
podziel sie efektami!:)koniecznie:)

taka moja rada:
jak bedziesz juz kupowac zarowno altas jak i tiul to naloz to na siebie w sklepie zeby zobaczyc jaki Ci wyjdzie z tego kolor- przykladowo nakladajac czarny atlas i bialy tiul to bedzie walic pewnie po oczach. to musza byc mniej-wiecej zblizone kolory odcieniowo:) i skoro juz mamy lato to jakies pastelowe kolorki chyba wskazane:)

--- Ostatnio edytowane 2011-06-22 20:14:20 przez LudwikXVI ---
Myślałam jeszcze o jakimś brzoskwiniowym odcieniu. Też byłoby ładnie. No cóż, zanim się za nią zabiorę minie pewnie trochę czasu bo póki co boję się dotykać ładnych materiałów, żeby ich nie zmarnować na moje partaczenie :) Ale efektami na pewno się podzielę. Twój pomysł z miętą szczególnie bardzo mi się spodobał :)
Stara Gwardia
jakby nie patrzec wszystkie te kolorki beda sie swietnie prezentowac wiec dlugo nie kombinuj bo Ci glowa spuchnie:P
mam do was pytanie. Chciałam uszyć tą sukienkę nie mam jednak pojęcia jak się do tego zabrać.z górą nie będzie wiekszego problemu jednak zastanawiam się nad tym tiulowym dołem. nie wiem jakiego tiulu użyć . sztywny czy miękki ??? boję się żeby mi nie wyszłą sztywna spódniczka baletowa. jak myślicie ile ona może mieć wastw ??? Ile tiulu kupić???
Bardzo dziękuję za wszelki odpowiedzi :)

--- Ostatnio edytowane 2012-09-16 10:39:57 przez lola979 ---

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.