Administrator
![]() |
|
Co prawda o tej maszynie pisałam już na starym forum ale teraz jesteśmy na nowym wiec pozwalam sobie założyć wątek.
Maszynę posiadam od blisko 8 lat. Zasponsorowali mi ją rodzice w ostatniej klasie technikum przed egzaminem z szycia ![]() ![]() Znajoma krawcowa dziwiła się, że wybrałam szwedzką maszynę Husqvarny (przecież oni piły łańcuchowe produkują!) a nie sprawdzoną niemiecką. A mnie zachwycił jej wygląd i masa ściegów do wypróbowania ![]() Przez te wszystkie lata nie zepsuła się ani razu. Raz zawiozłam ją do serwisu bo wydawało mi się, że głośniej szyje. Pan ja rozkręcił i nie znalazł niczego podejrzanego. Nie oliwiłam jej ani razu.... co jakiś czas czyszczę i to wszystko. Z ciekawostek napiszę, że maszyna posiada 2 wzmocnione ściegi idealnie nadające się do szycia jeansu (bardzo duża siła przebicia, radzi sobie z kilkoma warstwami tego sztywnego materiału) jak i wzmacniania "strategicznych" punktów w odzieży ![]() ![]() Przez czas studiów zapomniałam nieco o szyciu ale teraz wróciłam do tego wspaniałego zajęcia. No i maszyna śmiga aż miło. Naprawdę miałam obawy kupując lata temu maszynę firmy, która z szyciem niewiele ma wspólnego. A jednak warto było zaryzykować. Wybaczcie ale muszę już kończyć, gdyż czeka mnie szycie nowej spódniczki ![]() A tak Daisy wygląda dziś: ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Widać, że lubisz bardzo tę swoją maszynę. ![]() ________________________________________________________
Szyję sobie hobbystycznie. ![]() |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Susanno! Podpisuję się obiema rękoma pod tym co napisałaś, ja mam starszy model Sew Easy 320,widzę ze zdjęć że moja ma co najmniej o połowę mniej ściegów, reszta identyczna. Moja ma 15lat i też nigdy się nie psuła.Rok temu uznałam że należy jej się przegląd w serwisie.Jak często ją pani czyści- zapytał pan oddając mi maszynę? To ją się czyści-zapytałam ja? W tym przypadku widać że raz na 15lat trzeba- odpowiedział pan.Dodał na pożegnanie że gdybym chciała ją sprzedać to on chętnie ją ode mnie kupi.Dla porównania dodam że mam w pracowni nowiutkiego Brothera NV10,maszyna elektroniczna,całkowicie zautomatyzowana,szybka, z mnóstwem bajerów i udogodnień których nie sposób wyliczyć(nie gada tylko) a ja szyję na mojej Husqvarnie która zresztą potrafi niewiele mniej. Brother robi automatyczną dziurkę i do tego głównie używam tej maszyny, poza tym jet wymagająca i kapryśna, ciągle jej się coś nie podoba i drze się na mnie,a Easy zawsze uśmiechnięta i niezawodna-dlatego ją kocham.Tak jak Ty swoją zapewne. Te maszyny są naprawdę wyjątkowe i warte każdej ceny. Moja 15 lat temu kosztowała więcej niż elektroniczny Brother dziś.Pozdrawiam cieplutko.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
o fajnych maszynach piszecie...
jak za lat 100 będę (być może) kupować nową - to zastanawiam się już dziś, którą wybrać: Husqvarnę czy Janome. Poważnie ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja też mam ta samą maszynę co ty Sussano,i tyleż samo lat ją mam .Kosztowała wiele ,za tą samą cenę kupiła bym wtedy nową zwykła stębnówkę przemysłową .Bierze wszystko ,to fakt i jest niezawodna .
Jeśli chodzi o wszycie zamków może Ci pomogę . Ustawiam na A na samej górze po lewej stronie , i pokrętłem ustawiam igłę równo ze stopką lub cofam . Nie wiem czy tak szyjesz ? Szyłam kiedyś na zwykłym prostym ściegu i bardzo się złościłam ,ale kiedyś przez przypadek ,jakoś takoś mi się zrobiło i jestem teraz zadowolona ![]() --- Ostatnio edytowane 2010-02-25 19:31:24 przez migotka --- ________________________________________________________
"Nadzieja ma skrzydła ,przysiada w duszy i śpiewa pieśń bez słów " |
|
Administrator
![]() |
|
Cieszę się że moja opinia dot. Husqvarny nie jest skrajna ale że potwierdza ją więcej osób :] Szczerze mówiąc zaraz po aucie to maszyna do szycia jest moim ulubionym "wynalazkiem ludzkości" ![]() Dana nie wiedziałam, że nowe maszyny są takie kapryśne! No i podziwiam... 15 lat - kupa czasu ![]() Migotko super, że mamy takie same maszyny! Osobiście zamek wszywam na prosto ale najgorzej jest z krytym... nie radzę sobie, wszywam jak zwyczajny zamek. Pewnie też masz tę plastikową, białą stopkę do krytych? Używasz jej czy nie? ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zrobię Ci zdjęcie tej stopki ,ten zamek który wszywałam tą próbkę była szyta na tej stopce nie plastykowej tylko metalowa .
Wszywałam podobnie jak Ty na prostym ściegu ,ale na A na samej górze po lewej stronie teraz używam do zamków ,kółkiem ustawiam igłę ,taki przeskakujący wychodzi rewelacja ![]() --- Ostatnio edytowane 2010-03-01 19:44:31 przez migotka --- ________________________________________________________
|
Administrator
![]() |
|
Czekaj Migotko, te stopki mają symbole, podaj mi literkę ze stopki a sprawdzę czy wszywam tą samą. Ale czuje że to ta "otwarta" z prawej i lewej strony ![]() ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Węch Cię nie mylił ,to E .Wolna z prawej i lewej strony .
To jest stopka do zamków krytych . ________________________________________________________
|
Administrator
![]() |
|
Ha! Siedzę przed maszyną i miałam to napisać - dokładnie, mówimy o stopce "E". Muszę wypróbować Twój sposób wszywania zamka krytego.I muszę też zrobić zdjęcie tej bliżej niezidentyfikowanej plastikowej stopki, która była dołączona do zestawu :] ________________________________________________________
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.