Wersja do druku

3 strony: < 1 2 3

Stara Gwardia
Brother nie ma regulacji docisku stopki i w trakcie szycia na nim nigdy mi tego nie brakowało ,
Janome ma ten regulowany docisk i korzystałam z niego przy szyciu wspomnianej grubej wełny ,ale też jak podkładam coś grubego to ta maszyna z reg.dociskiem radzi sobie lepiej ,

nie ma automatycznych naprężeń ,wszystkie ustawiasz sama ,panel pokazuje najbardziej optymalne zestawienie ściegu z naprężeniem ale nie musisz się tego trzymać ,

długość ściegu jest ustawiona fabrycznie tylko w jednym ściegu tj.potrójny stębnowy na 2,5 mm ,
ale to ograniczenie jest tylko w Janome ,
w Brotherze ustawiasz ten sam ścieg dowolnie ,

są jeszcze ściegi ozdobne i tu mogę tyle powiedzieć ,że Brother szyje ładniejsze ,jeśli chodzi o jakość nie o wzór ,wyszywałam duże wzory na ekoskórzanych taśmach ,Brother poradził sobie bez specjalnych stopek ,a ścieg na lewej stronie jest prawie tak dobry jak na prawej ,w Janome częściej wychodzą wiązania nici po lewej stronie ale na prawej jest OK ,

obie maszyny mają tzw. "7-punktowe " zęby transportujące ,czyli lepiej podają materiał ,np.dzianinę

obie mają brak ,który u mnie wychodzi przy stębnowaniu grubych tkanin ,
maksymalna długość ściegu w stębnówce to 5mm ,lepsza by była 6 lub 7mm i któreś maszyny to mają ,nie pamiętam która firma je robi ,

co jeszcze mam dopisać ?

--- Ostatnio edytowane 2011-10-26 21:40:43 przez zanetta ---
Mistrzyni Krawiectwa
Chyba na razie nic, dzięki! :-)

Jak coś mi się nasunie - zapytam ;-)

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Zaaklimatyzowany
Dziś po raz pierwszy spróbowałam obszyć dziurę na guzik maszynowo, na trzy próby, trzy nieudane :( Mam Lidlowego Silvercresta - ile razy wydaje mi się, że "maszyna źle szyje", tyleż razy okazuje się, że to ja coś robię nie tak ;) Materiał to bawełniana tkanina, normalne nici poliestrowe, stopka do dziurek, instrukcja obsługi przed nosem... i za każdym razem po paru ruchach się blokuje, a od spodu wyłażą kłębowiska nici. Co robię źle?

--- Ostatnio edytowane 2017-02-27 09:56:20 przez gayaruthiel ---

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Też mam Silvercrest ale u mnie z tym nie ma problemów. Skoro robisz to zgodnie z instrukcją to powinno wszystko dobrze iść.
Ja robiłam tak:
Ustawiłam drobny zygzaczek, ścieg ustawiłam na ten do dziurek, założyłam stopkę i pociągnęłam ją do siebie aż do końca, potem igłę wpuściłam w materiał i opuściłam stopkę na dół i się szyło normalnie bez problemów :)

Nie wiem co może być problemem, może stopkę nie ustawiłaś jak trzeba albo coś z szerokością ściegu nakombinowałaś?

--- Ostatnio edytowane 2017-02-27 11:21:59 przez KotFilemon ---

3 strony: < 1 2 3

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.