Wersja do druku

3 strony: 1 2 3 >

Świeżynek
Witam
Czy macie maszynę z automatyczną dziurką. Ja kupiłam Bernnette E92C, maszyna super. Mam tylko problem z automatyczną dziurką na grubych materiałach np. sztruks. Maszyna szyje prawie w miejscu: wybrałam dziurkę do grubych materiałów, poluzowałam docisk stopki, łagodnie trzymałam materiał, opuściłam dźwignię mechanizmu automatycznej dziurki.Z cienkimi materiałami nie ma problemu. Co można jeszcze zrobić?
Pomóżcie
Wiadomość skomentowana przez Susanna :
Ten wątek został przeniesiony z kategorii INSTRUKCJE OBSŁUGI - MASZYNY.
Mistrzyni Krawiectwa
W moim singerze stopka do dziurek ma dodatkową blaszkę prowadzącą (tkaninę wkłada się między stopkę i blaszkę wtedy łatwiej idzie), może Twoja też ma taką samą.
Poza tym proponuję trzymać tkaninę, tak żeby luźno się układała (nie wiem jak to wytłumaczyć) może sam ciężar zwisającej tkaniny hamuje transporter.
Dziękuję bardzo za podpowiedź, moja maszyna nie ma nic oprócz stopki do automatycznej dziurki i takiej spuszczanej nogi tak jak w załączniku: www.youtube.com/watch?v=Zlg92GM_c2M
Szyje dziurki ale tylko w cienkich tkaninach. Nie wiem dlaczego nie chce szyć w grubych tkaninach?
Pozdrawiam
Stara Gwardia
agaaffek ,pokaż tą blaszkę :kw
HANKA POLUZUJ ustawienie ściegu
Mistrzyni Krawiectwa
Moja stopka do dziurek składa się z dwóch części: stopki właściwej i tej właśnie blaszki, której nie trzeba montować. Blaszka pod spodem ma przyklejony kawałek plastiku, żeby się nie ślizgała po transporterze, przy trudnych tkaninach jest bardzo pomocna.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
no i od dzisiaj agaaffku ,zazdroszczę Ci tej blaszki :D,
tyle maszyn oglądam w necie ,a jeszcze się nie natknęłam na numer z blaszką,
co za firma to wymyśliła ?

no w sumie jak szyłam baaardzo grubą wełnę ,to musiałam dać dziurki do dzianiny ,są z dodatkową nicią i szyte rzadkim zygzakiem ,dziurki z oczkiem do grubych tkanin nie dało się wykonać ,

--- Ostatnio edytowane 2011-10-26 21:27:21 przez zanetta ---
Mistrzyni Krawiectwa
To jest stopka od Singera. Wymodzili takie "cóś":)
Tego się właśnie obawiam w bardziej skomplikowanych maszynach - narzuconych z góry ustawień, niby to automatycznych, ale nie zawsze się sprawdzających. Ustawionych w pewnym zakresie.

To chyba tak, jak z samochodami - automatyczna skrzynia biegów niby jest wygodniejsza, ale ponoć odbiera przyjemność prowadzenia auta ;-).

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Czeremcha ,
od razu donoszę uprzejmie że dziurki w wypasionych maszynach są całkowicie i w każdą stronę ustawiane przez szyjącego osobnika,

--- Ostatnio edytowane 2011-10-26 21:28:36 przez zanetta ---
Mistrzyni Krawiectwa
Eee.. to ja bym, z całym szacunkiem dla wypasionych maszyn, ręcznie tę dziurkę. A Ania ma trochę racji, mnie się kiedyś zamarzyła taka dziura 4cm, stopka, była za krótka i musiałam kombinować jak w starym łuczniku: zygzak 2,5mm, rygielek 5mm, odwrócić etc...

3 strony: 1 2 3 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.