Świeżynek
![]() |
|
I co nie będzie mi się wichrowało pod teflonową?
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Pewności nie ma. Każda skóra jest inna i inaczej się zachowuje.
Ale w Burdzie od zawsze polecają teflonową stopkę albo teflonowy spray do szycia skór. Kiedyś można było tylko powzdychać, dziś można bez problemu kupić. Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja mam wbudowany górny transport i bardzo długo wolałam zmniejszyć docisk stopki niż z niego korzystać (i często to się bardziej sprawdza), ale ostatnio zaczynam więcej go używać. Przydał mi się gdy szyłam niby tkaninę, ale taką dosyć mięsistą i wyciągającą się - po przejechaniu szwu zwykłą stopką miałam 2cm różnicy na końcu
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Szkoda, że nie ma tu fotki tej stopki.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Słuchajcie kochani, ostatnio wzięłam się za szycie rękawic kuchennych (z myślą że obdaruję bliźnich na gwiazdkę
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Usiłowałam przy użyciu stopki z górnym transportem przepikować cienką tkaninę kurtkową Pumi i ocieplinę ( do stopki można dołączyć prowadnik, który ułatwia równe pikowanie)ale rewelacji nie było chyba lepiej mi się szyło zwykłą stopką.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja używam podwójnego transportu (stopki z górnym) do pikowania po liniak prostych i do przyszywania lamówki i uważam, że jest dużo łatwiej.Dzięki niej górna i dolna warstwa przesuwają się w miarę równo i lżej, niż gdy całość jest "przesuwana" tylko przez dolny transporter. ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
W instrukcji do mojej maszyny też pisali, że górny transport jest do śliskich materiałów. Co więcej pisali, że trzeba schować dolny transporter i szyć tylko na górnym. Kiedy spróbowałem tak szyć okazało się, że to kompletna bzdura i materiał stoi. Ostatnio szyłem zasłony z dość sztywnej i ciężkiej tkaniny i też mi się na początku rozjeżdżała. Stopka z górnym transportem trochę mi pomogła ale potem postanowiłem gęściej upinać szpilki i na uniwersalnej stopce też dało radę.
|
|
Administrator
![]() |
|
No hmm nie do końca się zgodzę z tymi śliskimi materiałami bo ja używam tej stopki do szycia kocyków: bawełna + ocieplina + minky. Daje radę choć nie lubię jej zakładać, wolałabym mieć maszynę z górnym transporterem ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Mam,używam, do niektórych materiałów czy pod paruwarstwowy uszytek z podpinką-b. chętnie, love przy skórach.Moja Chickie mam wrażenie " wie, co dobre", zwłaszcza że niektóre z rzeczy trudno np. jest wpiąć z normalną grubością,ja użyć muszę tej "hafciarskiej" , nawet b. często więc sobie chwalę,a ona jest 2 razy większa.Myślę, że nie trzeba się ich bać, ale zastanowić,czy stopka w takiej cenie naprawdęjest cipotrzebna.
co do firemy nie wiem,bo jakupiłam jak zwykle, wszystko z breniny, dla mojej hafciary, bo tam używam dodatkowego miejsca na wielką grubiznę, IzuniaII- Łucznik szyje niezwykłości np. 5mm grubości piankę nieautomatycznie ale to jest maszyna mechaniczna,i ma inną konstrukcję... ________________________________________________________
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko bardzo nudne i czasochłonne. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.