Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Świeżynek
Witam
Jestem tu nowy, długo dosyć poszukiwałem fora na którym jest dużo osób znających się na tym jak że dziś cenny fachu.
Mam pytanie do osób znających się na krawiectwie i to dobrze się znających.
Chciałem ostatnio zwęźić tylko od kolan w dół i skrócić o jakieś 6-7 cm sobie nowe spodnie marki Wrangler model 2FRZ(może to coś komuś mówi, są to spodnie rurki).
Zwężałem już nie jedne spodnie ale one nie miały takich samych szwów po obu stronach:( i mam teraz pytanie czy da się zwęźić takie spodnie od samych kolan przy czym zachowując oryginalne szycie(bez podwijania materiału itp.).
Tak wygląda szycie w tych spodniach.

Chcę aby po prostu wyglądały tak samo tylko żeby miały bardziej zwężone nogawki od kolan.Myślę że znajdę tu odpowiedź doświadczonych osób.
Stara Gwardia
Jeśli zależy Ci na zachowaniu orginalnego wytarcia na szewkach bocznych z tym wytarciem moim skromnym zdaniem to raczej nie możliwie ,można było by spróbować ale maksymalnie po centymetrze .Ale nie gwarantuje że szewki nie będą uciekać .Jeśli chodzi o doły z zachowaniem orginalnego podwinięcia tak .
Hmm Migotko a gdyby tak rozpruć ten podwójny szew i materiał od strony spodniej (albo wierzchniej, zależy jak są uszyte)niejako "wpuścić" do środka a potem tylko naszyć oryginalnie złożony szew? Nie wiem czy to dobrze wyjaśniłam, łatwiej pokazać niż opisać :/
No ale i tak przeszyć trzeba swoimi nićmi a one są cieńsze oryginalne z jeansów.

Matti nie jestem przekonana czy da się zwęzić spodnie z dwoma podwójnymi szewkami... skrócenie nogawek z zachowaniem oryginalnych przetarć jest możliwe ale ze zwężeniem pewnie będzie duży problem. Niech się wypowiedzą fachowcy.

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
Sus o to też mi chodzi lecz tylko po jednym centymetrze ,bym spróbowała .Nie inaczej .
Bo więcej to nie wypali .
Jeżeli potraktować szew boczny,jak dół spodni i zszyć tuż przy szwie, specjalną stopką do wszywania suwaków, to rzecz jest do zrobienia. Ale trzeba spruć dół i po zwężeniu znowu podszyć specjalną grubą nitką (dostębną w pasmanteriach), albo je skrócić w w/w sposób.
Świeżynek
Już nie chodzi mi o zachowanie wytarć na bocznych szwach.Chodzi tylko o zwężenie z zachowanie oryginalnego szwu, czyli podwójnego.Uciąć nadmiar materiału po rozpruciu po bokach i zszyć tak jak były szyte oryginalnie.

Chyba jakoś te spodnie powstały :P
Stały Bywalec
Zwężałam już takie spodnie, com się namęczyła to tylko moje- ale wyszło. Zrobiłam to dokładnie tak jak pisały Migotka i Sus,wdałam po trochu tył nogawki po obu stronach,jak wda się za dużo szwy "polecą" do tyłu. Ze zrobieniem zaszewki też eksperymentowałam, wygląda nieźle, ale szew jest o wiele bardziej widoczny niż w przypadku dołu.A bez zachowania oryginalnego szwu to dla nas "pikuś" Mateuszku-prawda dziewczyny?
Świeżynek
Czyli myślicie że krawcowa, poradzi sobie z tym i zrobi to na prawdę dobrze i będzie to wyglądało jak by nic nie było robione.

Chyba u kogoś kto jest dobrym krawcem od długiego czasu to jest możliwe.
Stara Gwardia
Zwężałam już tego typu spodnie i da się to zrobić, tylko aby dobrze wyglądało trzeba spruć całą stebnówkę i zrobić ją od nowa, używając grubych nici. dla mnie to nie ważne czy podwójna stebnówka jest po jednej stronie czy po dwóch, bo i tak zawsze spodnie zwężam z dwóch stron. Radzę iść do sprawdzonej krawcowej, bo jak już ci ktoś zepsuje te spodnie, to trudno będzie naprawić.
Mi się to po prostu nie podoba .
A tu problem się rozwiązał jesli nie jest konieczne orginalne wytarcie .To oczywiście wykonalne :))

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.