Świeżynek
|
|
Witam
Jestem tu nowy, długo dosyć poszukiwałem fora na którym jest dużo osób znających się na tym jak że dziś cenny fachu. Mam pytanie do osób znających się na krawiectwie i to dobrze się znających. Chciałem ostatnio zwęźić tylko od kolan w dół i skrócić o jakieś 6-7 cm sobie nowe spodnie marki Wrangler model 2FRZ(może to coś komuś mówi, są to spodnie rurki). Zwężałem już nie jedne spodnie ale one nie miały takich samych szwów po obu stronach i mam teraz pytanie czy da się zwęźić takie spodnie od samych kolan przy czym zachowując oryginalne szycie(bez podwijania materiału itp.). Tak wygląda szycie w tych spodniach. Chcę aby po prostu wyglądały tak samo tylko żeby miały bardziej zwężone nogawki od kolan.Myślę że znajdę tu odpowiedź doświadczonych osób. |
|
Stara Gwardia
|
|
Jeśli zależy Ci na zachowaniu orginalnego wytarcia na szewkach bocznych z tym wytarciem moim skromnym zdaniem to raczej nie możliwie ,można było by spróbować ale maksymalnie po centymetrze .Ale nie gwarantuje że szewki nie będą uciekać .Jeśli chodzi o doły z zachowaniem orginalnego podwinięcia tak .
|
|
Hmm Migotko a gdyby tak rozpruć ten podwójny szew i materiał od strony spodniej (albo wierzchniej, zależy jak są uszyte)niejako "wpuścić" do środka a potem tylko naszyć oryginalnie złożony szew? Nie wiem czy to dobrze wyjaśniłam, łatwiej pokazać niż opisać :/
No ale i tak przeszyć trzeba swoimi nićmi a one są cieńsze oryginalne z jeansów. Matti nie jestem przekonana czy da się zwęzić spodnie z dwoma podwójnymi szewkami... skrócenie nogawek z zachowaniem oryginalnych przetarć jest możliwe ale ze zwężeniem pewnie będzie duży problem. Niech się wypowiedzą fachowcy. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria rabat10 - z tym kodem zakupy tańsze o 10%
* Susanna szyje - mój blog |
|
Stara Gwardia
|
|
Sus o to też mi chodzi lecz tylko po jednym centymetrze ,bym spróbowała .Nie inaczej .
Bo więcej to nie wypali . ________________________________________________________
"Nadzieja ma skrzydła ,przysiada w duszy i śpiewa pieśń bez słów " |
|
Świeżynek
|
|
Jeżeli potraktować szew boczny,jak dół spodni i zszyć tuż przy szwie, specjalną stopką do wszywania suwaków, to rzecz jest do zrobienia. Ale trzeba spruć dół i po zwężeniu znowu podszyć specjalną grubą nitką (dostębną w pasmanteriach), albo je skrócić w w/w sposób.
|
|
Świeżynek
|
|
Już nie chodzi mi o zachowanie wytarć na bocznych szwach.Chodzi tylko o zwężenie z zachowanie oryginalnego szwu, czyli podwójnego.Uciąć nadmiar materiału po rozpruciu po bokach i zszyć tak jak były szyte oryginalnie.
Chyba jakoś te spodnie powstały :P |
|
Stały Bywalec
|
|
Zwężałam już takie spodnie, com się namęczyła to tylko moje- ale wyszło. Zrobiłam to dokładnie tak jak pisały Migotka i Sus,wdałam po trochu tył nogawki po obu stronach,jak wda się za dużo szwy "polecą" do tyłu. Ze zrobieniem zaszewki też eksperymentowałam, wygląda nieźle, ale szew jest o wiele bardziej widoczny niż w przypadku dołu.A bez zachowania oryginalnego szwu to dla nas "pikuś" Mateuszku-prawda dziewczyny?
|
|
Świeżynek
|
|
Czyli myślicie że krawcowa, poradzi sobie z tym i zrobi to na prawdę dobrze i będzie to wyglądało jak by nic nie było robione.
Chyba u kogoś kto jest dobrym krawcem od długiego czasu to jest możliwe. |
|
Stara Gwardia
|
|
Zwężałam już tego typu spodnie i da się to zrobić, tylko aby dobrze wyglądało trzeba spruć całą stebnówkę i zrobić ją od nowa, używając grubych nici. dla mnie to nie ważne czy podwójna stebnówka jest po jednej stronie czy po dwóch, bo i tak zawsze spodnie zwężam z dwóch stron. Radzę iść do sprawdzonej krawcowej, bo jak już ci ktoś zepsuje te spodnie, to trudno będzie naprawić. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
Ja też zwężałam spodnie z tą niby ślepą zaszewką ale powiem szczerze beznadzieja ,lecz kiedy ktoś ma takie życzenie to już zupełnie inna sprawa .
Mi się to po prostu nie podoba . A tu problem się rozwiązał jesli nie jest konieczne orginalne wytarcie .To oczywiście wykonalne ) ________________________________________________________
"Nadzieja ma skrzydła ,przysiada w duszy i śpiewa pieśń bez słów " |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.