Niespodzianka
![]() |
|
Witaj MIGOTKO
Dołączam do TWOJEGO wątku mój sposób, oto zdjęcia: ![]() ________________________________________________________
Artur
|
|
Niespodzianka
![]() |
|
dalsze... ________________________________________________________
Artur
|
|
Niespodzianka
![]() |
|
sorry... wkradł się błąd z tymi jeansami
Stara Gwardia
![]() |
|
Celowo używasz pół stopki czy chciałeś zademonstrować ten sposób ?
Ja zszywam na końcu szewek dolny bo zawsze jakaś dupka mi się tam robi jak mam zszyty już szewek . ________________________________________________________
"Nadzieja ma skrzydła ,przysiada w duszy i śpiewa pieśń bez słów " |
|
Niespodzianka
![]() |
|
Chciałem pokazać,że półstopke też można wykorzystać do zamka krytego. Osobiście używam krytej stopki jest lepsza. ________________________________________________________
Artur
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Wszywałam akurat ostatnio zamek niewidoczny(kryty w szwie).
. Ja to robię tak. 1.Rozpinam zamek i rozprasowuję zawinięcie.Kto miał do czynienia z takim zamkiem,to wie,że zamek ten jest zwiniety i przy szyciu trzeba go odwijać.Właśnie tą operację wykonuje ta specjalna stopka.Ja nie używam tej stopki,tylko poprostu rozprasowuję rozsunięty zamek i nie zapinam go bo się zwinie. 2i3.Wszywam jedną stronę zamka półstopką.Zdjęcie 3 pokazuje koniec szycia.Zamek jest dłuższy od rozporka na zamek.Szew jest wcześniej zszyty,nie tak jak pokazywała wcześniej Migotka.Zamek przyszywam 2 mm poniżej zszycia tkaniny. 4.Zapinam troszkę zamek aby zaznaczyć na drugiej stronie rozporka prawidłowe położenie drugiej części zamka.Przypinam szpilką 5.Rozsuwam znów zamek i od tej samej wysokości gdzie skończyłam szyć pierwszą stronę,zaczynam szyć drugą stronę, c.d.n. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
6.Lepiej widać poczatek szycia drugiej strony.Zamek jest rozsunięty i suwak nie przeszkadza w szyciu.
7.Koniec szycia drugiej strony.My zawsze zostawiamy trochę miejsca do brzegu.W miejsce to wszywamy póżniej haftkę. Zamek się nie psuje i nie rozsuwa.Robimy to przy kazdym zamku.Nie robimy haftki tylko wtedy,gdy nad zamkiem jest pasek i w pasku jest guzik lub haftka. 8.zamek zapinam.Suwak bez trudu przechodzi przez punkt zszycia tkaniny. Nie robi się żadna "dupka"o,ktorej pisała Migotka. Zaprasowuję. 9 i 10.zamek ucinam i zakańczam. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Acha ,robimy jeszcze drugi szew po brzegu zamka zabezpieczający.
Szycie tak zamka gwarantuje,ze bedzie wszyty dobrze i równo. Nie potrzeba wielkiej wprawy. Po ucięciu zamka nie trzeba zakanczac blaszą metalową,Można zabezpieczyc ręcznie zamek aby po ucięciu się nie rozszedł.Tasiemką też nie trzeba wykanczać jesli idzie pod podszewkę. Ja pokazałam tak jak my to robimy. U nas wszystkie zamki są kupowane hurtem jednej wielkości. Ucinamy albo z dołu tak jak pokazałam. Z góry ucinamy gdy uzywamy zamki rozsuwane,takie jak do kurtek.Wtedy górę musimy wykanczać. |
|
Administrator
![]() |
|
Małgosiu męczyłam się z wszyciem krytego zamka i nie wiedziałam, że można go rozprasować!! Ehhh kolejne wszycie krytego będzie zakończone pełnym sukcesem ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
W burdzie 6/2010 jest instrukcja wszycia zamka.
Podają,że zamek powinien być 2 cm dluższy od rozcięcia.Z tym się zgadzam. Nie zgadzam się z nimi,że rozcięcie nie należy zszywać do końca. Moim sposobem wszyjecie zamek bez problemu półstopką i zszytym rozporkiem. Półstopka dojdzie do szwu,a suwak rozpięty pozostanie poniżej zszycia. Trzeba przyszyć jedną stronę zamka do punktu zszycia i drugą stronę tak samo. Pózniej suwaczek zasunać.Ot i cała filozofia. Ważne;Zamek rozprasowany.Suwaczek jest poza zasięgiem szycia i przechodzi pózniej przez punkt zszycia. Nalegam na tę metode,bo też kiedyś miałam problem z wszywaniem takich zamków. Zawsze pozostawało małe niezadowolenie. Zszywanie tkaniny po wszyciu zamka(jak piszą w burdzie i Migotka),też nie jest takie proste,i nie zawsze się udaje. Robiłam dawno tym sposobem i też nie miałam zadowolenia. Popróbujcie i odpiszcie jak poszło.Lub jakieś pytanka? Pozdrawiam. --- Ostatnio edytowane 2010-06-13 04:03:01 przez malgosia --- |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.