Mistrz Krawiectwa
![]() |
|
Swojego czasu, grzebiąc w swoich zeszytach ze szkoły podstawowej, znalazłem taki wierszyk ( a może wierszydło) na temat zawodu krawca, tak to brzmi:
Krawiec szyje, suknie, szale, Na przyjęcia i na bale, Bluzy, bluzki i bluzeczki, Dla mamusi i córeczki. Trochę to ma pokrycie w rzeczywistości, bo nie szyłem dotąd żadnych szali. Czy ktoś zna jakieś wierszyki związane z krawiectwem lub szyciem ? |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Wędrowały dwie krawcowe,
Szyły piękne suknie nowe. Szyły suknie w groszki, w kwiatki, W paski, w kratki i w zakładki, W krążki, w prążki oraz w cętki, Aż cieszyły się klientki. Kiedy przyszły do Skierniewic, Zobaczyły osiem dziewic, Osiem panien burmistrzanek Różowiutkich jak poranek. Wezwał burmistrz dwie krawcowe: Dla mych córek zróbcie nowe, Piękne suknie w różny deseń, Niech wystroją się na jesień! Rozłożyły dwie krawcowe Materiały kolorowe. Siedem panien skromny gust ma, A kaprysi właśnie ósma: Nie chce krążków, prążków, kratek Ani groszków na dodatek, Na desenie wciąż się dąsa, Oczy we łzach, buzia w pąsach. Burmistrz łamie sobie głowę, Wreszcie woła dwie krawcowe: W magistracie, jak to bywa, Dokumenty mam w archiwach, Mogę dać wam z dokumentów Pięćset kropek z atramentu, Dość już mam tej całej szopki, Niechaj będzie suknia w kropki! Burmistrzanka się uśmiecha: Z kropek może być pociecha! Bardzo długo trwało szycie, Lecz wypadło znakomicie I na balach tym ślicznościom Przyglądano się z zazdrością. Odtąd panny w Skierniewicach Mają kropki na spódnicach. Wierszyk Brzechwy oczywiście ![]() ________________________________________________________
|
|
Mistrz Krawiectwa
![]() |
|
Bardzo sympatyczny wierszyk, chociaż wychowałem się na książeczkach Pana Brzechwy, to tego wierszyka nie znałem.
|
|
Administrator
![]() |
|
Hahah ale fajne ![]() ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Swietny wierszyk. Chyba sobie go wydrukuję i powieszę w pracowni ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Brzechwa Jan
Tańcowała igła z nitką Tańcowała igła z nitką, Igła - pięknie, nitka - brzydko. Igła cała jak z igiełki, Nitce plączą się supełki. Igła naprzód - nitka za nią: "Ach, jak cudnie tańczyć z panią!" Igła biegnie drobnym ściegiem, A za igłą - nitka biegiem. Igła górą, nitka bokiem, Igła zerka jednym okiem, Sunie zwinna, zręczna, śmigła. Nitka szepce: "Co za igła!" Tak ze sobą tańcowały, Aż uszyły fartuch cały! |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Stanisław Jachowicz
Zaradź złemu zawczasu "Zaszyj dziurkę, póki mała"- mama Zosię przestrzegała. Ale Zosia niezbyt skora, odwlekała do wieczora. Z dziurki dziura się zrobiła. A choć Zosia i zaszyła, popsuła się suknia cała. Źle, że matki nie słuchała. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Też tak mam, czytam kilka razy i wpada w ucho tak, że po pewnym czasie pamiętam i już...czasami nawet autora lub tytuł jak jest to zapomnę (tak było "Z dłońmi tak splecionym..." Leśmiana). ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
![]() ________________________________________________________
Mój blog o zmaganiach z maszyną do szycia http://bartasde.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
No wiesz Bartek, to dyrastyczne strasznie:x ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.