Wersja do druku

3 strony: 1 2 3 >

Stara Gwardia
To znowu ja :zawstydzony: Kroje sobie wlasnie spodnice i zglupialam... Kupilam niedawno sliwkowa tkanine - poliester z bawelna i elastanem. Jedna strona jest troche ciemniejsza i sliska, a druga odrobine jasniejsza i troche szorstka, przypominajaca bardziej bawelne. I tak zachodze w glowe, ktora to jest prawa, a ktora lewa strona :zawstydzony: Moze ktos mnie oswieci :-S Wydaje mi sie, ze ta szorstka, matowa strona jest prawa, ale wszystko sie do niej czepia (np. wlosy mojego psa) i tak sie zastanawiam...

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Mistrzyni Krawiectwa
Jeśli są problemy z psią sierścią, uszyj śliską stroną na zewnątrz ;-)

Przyjrzałam się jeszcze raz - z reguły wyraźne diagonalowe /skośne/ paseczki to prawa strona.

Ania

--- Ostatnio edytowane 2012-01-31 10:47:23 przez czeremcha ---

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Ania ma rację i owszem - prawa strona tkaniny to ta z wyraźnymi skośnymi prążkami. Ale kiedy potrzebujesz innej struktury, możesz uszyć na lewej stronie.
Stara Gwardia
Też się zastanawiam czy prawa to prawa a lewa to czasem nie prawa ale spoglądam na brzeg fabryczny tkaniny i tam zazwyczaj jest wydziurkowany taki brzeg i tam grze te dziurki jakby wychodzą czyli szorstka część to lewa- tak sobie wydedukowałam ale jak nie ma jakiś konkretnych wskazań to za prawą stronę biorę tą która mi się podoba:)

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
I o dziurkach pamiętaj bo czasem jest taka tkanina, ze tylko po tym pozna rozróżnić stronę prawą od lewej :tak:
tak jest ;) Swojego ostatniego posta pisalam chyba rownoczesnie z Monika, dlatego nie uwzglednilam w podziekowaniu dziurkowej porady Moniki - bardzo dziekuje :kwiatek:

w zeszłym tygodniu szyłam sobie bluzkę z dzianiny wiskozowej i po wszyciu rękawów zorientowałam się, że tors uszyty jest z prawej strony materiału, a rękawy uszyte są z lewej strony materiału :rotfl:

na szczęście prawie nie widać różnicy,
treraz już jak coś kroję, to kredą zaznaczam lewą stronę,
Stara Gwardia
A ja uwielbiam określenie burdowe która strona jest która. Uwaga cytuję: strona prawa materiału to ta, która w złożeniu materiału znajduje się w środku, chyba, że jest inaczej. Koniec cytatu.
jak widac, z takich przygod najwiecej sie uczymy ;)

A ja uwielbiam określenie burdowe która strona jest która. Uwaga cytuję: strona prawa materiału to ta, która w złożeniu materiału znajduje się w środku, chyba, że jest inaczej. Koniec cytatu.

no nie zartuj, ze to ich cytat :rotfl: w koncu Burda to fachowa gazeta, chyba, ze jest inaczej :rotfl: :dokuczacz:

--- Ostatnio edytowane 2012-01-31 17:43:15 przez helen ---

3 strony: 1 2 3 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.