Stara Gwardia
![]() |
|
Zakupiłam tiul- ten bardzo sztywny taki siatkowy i mam dylemat- wykroić koło czy przyszywac do paska marszczony? i czy wtedy łączenia nie będą niwelowały zamierzonego efektu podnoszącego. Sukienka przed kolanko, chciałabym dać jedną warstwe tego tiulu, aha- sukienka też z pełnego koła, nawet więcej. Co robić???? Dziękuję za wszelkie wskazówki:] Pozdrawiam cieplutko --- Ostatnio edytowane 2012-02-03 19:10:33 przez http://monikamagdalena.blogspot.com/ --- ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Moniko zakupiłaś dobry tiul!Ja przyszywałabym paski dość mocno marszczyłabym żeby był fajny efekt.Łączeń nie będzie widać.Martwi mnie jedno,że chcesz tiul już w samym pasie przyszywać moim zdaniem powinno być trochę niżej jakieś 10 cm od pasa.Pozdrawiam cieplutko!
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Właśnie, chyba osobna taką halkę zrobię bo dół sukienki jest dośc wysoko jak dla mnie czyli na pępku mniej więcej. Dziękuję i tak zrobię:] ________________________________________________________
|
|
Administrator
![]() |
|
![]() |
|
Jeśli chce się uzyskać większą objętość lepiej przyszyć po dwie warstwy tiulu na dwóch wysokościach (np 10 i 20cm od góry), niż robić jedną mocno marszczoną. Każdą warstwę powinno marszczyć się osobno, bo wtedy będą się odpychać przez co zwiększymy objętość halki.
I jeśli masz sztywny tiul to koniecznie podwiń brzegi, bo będą zaciągać rajstopy. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dziękuje dziewczyny- jesteście boskie:] ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Tak nieśmiało zapytam, czy coś podziałałaś, bo kibicuję projektowi
![]() I o zdjęcia poproszę... znaczy tej sukienki ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Podziałałam, juz jakiś czas temu a tu suknia moty . ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Wracam, poogladałem...
Bomba! Kolorowo i zwiewnie mam przed oczami - sukienka pewnie robi furorę. Jeszcze nie doczytałem jaki był wynik konkursu - doczytam. Na razie jednak interesuje mnie Twoje doświadczenie w konstruowaniu tej haleczki z tiulu. Masz jakieś obserwacje nt. szycia takich usztywniających falban? Jak szła ta część pracy? I farby - wybrałaś, widziałem, MAIMERI Idea Decor - zadowolona jesteś z pracy z nimi? Ciekaw jestem czy nie usztywniają materiału po utrwaleniu. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Pierwszy raz szyłam taką halkę, uszyłam na swój obwód pasa, i do niego doszyłam bardzo sztywny tiul (teraz myślę, że doszycie w środek tiulu było by lepszym rozwiązaniem). Na pasku zamontowałam rzepy aby można było go regulować i powinno się jeszcze taki tiul obrzucić żeby nie zaciągał o coś. Marszczyłam po długości tiul nie z koła bo tak więcej tego jakby push up jest.
Co do farb to tak: ta żółta hmmm nie polecam do końca, czerwona i biała fajne jeśli o konsystencję chodzi bo żółta za rzadka była- i tak musiałam dwa razy kryć. Usztywniają tkaninę i to bardzo, aż trudno mi sie po tym szyło, ale dla mnei to był plus w tym przypadku jeśli chcesz takich co nie usztywniają to może rozejrzyj się za farbami do jedwabiu. ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.